Laitilan Wirvoitusjuomatehdas näyttää muille mallia aurinkovoimalan avulla

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla yksi kantavista ja eniten toimintaa ohjaavista periaatteista on jatkuva parantaminen ympäristöön liittyvissä asioissa. Viime huhtikuussa se käynnisti tehtaan katolle asennetun upouuden aurinkovoimalansa.

1.3.2019

Julkaistu

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

kuvat

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla yksi kantavista ja eniten toimintaa ohjaavista periaatteista on jatkuva parantaminen ympäristöön liittyvissä asioissa. Viime huhtikuussa se käynnisti tehtaan katolle asennetun upouuden aurinkovoimalansa.

Energiatehokkuus ja ympäristönäkökulma ovat tärkeässä roolissa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Tämä rooli on näkynyt yrityksen toiminnan tasolla monin eri tavoin. Sen tuotteissa on jo vuodesta 2001 lähtien ollut esillä Tuulen voimalla tuotettu -merkki, joka lienee Suomen vanhin energiamerkki ja yhtiö olikin aikoinaan Pohjoismaiden ensimmäinen tuotantolaitos, jonka kaikki sähköenergia tuotettiin tuulivoimalla. Tuotannosta syntyvät sivuvirrat huomioidaan ja hyödynnetään jatkojalostuksen keinoin; hiiva otetaan talteen ja käytetään esimerkiksi maanparannusaineena, ja oluen valmistusprosessissa syntyvällä mäskillä ruokitaan tehtaan pihalla kesäisin laiduntavat lampaat, ja onpa sillä maustettu paikallisen leipomon limppuakin. Hinku-palkinnon yritys puolestaan pokkasi aikoinaan hiilijalanjälkensä merkittävästä pienentämisestä. Nämä ovat vain yksittäisiä esimerkkejä yrityksen tavasta suhtautua ympäristöasioihin.

Eräänlaisena virstanpylväänä ja palkintona kaikesta ympäristön eteen tehdystä työstä yritys sai toistaiseksi ehdottomasti merkittävimmän tunnustuksensa, kun vuonna 2016 Greenpeace selvitti tutkimuksessaan Wirvoitusjuomatehtaan olevan Suomen Vihrein Panimo. Tämä ei kuitenkaan riittänyt panimolle, jonka yksi kantavista ja eniten toimintaa ohjaavista periaatteista on jatkuva parantaminen ympäristöön liittyvissä asioissa. Viime keväänä yritys ottikin seuraavan askeleen kohti entistä vihreämpää tulevaisuutta, kun se huhtikuussa käynnisti tehtaan katolle asennetun upouuden aurinkovoimalansa. Yhteensä 668 aurinkopaneelin muodostaman aurinkovoimalan käyttöönoton myötä yritys tuottaa tällä hetkellä juomansa siis sekä auringon että tuulen voimalla

Aurinkopaneeleita katolla

Koska ympäristötietoisen yhtiön tuotteissa tullaan jatkossa nostamaan esiin myös aurinkoenergia, uskotaan Laitilassa maineen Suomen ympäristöystävällisempänä panimona vahvistuvan entisestään. ”Ympäristöasiat eivät vielä 2000-luvun alussa olleet niin pinnalla kuin nykyään, mutta päädyimme täysin päästöttömään energialähteeseen, koska omatuntomme sanoi niin. Investoiminen aurinkosähköön on tähän hyvää jatkumoa ja nykyään myös kuluttaja kiittää valinnasta omantunnon ja ympäristön lisäksi. Energiatehokkuus ja ympäristönäkökulma ovat aina olleet meille tärkeitä asioita ja siksi vuonna 2016 Greenpeacelta saamamme julkinen tunnustus tuntui erityisen hyvältä. Uusi aurinkosähköinvestointi parantaa tilannettamme entisestään, sillä ainoa huomio raportissa oli, että meidän tulisi investoida omaan energiantuotantoon”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Aurinkovoimalan teho on yhteensä 200,4 kilowattia, joka tarkoittaisi normaalisti hiilidioksidipäästöjen vähenemistä 30 tuhannella kilolla vuodessa. Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kohdalla sähköenergian tuotannon hiilidioksidipäästöt ovat olleet nollassa jo lähes 20 vuotta, joten investoinnilla parannettiin tällä kertaa yhtiön energiaomavaraisuutta. Yhtiö on energiavalinnoillaan historiansa aikana vähentänyt hiilidioksidipäästöjä yhteensä lähes 44 000 tonnia verrattuna hiililauhteella tuotettuun energiaan. Vertailun vuoksi: 30 tonnin hiilidioksidipäästöjen sitomiseksi tarvitaan 1376 puuta ja sähköauto rullaisi 1,5 miljoonaa vihreää kilometriä aurinkosähkön voimin. Näin ollen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan aurinkovoimalan ympäristövaikutuksen voidaan sanoa olevan erinomaisella tasolla.

Aarikka näkee koko henkilökunnan aidon kiinnostuksen ympäristöasioihin olevan avainasemassa niiden kehittämisessä: ”Kun energia-asiat pidetään tehtaan arjessa aktiivisesti pinnalla, koko henkilökunta innostuu ja kiinnittää energiatehokkuuteen jatkuvasti enemmän huomiota”. Energia-asioiden aktiivisesti pinnalla pitäminen ei ole jäänyt Suomen kansaltakaan huomioimatta, sillä viime syksyisessä Markkinointi&Mainonta -lehden ja Taloustutkimuksen yhteisessä Arvostetuimmat brändit -tutkimuksessa kävi ilmi, että Wirvoitusjuomatehtaan ympäristöteot olivat yksi eniten mainintoja kerryttäneistä tekijöistä Kukon noustessa ensimmäistä kertaa historiassaan Suomen arvostetuimmaksi olutbrändiksi. Kyseinen temppu oli samalla ensimmäinen kerta, kun kyseinen titteli meni pienpanimon olutbrändille. ”Olemme tästä tietysti valtavan ylpeitä ja kiitollisia niin suomalaisille oluenystäville, kuin myös tehtaamme väelle ja ylipäätään kaikille ”Kukontekijöille” brändin n. 20-vuotisen taipaleen varrelta. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin todeta, että Suomen vihreintä olutta pystymme eittämättä tekemään tulevaisuudessa vieläkin vihreämpänä, vaikka auringon ja tuulen olemmekin jo onnistuneet valjastamaan”, tuumii Aarikka.

Laitilan wirvoitusjuomatehdas

Auringon ja tuulen voimalla yritys siivittää markkinoille myös tämän kevään uutuutensa, joista mainittuun Kukko-sarjaan paljastetaan lanseerattavan mielenkiintoinen, punertava ale-uutuus. Aarikan mukaan ”kuluttajat ovat selkeästi ottaneet perinteisiä lagereita jonkin verran maukkaammat ja tänä päivänä usein katkerammat ja reilummin humaloidut oluet omakseen. Tässä yhteydessä termi ”ale” näyttää olevan aikamoinen taikasana, sillä se on viime aikojen kokemuksemme mukaan tietynlainen koodi, jota kuluttajat joko tietoisesti tai tiedostamattaan etsivät.” Perinteisiä lagereitakaan ei panimon mielestä kuitenkaan kannata missään nimessä unohtaa. ”Maultaan optimoidut – ja siten inan verran entistä standardia vahvemmat – lagerit ovat tulossa, uskoaksemme isosti ja pian. Tähänkin saumaan meillä on panimolla täsmätuotteita kehitysputkessa”, summaa Aarikka.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä