Mitä ravintoloissa tapahtuu vuonna 2021?

Ravintolat siirtyvät uudelle vuosikymmenelle ja muuttuvaan maailmaan. Tulevaisuuden ravintolan on sopeuduttava asiakkaan vaihteleviin tarpeisiin, vastuullisuutta unohtamatta

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

Unsplash, iStock

1. Elämyksiä ravintoloista

Suomalaisille ulkona syöminen on arkisen elämän piristämistä. Ravintoloihin mennään nauttimaan annoksista, joita ei osata tai haluta itse valmistaa, ja nauttimaan raaka-aineista, joita on käytetty luovasti. Siksi ravintolakokemuksen halutaan olevan loppuun asti hiottu. Raaka-aineiden hyödyntäminen kokonaisvaltaisesti on myös vastuullista. Ravintolasta etsitään elämyksiä, raaka-aineita, joita ei saa kaupasta ja yllättäviä annoksia. Myös autenttisuus ja aitous on tärkeää. Suomalaista ruokaa, lähiruokaa ja superruokaa arvostetaan. Ravintoloiden pitää pystyä tarjoamaan asiakkailleen joko arjesta poikkeavia suuria elämyksiä tai tarjota lounasruokien tapaan terveyttä edistävää arkiruokaa.

Trendit vuosi 2021 instakuva

2. Personoidut ravintolasuositukset

Teknologia ja datan hyödyntäminen tulevat pikkuhiljaa ravintolamaailmaan, ja algoritmit auttavat itselle sopivan ravintolan valinnassa. Tulevaisuudessa asiakas voi ehkä saada puhelimeensa ravintolaruoan "Netflixin", joka personoi omien tottumusten ja ruokavalion perusteella kiinnostavat annokset ja ravintolat lähialueelta.

Trendit vuosi 2021 sushi

3. Ravintolaruokaa kotona

Lounasta syödään etätöiden vuoksi yhä useammin kotona. Siksi myös ravintoloiden lounasboksit monipuolistuvat ja kehittyvät. Muuttavassa arjessa ilahdutuksen aiheet ottavat uusia muotoja, ja ravintolaruokatarjonta kasvaa myös ruokakaupassa. Yhä useampi ostaa kaupasta tunnettujen tai suosikkiravintoloiden valmistamia annoksia kotiin valmiina ravintolatason ratkaisuina.

Trendit vuosi 2021 munaleipa

4. Helppo asiakaskokemus

Arjen piristyksen lisäksi kaivataan myös nopeita, kohtuuhintaisia elämyksiä. Monet pikaruoka- sekä drive-thru-ravintolat ovat kasvattaneet suosiotaan pandemian aikana. Nyt arjessa suositaan yhä enemmän paikkoja, joista ruoan saa mukaan, eikä istumapaikkoja tarvita. Tulevaisuudessa drive-thru-ravintolat, joissa ruoan voi tilata automaatista, voivat olla entistä houkuttelevampi vaihtoehto.

Trendit vuosi 2021 vihrea sydan

5. Terveys, turvallisuus ja vastuullisuus

Terveys ja turvallisuusasiat huomioidaan entistä tarkemmin myös ravintolassa. Covid-19-pandemian vuoski tietyt kehityssuunnat ovat kiihtyneet, toisaalta jotkin vaikutukset jäävät lyhyemmiksi. Alalle on myös syntynyt uusia mielenkiintoisia innovaatioita. Yleisinä terveystrendeinä on nähtävissä esimerkiksi matala-alkoholisten tuotteiden laajeneva tarjonta. Ravintolassakin otetaan huomioon kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tämä näkyy esimerkiksi kasvisruokavaihtoehtojen yleistymisenä. Myös vastuullisuus ja hiilijalanjälki kiinnostavat, ja esimerkiksi hävikkiruoasta valmistetut tuotteet sekä matalan hiilijalanjäljen tuotteet kiinnostavat ravintola-asiakkaita.

Lähteet

Ruokailmiöt 2021 -tutkimus (K-ryhmä), Maailman ravintolatrendit -tutkimus (Kespro 2020), Google Trends, Keyword Tool, Forbes

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä