Tofu on mainettaan parempi proteiinin lähde

”Vastuullisesti tuotettu soija on monipuolinen raaka-aine, jonka käytöllä on pitkä historia”, muistuttaa Jalofoodsin toimitusjohtaja Jouko Riihimäki.

Julkaistu

Teksti

Maija Kajanto

Kuvat

Jalofoods

Soijasta valmistettu tofu on ravitseva kasviproteiini, jonka käytöstä on kokemusta jo yli 2 000 vuoden ajalta. ”Kiinassa tofua on käytetty jo 120 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tofu on siis todellinen perinneruoka”, Jalofoodsin kaupallinen johtaja Jouko Riihimäki valaisee.

”Palkokasvit ovat kasvismaailmassa niitä sankareita, jotka osaltaan täyttävät kehon vaatimat ravitsemustarpeet osana terveellistä ruokavaliota. Nyhtökauran ja Härkiksen saama julkisuus on antanut lisäpotkua myös tofun käytölle. Emme koe, että muut kasvisperäiset tuotteet olisivat meidän kilpailijoitamme. Meille kilpailutilanne on se kuluttajan jokapäiväinen valinta siitä, mikä pääsee ruokalautaselle.”

Luomusoijapavuista tehty tofu on vastuullinen raaka-aine

Soijan huonohko maine harmittaa Jalofoodsin Jouko Riihimäkeä. Erityisesti siksi, että keskustelussa menevät usein sekaisin rehusoija ja kuluttajille tarkoitettu soija.

”Maailman soijanviljelystä noin 85–90 prosenttia menee rehuksi. Liian usein ilmastokeskustelussa soija kokonaisuudessaan niputetaan pahisten joukkoon.”

Luomusoijapavuista tehty tofu on kuitenkin eettisesti varsin kestävä valinta lautasella. Luomutoimija Jalofoodsilla on sekä Avainlippu-tunnus että Reilun kaupan tuotemerkki, ja yritys on hiilineutraali. Brasiliasta tuodut soijapavut ostetaan pientuottajilta. Valmistuksen ja kuljetusten päästöt myös kompensoidaan, ja rahalla tuetaan luomuviljelyä ja luomulannoitteiden kehittelyä Nepalissa.

Soijaa viljellään yhä lähempänä

Myös soijan maine kaukaa kuljetettavana raaka-aineena alkaa olla historiaa. Soijan viljely siirtyy jatkuvasti pohjoisemmaksi, Euroopassa soijaa kasvatetaan jo Virossa. Ensi vuoden aikana niin Jalotofu kuin Menu-tuotesarjan tofut tulevat siirtymään eurooppalaisen luomusoijan käyttöön.

”Meillä tofu on ennen kaikkea hyvän mielen ja hyvän maun tuote. Sitä voi syödä hyvällä omallatunnolla, vastuukysymyksiä murehtimatta”, Riihimäki toteaa.

Tofun valmistus

  • Kuivaa tofu ennen paistamista. Mitä paremmin tofu kuivataan ennen käyttöä, sitä paremmin siihen saa makua ja paistopintaa. Levitä leikkuulaudan päälle puhdas keittiöpyyhe tai talouspaperia, leikkaa tofu puoliksi ja kääri paketiksi. Laita paketin päälle painoksi vaikka leikkuulauta ja kattila ja anna tofun kuivua. Puristuskäsittelyn jälkeen pannulle pääsevä soija on valmis ottamaan vastaan väriä.
  • Paista tofu kuivalla pannulla. Tofua paistetaan ensin ilman rasvaa kuumalla, kuivalla pannulla, jotta neste haihtuu ja tofu saa hyvän paistopinnan. Sen jälkeen öljyt ja mausteet pääsevät tekemään töitään.
  • Tofun muotoilu. Kuutiot eivät ole ainoa vaihtoehto, tofun muotoilu on helppoa. Revitty tofu imee mausteista hyvin makua, murustelemalla tofusta saa jauhelihamaista minced-tofua ja eri muodot tuovat ruokaan näyttävyyttä.

Tofun maustaminen

Tofu on perusmaultaan hyvin mietoa, joten mausteiden kanssa voi mennä rohkeasti oman maun mukaan. Kokeile ainakin seuraavia:

  1. Chili. Aina hyvä, antaa sopivasti potkua!
  2. Mustapippuri. Arjen pelastaja muutenkin ja sopii tofun kanssa mainiosti.
  3. Juustokumina. Vahva ja täyteläinen, antaa tofulle syvyyttä.
  4. Savupaprikajauhe. Antaa väriä ja hienostunutta savuisaa makua.
  5. Soijakastike. Tofun perinteinen kaveri, ja vaihtoehtoja on runsaasti. Jalofoodsilla käytetään jopa kahdeksantoista kuukautta fermentoitunutta perinteisin tavoin valmistettua japanilaista soijakastiketta.
  6. Valkosipuli. Pikkuinenkin ripaus tuo maut esiin.

Oleelliset
21664246 Menu Tofu maustamaton luomu
21664247 Menu Tofukuutiot maustamaton luomu. Uutuus! Tilattavissa 2.3.2020 alkaen.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä