Siitakesieniä koivupediltä

Japanilaisista rihmastoista kasvaa Salossa ainutlaatuisia luomusieniä suomalaisin makuvivahtein.

Julkaistu

Teksti

Tuija Heikkilä

Kuvat

Robert Seger

Avomaaviljely sai jäädä, kun Kaarina ja Jaakko Mikkola erikoistuivat runsas 30 vuotta sitten sieniin. Itämainen siitake oli Suomessa tuolloin uutta, mutta pian sen viljelystä tuli buumi. Yrityksiä oli kymmeniä. Osa panosti tekemiseensä toden teolla, osalle siitake oli sivuelinkeino.

– Luulen, että hyönteistuotanto tulee käymään samanlaista polkua, Juha Mikkola miettii.

Hyvän alun jälkeen eurooppalaisissa siitakerihmastoissa havaittiin kuitenkin taantumista.

– Tuotantovolyymit vaihtelivat eikä sienten laatu ollut niin hyvä kuin olisi voinut olla.

Nelisen vuotta sitten Mikkolat suuntasivat katseet toiveikkaasti Kaukoitään, sillä Japanissa on paljon erilaisia eksoottisia sieniä ja siitakkeella pitkä historia.

– Kun tein ensimmäisen matkani Japaniin ja näin siellä alan osaamisen tason ja sienten laadun, tiesin mitä meidän pitää tehdä.

Mikkolan sienituotteen siitakkeita poimitaan ja pakataan käsityönä

Juha hankki alan koulutuksen Japanissa, ja Mikkolan Sienituotteesta tuli sen japanilaiselle yhteistyökumppanille ensimmäinen askel Euroopan markkinoille.

– Nyt japanilainen huipputason laboratorio toimittaa meille sienirihmastot. Heidän jatkuvan kehitystyönsä ansiosta asiakkaamme saavat koko ajan parempia tuotteita.

Tiivis yhteistyö on tuonut mukanaan myös liiketoimintaan tarpeellista sparrausta, sillä alaa ei voi verrata tuttuun kasvihuonetuotantoon.

– Kun Euroopassa otetaan alalla vasta ensimmäisiä haparoivia askelia, ollaan Japanissa jo pitkällä tulevaisuudessa.

Mikkoloilla on katsottu eteenpäin jo kauan, alusta alkaen, kun he nostivat eettiset kysymykset ja ympäristön tärkeiksi. Ekologiset arvot ovat mukana yrityksen toiminnan joka tasolla.

Jatkuvaa kehittämistä

Yritys sijaitsee logistisesti hyvällä paikalla. Niin Helsinkiin kuin Turkuunkin on tunnin puolentoista matka. Sienten kasvualustan raaka-aineet, koivu ja vehnä, saadaan melkein vierestä. Sienet kas-vavat led-valaistuissa tiloissa, joiden energiatehokkuus on optimoitu. Syntyvä lämpö ja hapekas ilma hyödynnetään.

Myös käytettyjen kasvualustojen kohtalo on ratkaistu. Jätettä ei synny.

– Tuotannon jälkeen alustat aumataan. Kompostoituneet alustat hyödynnetään keväisin ja syksyisin läheisille maissipelloille, sillä maissi tykkää kasvaa alustoissa, jotka kosteina vuosina lisäksi auttavat tiivistyvillä pelloilla. Maissi puolestaan käytetään maidon tuotantoon.

Suurin osa yrityksen sienistä myydään tuoreina. Pieni määrä jalostetaan paistovalmiiksi viipaloituina ja kevyesti suolattuina. Mikkolan sieniä ja alustoja viedään Baltiaan ja muihin Pohjoismaihin.

– Hyvä ruoka on elämys, sitä me haluamme jakaa kehittämällä koko ajan laadukkaampia tuotteita. Kun ostaja avaa sienilaatikkomme, kertoo jo tuoksu hyvästä ja aromikkaasta mausta. Se on Kaiteki-sienien kilpailuetu.

Pohjoisen ilmaston maut

Mikkolat ovatkin ylpeitä laadukkaista sienistään. Niissä maistuu myös Suomi.

– Maaperä luo oman makunsa ja pohjoinen ilmasto parantaa puun laatua. Olemme kokeilleet kasvualustaan leppää, mutta kalliimpi koivu on parempaa. Se tuo sieneen hyvän tuoksun ja rutkasti makua. Kasvatusalustan toiseksi raaka-aineeksi ruis olisi halvempaa, mutta luomuvehnä laadukkaampaa.

Laatu ratkaisee ravintolakeittiöissäkin.

– Kun halvempi sieni kuivuu ja haihtuu höyrynä ilmaan, uusi premium-siitake säilyttää purutuntuman ja tekstuurinsa eikä ime nestettä.

Uusien siitakekoesarjojen ohella yrityksen puhdastilalaboratoriossa on kasvamassa pieniä määriä kuningasvinokasta. Erityisesti vegaanien arvostama sieni on metsäsienimäiseen siitakkeeseen verrattuna rakenteeltaan lihamainen ja maultaan pähkinäinen.

– Näen kingissä potentiaalia. Katsotaan, millaiseksi tuotantovarmuus uusilla rihmastoilla saadaan.

Puhtaita luomutuotteita

Mikkolan sienituotteen sienet kasvavat tuoreessa koivussa ja luomuvehnässä. Puu jauhetaan hienoksi puruksi, johon vilja sekoitetaan. Pussitettuun ja lämmöllä steriloituun alustamassaan ympätään sienirihmasto kasvamaan noin 11 viikoksi. Sienet tuotetaan luomuviljelynä puhtaassa ympäristössä ilman kemikaaleja ja myrkkyjä.

Yrityksen laboratorioon saadaan puolivuosittain Japanista uusi sienirihmastokanta. Tuotanto on lisenssein suojattu. Vastaavia tuotteita ei saa muualta Euroopasta. Mikkolan sienet tuotetaan, poimitaan ja pakataan käsityönä.

Pientuottaja-yhteistyön edut Kespron asiakkaalle

  • tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa
  • antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä
  • antaa tuotteille kasvot ja tarjoaa niille tarinat
  • tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa yhteyden suoraan tuottajaan
  • lisää valinnanvapautta

Tutustu valikoimissamme oleviin pientuottajiin ja -panimoihin >>

Mikkolan sienituote MST

  • Tuottaa siitakesieniä ja niiden kasvatusalustaa ja tekee alan biologista kehitystyötä.
  • Kaarina ja Jaakko Mikkolan 1980-luvun alussa perustama perheyritys. Heidän poikansa Juha tuli mukaan yritystoimintaan vuonna 2009.
  • Tänään Jaakko toimii mentorina, Kaarina vastaa tuotannosta ja Juha yrityksen kaupallisesta puolesta.
  • Yritys sijaitsee entisen Kuusjoen kunnan Raatalan kylässä, Salon kaupungissa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä