Pitkää ikää oikealla ruokavaliolla

Tutkimusten mukaan oikean ruokavalion avulla voi jopa hidastaa ikääntymisprosessia. Avainsana ovat telomeerit. Mitä ne ovat?

Julkaistu

Teksti

Nina Sarell

Kuvat

Stockfood

Terve satavuotias ei ole enää harvinaisuus. Hyvää terveyttä ja toimintakykyä on mahdollista venyttää kauas vanhuusiälle. Seniori-iästä on tullut uusi nuoruus. Ikääntymistutkimuksessa yksi mullistava havainto liittyy telomeereihin, kromosomien kärkipäissä sijaitsevaan ”biologiseen kelloon”.

Ikääntymisprosessiin voidaan vaikuttaa

Telomeerien lyhentyminen toimii eräänlaisena ikääntymisen aikakatkaisijana, joka lopulta käynnistää solun kuoleman. Havainto siitä, että telomeerit voivat myös pidentyä, on kääntänyt käsityksen vanhenemisesta päälaelleen: ikääntymisprosessiin ja sen nopeuteen on mahdollista vaikuttaa itse. Telomeerien pidentäminen on kokonaisvaltaista puuhaa, mutta päivittäiset ruokavalinnat ovat vahvasti mukana. Ruoalla voi joko hidastaa tai nopeuttaa ikääntymistä.

Paljon kasviksia

Vaikka hurmahenget muuta väittäisivät, hyviä ruokavalioita ikääntymisen hidastamiseksi on enemmän kuin yksi. Niitä kannattelee sama hyvä perusta: tasapainoinen energiansaanti, huomattavan paljon kasviksia, vilja täysjyvänä, rasvat enimmäkseen kasveista ja proteiinia monipuolisista kasvi- ja eläinkunnan lähteistä. Mallia voi ottaa vaikkapa kotoisesta Pohjolan ruokavaliosta, maailman pitkäikäisimpien kansojen ruokava-lioista Okinawalta ja Välimereltä, Harvardin ruokapyramidista tai uudesta kasvirasvoihin painottavasta Atkins-ruokavaliosta.

Valkoisissa astioissa salaattia, perunaa ja lihaa puupöydällä

Näin ruoka vaikuttaa

- Riski pienenee. Joka neljäs syöpä ja valtaosa sydän- ja aivoinfarkteista voitaisiin ehkäistä oikealla ruokavaliolla.
- Vanhuus siirtyy. Terve elinikä loppuu usein 70–80 vuoden iässä, kun solujen luonnollinen jakautuminen hiipuu. Terveellinen ravinto auttaa soluja jatkamaan uusiutumistaan pidempään, jolloin vanhenemisprosessi hidastuu.
- Lisää terveitä vuosia. Hyvä ruokavalio antaa lisää laadukkaita elinvuosia, koska se lykkää kroonisten sairauksien ilmaantumista myöhemmälle iälle.
- Sairaus ei ehkä iskekään. Jos ruokavalio on kunnossa, moni tavallinen ikäihmisen sairaus voi jäädä puhkeamatta kokonaan: diabetes, muistisairaudet, sydän- ja verisuonitaudit, osteoporoosi, masennus, aivoverenkiertohäiriöt…

4 x pitkää ikää

1. Villiinny vihanneksista. Kasviksille ei ole ylärajaa. Lisäbuustia voi hakea muinaisten kreetalaisten salaisesta aseesta, vihreistä vihanneksista.
2. Juhlasekoitus proteiinia. Maailman pitkä-ikäisimmät kansat ovat aina tienneet sen, mitä me parhaillaan opettelemme: liha on vain yksi proteiininlähde monien joukossa.
3. Aitoa ja kokonaista. Viljojen ja kasvien kuitu suojaa sydäntä ja suolistoa. Älä kuori sellaista, mikä on terveellistä ja turvallista syödä kuorineen.
4. Arkiruoka kunniaan. Pitkä-ikäisille kansoille on yhteistä kohtuuden pitäminen hyveenä. Arjen ja juhlan luonnollinen vaihtelu tekee hyvää sekä keholle että mielelle.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä