Terveisiä Suomen ainoalta margariinitehtaalta!

Suomen ainoa margariinitehdas kehittyy vastuullisuus edellä.

Julkaistu

Teksti

Bunge Finland Oy

Kuvat

Bunge Finland Oy

Tiesitkö, että Suomessa toimii tänä päivänä enää yksi margariinitehdas? Turun kupeessa sijaitsevalla tehtaalla on tehty jo yli 60 vuoden ajan uraauurtavaa työtä margariinien kehittäjinä ja erityisosaajina. Nykyisin tehdas työllistää yli 90 henkilöä, jotka toimivat erilaisissa tehtävissa tuotekehityksestä tuotantoon ja myyntiin. Tehtaalla tuotetaan muun muassa Keiju-, Alentaja- ja Sunnuntai-tuotteita, eli kaikki näiden tuotemerkkien margariinit, kasvirasvalevitteet ja juoksevat rypsiöljyvalmisteet on valmistettu Suomessa.

Bunge Finlandin tehtaalla on jo monen vuoden ajan tehty merkittävää työtä ja investointeja vastuullisuuden eteen ja sen parantamiseksi. Nykyään vastuullisuus onkin itsestään selvä osa Bungelaisten arkea sekä lähtökohta kaikkeen tekemiseen ja toimintaan. Hyvinvointi on yritykselle erittäin tärkeää monesta näkökulmasta – tavoitteena on omalla toiminnalla parantaa omien työntekijöiden ja tuoteketjuun kuuluvien henkilöiden sekä asiakkaiden ja kuluttajien hyvinvointia tarjoamalla hyvät työsuhteet ja hyvänlaatuisia, terveyttä edistäviä kasvipohjaisia tuotteita. Näiden lisäksi yritykselle on myös tärkeää lunastaa yhteiskuntavastuutaan tekemällä aktiivisesti konkreettisia vastuullisuustekoja. Työturvallisuuden korkea taso, suomalainen osaaminen ja kasviöljyihin perustuvat tuotteet auttavat omalta osaltaan Bungea sen pyrkimyksissä kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.

Vuosittain yli 30 tonnia vähemmän muovia

Viime vuosien aikana pinnalle nousseeseen muoviongelmaan Bunge Finlandilla tartuttiin heti alkuvaiheessa ja ryhdyttiin etsimään vähemmän muovia sisältäviä pakkausmateriaaleja. Myös pakkausten kierrätettävyyteen on kiinnitetty huomiota.

– Bunge Finland tähtää edelläkävijäksi hiilijalanjäljen pienentämisessä, jätteen kierrättämisessä sekä työntekijöiden ja tuotteiden turvallisuudessa. Kohti ympäristöystävällisempää toimintaa on edetty huolehtimalla esimerkiksi pakkausmateriaalien ekologisuudesta, kertoo Bunge Finland Oy:n markkinointijohtaja Anri Saarinen, joka vastaa vastuullisuusasioista yhtiössä.

Bunge Finland Oy Kartonkipäällysteisissä leviterasioissa on lähes 40 % vähemmän muovia kuin perinteisissä rasioissa ja ne voi kierrättää kartonkikeräyksen mukana. Kuvassa: Anri Saarinen ja Antero Lehtonen (toimitusjohtaja)

Säilyvyyden takia kasviöljypohjaisten tuotteiden pakkaukset vaativat yhä jonkin verran muovia. Muovia käytetään margariini- ja öljytuotteiden pakkausmateriaalina erityisesti siksi, että se varmistaa tuotteen säilyvyyden laadukkaana sekä suojaa tuotetta ulkoisilta haitoilta estäen samalla ruokahävikkiä koko jakeluketjussa.

Muovin määrää voi kuitenkin useimmissa tapauksissa vähentää vaihtamalla pakkausmuotoa, vaikka muovista ei voisi kokonaan luopuakaan. Pakkausmateriaalien kohdalla on tehty tuntuvia uudistuksia, ja yrityksessä kartoitetaan myös jatkuvasti uusia ratkaisuja, joilla pystytään pienentämään ympäristöä kuormittavan pakkausmateriaalijätteen määrää. Esimerkiksi Keiju-öljypullot ja ammattikeittiöissä käytettävät 10 litran kannut puhalletaan tuotannon yhteydessä valmiiksi pulloksi pienestä kapselista, jolloin tarvittavan muovin määrä saadaan minimoitua.

Bunge Finland Oy PET-kannussa on 63 % vähemmän muovia kuin perinteisessä kanisterissa.

Suurkeittiö-öljyissä Bunge Finland on siirtynyt perinteisestä 10 litran kanisteripakkauksesta puhallettavaan PET-kannuun, jossa on 63 % vähemmän muovia. Keijun kuluttajalevitteiden muovirasiat vaihdettiin jo 2017 kartonkipäällysteisiin leviterasioihin, joissa on 39 % vähemmän muovia, osa näistä tuotteista ovat myös osaa Bunge Finland Oy:n foodservice-valikoimaa. Nämä muutokset tarkoittavat vuosittain yli 30 tonnin vähennystä muovin määrässä.

Kaikki jäte hyödynnetään

Kaikki Bunge Finlandin tuotantolaitoksella käytettävä energia on tuotettu hiilidioksidivapaasti, jolloin tuotanto ei kuormita ympäristöä hiilidioksidipäästöillä. Yritys pyrkii takaamaan, että tuotannon hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Vaikka kasviperäisten tuotteiden hiilijalanjälki onkin yleisesti pienempi kuin eläinperäisten, ja margariinin jälki alle puolet voin aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä, ei Bunge Finlandilla ole tyydytty vain tähän.

Kaikki tehtaalla syntyvä jäte toimitetaan lajiteltavaksi tai energiantuotantoon – mitään ei siis kuljeteta kaatopaikalle. Lisäksi tuotannossa syntyvä rasvajäte toimitetaan jatkojalostukseen, josta se päätyy esimerkiksi biodieselin raaka-aineeksi.

– Hiilijalanjälkemme pienentämiseksi kiinnitämme huomiota myös logistiseen tehokkuuteen. Esimerkkinä tästä tehokkuudesta on Keiju Catering -levite, jonka pakkaus muutettiin pyöreästä neliskanttiseen. Tämän ansiosta kuljetuslavalle mahtuu nyt 43 % enemmän pakkauksia kuin ennen. Lopputuotteiden kuljetusmatkat ovat lyhyitä, joka lisää tuoteturvallisuutta ja ekologisuutta entisestään, Anri Saarinen korostaa.

Bunge Finland Oy Tehostamalla pakkausmuotoa voidaan säästää luontoa myös logistiikassa. Kuvassa: Susanna Salonen

Vaikka tuntuvia vastuullisia parannuksia on tehty vuosien mittaan, se ei tarkoita että Bunge Finlandilla tyydyttäisiin nykytilanteeseen – päinvastoin. Onnistumiset antavat lisäpotkua ja kannustavat kehittämään omia toimintoja entistä paremmiksi, kestävämmiksi ja vastuullisimmiksi. Nykyään panostetaan entistä enemmän tuotekehitykseen – margariini voi olla niin paljon enemmän kuin pelkkä levite. Bunge Finland on tuonut useita aivan uudenlaisia tuotteita markkinalle ja tavoitteena on tietenkin pysyä tuotekehityksen kärkiosaajina. Tukena on Bungen yli 200-vuotinen historia, jonka aikana vastuullisuus ja välittäminen on pikkuhiljaa iskostettu syvälle yrityksen DNA:han. Monipuolinen välittäminen niin työntekijöistä kuin ympäristöstäkin sitouttaa, tuottaa tulosta ja auttaa varmistamaan hyvät tekemisen puitteet myös seuraaville 200 vuodelle.

Tuotteet

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä