Mitä on 3D-printattu liha?

3D-printattua kasvipohjaista lihaa saa nyt Suomestakin. Redefine Meat™:in valmistamat New Meat™ -tuotteet ovat ainoastaan ravintolamyynnissä ja saatavana Kesprosta.

Julkaistu
Maarit Seeling
teksti
Valmistaja, Gil Aviram
kuvat

3D-printattua kasvipohjaista lihaa saa nyt Suomestakin. Redefine Meat™:in valmistamat New Meat™ -tuotteet ovat ainoastaan ravintolamyynnissä ja saatavana Kesprosta.

Julkaistu
Maarit Seeling
teksti
Valmistaja, Gil Aviram
kuvat

Lihaa, joka näyttää ja maistuu lihalta, mutta on kasvipohjaista. Näin New Meatiksi nimettyjä ”lihatuotteita” voisi kuvailla.

Kevään 2022 Gastro Helsinki -messuilla oli mahdollista maistaa ensimmäistä kertaa Suomessa 3D-printattua kasvipohjaista lankkupihviä. New Meat™ -tuotteet tulivat ensimmäisenä ravintolamyyntiin Kespron valikoimiin syksyllä.

Kasvipohjaisten lihatuotteiden takana on israelilainen Redefine Meat™. Yritystä edustaa Suomen markkinoilla MUU-tuotteista tuttu espoolaisyritys MeEat Food Tech Oy.

Redefine Meatin New-Meat™ -tuoteperhe sisältää valikoiman ”jauhelihasta” pihveihin. Yritys yhdistelee tuotteiden valmistuksessa erilaisia patentoituja teknologioita ja työskentelee yhteistyössä kansainvälisten kokkien ja liha-asiantuntijoiden kanssa. Tuotteista Flan eli lankkupihvi on valmistettu 3D-tulostamalla. Kasviperäisistä proteiineista, kasvirasvoista ja luonnollisista väreistä ja aromeista valmistetut tuotteet ovat täysin vegaanisia.

Printtilihasta valmistettu pihvi on maultaan ja suutuntumaltaan lähes aidon lihan kaltainen.

Mita-on-3D-printattu-liha lankkupihvi Kasvipohjainen lankkupihvi

Printtaamalla oikea suutuntuma

3D-tulostuksen etu on, että sen tarjoaman tekniikan avulla pystytään jäljittelemään pikkutarkasti lihan rakennetta. Printattu pihvi on suutuntumaltaan ja maultaan hyvin lähellä aitoa, laadukasta naudanlihapihviä. Printattu filee koostuu kasviproteiinista. Sidosaine on selluloosapohjainen. Verevyyttä saadaan punajuuresta ja kirsikoista valmistetusta nesteestä. Raaka-aineista valmistettu taikina syötetään suurikokoiseen 3D-tulostimeen, joka sitten raksuttaa ulos ohjelmoidun mallin mukaista kasvilihaa.

Suomi on viides maa, johon Redefine Meatin™ tuotteet tulivat myyntiin. Isossa-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Israelissa tuotteita on saatavilla jo noin 250 ravintolassa. Niitä tarjoavat muun muassa brittiläisen julkkis- ja Michelin-kokin Marco Pierre Whiten ravintolat. Suomessa keinolihan otti ensimmäisenä menulleen helsinkiläisravintola Emo.

3D-tulostustekniikka pystyy jäljittelemään pikkutarkasti lihan rakennetta.

Maailma tarvitsee uudenlaista lihaa

Tosiasia on, että ihmiskunnan on tulevaisuudessa ympäristösyistä vähennettävä lihansyöntiä, mutta tähän asti kasvipohjaiset lihatuotteet ovat yleensä jääneet ruokalistojen edellyttämästä laadusta. Viime vuosina kasvispohjaisten lihatuotteiden laatu on kuitenkin ottanut huimia harppauksia.

New Meatin kaikki kasvilihatuotteet on valmistettu GMO eli geenimuunnelluista organismeista vapaista, kasvipohjaisista ainesosista. USA:n elintarvikemarkkinoilla Non-GMO-leima on jo kilpailuvaltti. Tuotteet eivät sisällä lainkaan kolesterolia, antibioottijäämiä, eivätkä mitään eläinperäistä.

Valikoiman 3D-tulostettu Redefine Meat Flank on maukas ja kuitupitoinen lankkupihvi grillaukseen, ruoanlaittoon ja marinointiin. Redefine Meat Burger edustaa lajinsa Premium-luokkaa: se on mehukas hampurilaispihvi, jossa on myös suutuntumaa. Tuoteperheeseen kuulu myös Redefine Meat Kabab Mix, lampaanmakuinen kasvipohjainen kebabjauhis.

Mita-on-3D-printattu-liha kattaus Kasvipohjainen kebabjauhis

3D-tuotteet kiinnostavat kuluttajia

Monet keinolihaa maistaneet vannovat, että eroa alkuperäiseen tuskin huomaa. Tulostimilla pystytään tekemään erilaisia makuja – lammasta, possua ja nautaa – jäljitteleviä tuotteita. Rakenne onkin hyvin lihamainen ja lihan ”syyt” ovat hyvin esillä. Myös ”kuitumainen” suuntuntuma on saanut kiitosta.

Yksi 3D-printteri vähentää myös ilmaston rasitusta n. 95 prosenttia lihaan verrattuna. Sen kapasiteetti vastaa noin tuhatta lehmää vuodessa ja vapauttaa noin 50 neliökilometriä laidunpinta-alaa vuodessa. Se on valtava alue, vastaa noin neljäsosaa koko Helsingin pinta-alasta.

3D-printteri vähentää myös ilmaston rasitusta.

Tuotteet Kesprosta


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä