Suomalainen paperipilli luuli kilpailun muovia vastaan olevan kovaa

Kespron blogissa Toni Ahola: ”Luulimme, että kilpailu käydään kertakäyttöistä muovia vastaan. Olimme väärässä – ja opimme tämän vasta melko vähän aikaa sitten. Paperipillien välillä on eroja. Me pyrimme olemaan vastuullisin valmistaja.”

Julkaistu

Teksti

Toni Ahola

Blogi on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä.

Muutamia vuosia sitten oivalsin kuinka tämän päivän lineaarisessa, roskaavassa taloudessa luonnonvaroja hukataan monin eri tavoin. Se ei missään nimessä ole hyväksyttävää eikä mitenkään edesauta kestävää kehitystä.

Maailmassa käytetään käsittämätön määrä kertakäyttöisiä pillejä joka ikinen päivä. Valtavat määrät luonnonvaroja valuu hukkaan, kun pitkähkön ajan kuluessa valmistetaan kertakäyttöinen tuote. Tätä kertakäyttötuotetta käyttää ainoastaan yksi henkilö, yhden kerran, silloinkin hyvin, hyvin lyhyen ajan. On tietysti selvää, että näitä tuotteita käytetään ja osin tarvitaankin.

Päätimme tehdä asialle jotain ja tuloksena oli yrityksemme Dolea. Tarkoituksemme on valmistaa mahdollisimman ympäristöystävällisiä pillejä. Toiminnan alussa luulimme, että kilpailu pilleissä käydään kertakäyttöistä muovia vastaan. Olimme väärässä – ja opimme tämän vasta melko vähän aikaa sitten. Lainsäädännön muutokset hoitivat muovin, mutta todellinen kilpailu käydään melko samanlaisia paperipillejä vastaan, kuin omamme. Mutta paperipillienkin välillä on eroja. Me pyrimme olemaan vastuullisin valmistaja.

Todellisen erottautumistekijä tuotteemme ja muiden vastaavien tuotteiden välillä on materiaalin jatkokäytön mahdollisuudet. Me vannomme kiertotalouden nimiin ja pilliemme raaka-aineet voidaan kierrättää eteenpäin. Pillit ovat täysin kiertotaloutta tukevia, tavallisen paperiroskan mukana kierrätettäviä. Lisäksi pillit ovat biohajoavia, jos vaikka käy niin, että pilli ei päädykään kierrätykseen.

Dolean paperipillit valmistetaan biohajoavasta materiaalista ilman mitään lisäaineita, kuten liimaa. Liimaa tarvitaan pilleihin, jotka valmistetaan perinteisellä spiraali-tekniikalla. Ongelmana on, että liima tai ns. märkälujaliima, jota käytetään paperipillien vedenkestävyyttä lisäämään, tekee kierrätyksestä vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Puukuidusta valmistettuun raaka-aineeseen, jota pillien valmistuksessa käytetään, ei tarvita lainkaan liimaa. Kuumasaumattuun pilliin tulee vain yksi suora sauma ja näin pillistä tulee käyttäjäystävällinen. Mikä tahansa juoma tulee läpi sujuvasti ja raikkaana.

Tuotantolaitoksemme sijaitsee Ypäjällä satavuotiaassa koulurakennuksessa. Sijainti on mitä sopivin. Metsän ympäröimällä hevoslaitumella tuotetut paperipillit ovat kotimaisuusasteeltaan 100 %. Pillit tehdään suomalaisesta, vastuullisuudestaan sertifioidusta raaka-aineesta, osaavien paikallisten ammattilaisten voimin.

Siinä kokonaisuus, joka saa hymyilemään, kun hörppii retkikaakaota pillillä katsellen mäeltä avautuvaa merkittävää suomalaista perinnemaisemaa Ypäjän hevosaitauksia täynnä olevassa laaksossa. Tuotanto on kotimaista, mutta kerrannaisvaikutukset globaaleja.

toni ahola 150x150
Toni Ahola
Head of Business Development
Dolea

Kirjoittaja toimii Dolean tuotteiden ja -palveluiden kehitysjohtajana. Dolean pillit käyttävät Kespron logistiikkajärjestelmää ja tilauskanavaa. Keskitetyllä mallilla pienennetään osaltaan tuotteen ympäristövaikutuksia.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä