Kokki Linnea Vihonen on ravintola-alan luova uudistaja

TV-kokkina tunnettu Linnea Vihonen valmistaa klassikkoruokia modernilla twistillä ja haluaa nostaa kasvisruoat sivuroolista pääosaan.

Julkaistu

Teksti

Auli Honkanen

Kuvat

Kalle Kataila

Miten päädyit ravintola-alalle?

Olen aina viihtynyt ihmisten parissa. Sain jo ensimmäisessä kesätyössäni 13-vuotiaana palautetta, että tulen hyvin toimeen muiden kanssa. Kommentti jäi mieleeni. Lukion jälkeen pidin välivuoden. Halusin löytää työn, jossa pääsisin harjoittelemaan vuorovaikutustaitojani. Menin töihin K-Citymarketin kalatiskille. Välivuosi venähti, ja minusta tuli työssäni hyvä. Pystyin yhdistämään kaksi intohimoani, rakkauden ruokaan ja taidon tarjota asiakkaille elämyksiä auttamalla heitä hyvien raaka-aineiden valinnassa. Oli luonnollista hakea siitä ravintolakouluun Perhoon.

Mitä haluaisit sanoa nuorelle, joka harkitsee uraa ruoan parissa?

Ruokakulttuuri on noussut huipputrendiksi. Tärkeämpää olisi kuitenkin muistaa, että tämä ala on yhtä lailla luova kuin mikä tahansa muu taiteenala. Ruoan parissa työskentely on todella henkilökohtaista, ja jokaisella on mahdollisuus toteuttaa itseään, oppia itsekuria ja luoda jotain uutta ja erilaista. Jos on mielenkiintoa luovaan työhön, tämä on yksi parhaista vaihtoehdoista. Alalla oppii koko ajan uutta ja näkee välittömästi työnsä jäljen. Mikä voisi olla hienompaa kuin valmistaa herkullinen ateria, joka luo nautintoa?

Mikä ajattelet kasvisruoasta?

Kasvisruoka ja ilmastoasiat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään, joten minulle on tärkeää valmistaa sellaista ruokaa, jota nauttiessa voi olla hyvä omatunto. Lisäksi olen ilahtunut siitä, miten kiinnostus pelkästään kasvisruokaan on kasvanut. Suomessa kasviksia on pidetty pitkään ainoastaan lisukkeena eikä niinkään pääraaka-aineena.

Mihin suuntaan kehittäisit kasvisruokaa?

Suomessa on painotettu liikaa proteiinin merkitystä eikä ole osattu ajatella kasvisruoka edellä. Kasvikset ovat olleet sivuroolissa, vaikka myös kasviksista saa hyvää proteiinia. Olisi tärkeää opetella kasvisten ominaisuudet ja osata käyttää niitä entistä monipuolisemmin. Kasviksia voi käsitellä kuten lihaa tai kalaa. Alan ammattilaisille tässä voisi olla kutkuttava haaste valmistaa uudenlaisia maukkaita kasvisruokia, jotta arjen ruokatottumukset muuttuisivat hiljalleen parempaan suuntaan.

Ruoka, joka toimii aina?

Riippuu sesongista. Syksyn voisin elää tatti-salviatagliatellella. Myöhäissyksystä ja alkutalvesta nautin kotimaisista juureksista ja sahrami-madekeitosta. Keväällä popsin varhaiskaalia ja grillattua kalaa. Kesällä voisin elää suo­malaisilla kasviksilla ja uusilla perunoilla. Läpi vuoden syön shaksukaa tölkkitomaateilla, fetalla, tuoreilla yrteillä ja sitruunankuorella sekä mustapippurilla.

Mikä on rakkain ruokamuistosi?

Pari vuotta sitten olin kalastamassa metsäretkellä Sotkamossa, missä laskimme verkot lähdelampeen. Vesi oli niin kirkasta, että pohja näkyi selvästi. Saimme saaliiksi pari siikaa, jotka grillasimme rannassa nuotiolla.

Mikä on mottosi?

”Learn the rules and break them hard!” Hain pitkään vaikutteita muilta ja halusin oppia tietyt asiat. Sitten tuli päivä, jolloin tajusin löytäneeni oman linjani. Toteutan paljon klassikkoruokia uudella tapaa. Olen esimerkiksi leikitellyt vegaaniruoalla ja kehittänyt muun muassa ranskalaisista klassikkoruoista vegaanisia versioita. Kun perusasiat ovat hallussa, niitä voi rikkoa ja miettiä, miten ruokaa voi tehdä omalla tyylillään.

Mitä muuttaisit ravintola-alalla, jos sinulla olisi siihen kaikki valta?

Toivoisin, että saisimme ravintoloihinkin vähän inhimillisemmät työajat.

Kuka?

Linnea Vihonen

Mikä?

Kokki ja ruokasuunnittelija, tunnetaan tv-ohjelmista Kokkisota ja Mitä tänään syötäisiin? Uusi tv-ohjelma Maalla, merellä ja lautasella tulossa keväällä.

Missä?

Helsinki, Linnea & Lobsters

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä