Tabasco - Kastikkeiden kuningas 150 vuotta

Ikoninen punainen Tabasco-pullo täynnä lämmittävän chilistä maustekastiketta on jokaiselle tuttu. Harva tietää, että kastike valmistetaan yhä tänäkin päivänä perheyrityksen voimin ja pitkien, hiottujen perinteiden mukaan.

Julkaistu

Kuvat

Arvid Nordquist

Tarina legendaarisen maustekastikkeen takana on kiehtova. Kastikkeen kehittäjä, Edmund McIlhenny, aloitti sen valmistuksen vuonna 1868 Louisianan Avery Islandilla. 150 vuotta tuotteen lanseeraamisen jälkeenkin pitkää valmistusprosessia ja lopputuotteen laatua tarkkailee joku alkuperäisen suvun jäsenistä. Yrityksen nykyisenä päämiehenä toimii Anthony Simmons, jo suorassa polvessa seitsemäs McIlhennyn suvun jäsen.

Tabascoon käytettävät Capsicum frutescens -lajikkeen siemenet kasvatetaan Avery Islandilla. Oikean kypsyysasteen saavuttaneet paprikan hedelmät tunnistetaan perinteistä puista “le petit bâton rouge”-väritikkua käyttämällä.

Seuraavaksi chilit murskataan, ja mäskiä käytetään sen jälkeen kolme vuotta tammitynnyreissä. Pitkän kypsytysprosessinsa aikana Tabasco saa omaleimaisen, tasapainoisen makunsa, jonka ansiosta se on niin ammattilaisten kuin kotikokkienkin suosiossa. Tynnyrikypsytyksen aikana chilimurskan tulisuus täyteläistyy ja syvenee. Kastike myös maustuu ilman lisäaineita tai liiallista suolan käyttöä. Lopullinen maku muodostuu kolmesta luonnollisesta ainesosasta: Tabasco-chilimurskasta, suolasta ja korkealaatuisesta viinietikasta. Ammattilaiskäytössä tuhti aromi takaa mainion käyttösuhteen: vähempi riittää, kun aitoa makua löytyy rutkasti.

Tutun punaisen kastikkeen rinnalla maistuvat myös neljä muuta makua: hapokas, pykälää miedompi vihreä Tabasco, savustetuista paprikoista makunsa saava Chipotle, valkosipulilla juuri sopivaksi ryyditetty maustekastike sekä joukon tulisin Habanero, jonka maussa tuntuvat eksoottiset hedelmät. Kullekin kastikkeelle löytyy oma fanijoukkonsa, eikä suotta. Tabasco-pulloja pullotuslinjalla

Kokeile viittä eri kastiketta

Miedoin, vihreässä pullossa myytävä Tabasco-kastike on oivallinen kasvisruokien maustaja. Se tuo tarjoiluun kivaa hapokkuutta esimerkiksi avokadon kaverina, ja maistuu erinomaisesti myös esimerkiksi sosekeitoissa.

Valkosipulinen, kolmesta eri paprikasta makunsa saava kastike ryydittää komeasti muiden muassa merelliset annokset, ja on monen nautiskelijan herkku kanansiipien marinadissa.

Aidosti savuinen Chipotle nostaa lihan ja erilaisten pataruokien aromit komeasti esiin ja sopii hiukan yllättäen myös vaikkapa suklaan kaveriksi. Majoneesin sekoitettuna se toimii herkullisena grilliruokien kastikkeena ja dippinä.

Punainen Tabasco on mainio yleiskastike. Sen aromikas maku sopii mainiosti esimerkiksi munaruokiin, tartarpihvin kumppaniksi ja maustajaksi niin salaateille, keitoille kuin laatikkoruuillekin. Se on tietenkin klassinen osa myös Bloody Mary -drinkkiä. Tutusta pullosta löytyy myös isompi koko ammattikeittiökäyttöön.

Tulisin kastikkeista, hedelmäinen Habanero, kuljettaa maullaan ajatukset karibialaisiin tunnelmiin. Tulinen, makeahko maustaja istuu hyvin suklaaruokien ja juustojen kanssa ja lämmittää kivasti esimerkiksi häränlihapihvin marinadissa ja lihakastikkeissa.

Tabascon menestystarina puhuu puolestaan. Hiottu, yksinkertaisen maistuva resepti, perheyrityksen omistautunut ote ja perinteiset, kiireettömät valmistusmenetelmät takaavat luotettavan laadun ja tutun, uskottavan tuotteen, jonka takana ammattikeittiökin voi rauhassa seistä. Suolan käsinhiontaa kivellä

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä