Lisää vastuullisuutta kalalistalle

Kalankasvatus pienentää Itämeren kuormaa

Julkaistu

Ympäristöystävällinen Benella kala: Kespron valikoimassa olevat Benella kalat kasvatetaan Raisioaquan kotimaisella Baltic Blend -rehulla. Vuosien 2016–2019 välillä rehujen raaka-aineeksi kalastettujen silakoiden ja kilohailien mukana poistettiin merestä 50 000 kiloa enemmän fosforia kuin koko kalanviljelyelinkeino oli sitä Itämereen tuottanut. Lisäksi suomalaisen kalankasvatuksen typpikuorma Itämereen on pienentynyt ravinteiden kierron seurauksena vuoden 2016 jälkeen jopa 75 prosenttia. Kalankasvatuksen osuus Itämeren kokonaisravinnekuormasta on vain prosentin luokkaa.

Tiesitkö?

Kirjolohi on ylivoimaisesti suosituin kotimaassa kasvatettavista kalalajeistamme. Sitä on kasvatettu Suomessa jo yli puoli vuosisataa. Sekä kirjolohen kasvatus että itse kalakanta on kehittynyt vuosien aikana aimo harppauksin. Kirjolohen kasvatusolosuhteet ovat Suomessa erinomaiset ja sitä voitaisiin kasvattaa maassamme reilusti nykyistä enemmän.

Lohikalat / Maailma kattilassa

Kalavalikoimaan uutuuksia sivuvirroista

Taistelu ruokahävikkiä vastaan on vastuullisuusteko, joka koskettaa kaikkia. Siksi Kesprolle onkin kunnia-asia tuoda Menu-sarjan valikoimaan kaksi upeaa uutta kalatuotetta: Menu kylmäsavurouhe ja Menu lämminsavurouhe, joiden valmistukseen on hyödynnetty niin kutsuttuja ”hukkapaloja” – laadukkaita kalan osia, jotka jäävät muiden kalatuotteiden valmistuksen yhteydessä yli.

Menu lämminsavurouhe syntyy lohifileestä, jota jää yli, kun kala leikataan määräpainoisiksi annospaloiksi. Massa savustetaan, jonka jälkeen se rouhitaan ja pakataan. Kylmäsavurouhe syntyy, kun valmis kylmäsavulohifilee siivutetaan. Siivu voi olla liian suuri tai pieni siivupakkaukseen, jolloin koonsa puolesta siivupakkaukseen kelpaamattomista paloista valmistetaan rouhetta. Kun kala pystytään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti, edistetään vastuullisuutta ja saadaan myös tuotteen hintatasoa alemmas.

Feldt’s Blue -tekniikalla pyritään maksimoimaan kalafileen saanto

Näin menetelmä toimii: Raaka-aineena on esimerkiksi perattu MSC-sertifioitu turska Barentsinmereltä. Kala fileoidaan ja poistetaan nahka. Tässä vaiheessa tallessa on v-leikatut fileet, ja tästä ylijäänyt pieni ruotoinen osa, josta normaalisti tehdään kalajauhoa.

Feldt’s erottamismenetelmällä liha erotetaan ruodoista. Parantamalla ja neutraloimalla kalan lihan pH - arvoa, proteiineja vapautuu ruodoista. Vielä raaka ja käsittelemätön liha palautetaan kalafileeseen, jossa proteiinit kytkeytyvät fileessä oleviin proteiineihin. Tämä menetelmä tarkoittaa, että proteiini, vesi ja kalojen suolapitoisuus eivät ole muuttunut lähtöpisteeseen verrattuna. Tuloksena voimme saada kalasta enemmän luutonta fileetä.

Tuotteet

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä