Tutkimusta ja kehitystyötä

Duni panostaa ruoan pakkaamisessa vastuullisiin vaihtoehtoihin ja kehittää kiertotaloutta. Duni Groupiin kuuluvan BioPakin missiona on valmistaa markkinoiden vastuullisimpia ruokapakkauksia.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Duni / Maarit Seeling

Kuvat

Valmistajat

Pitää olla realisti. Ruokapakkauksista tuskin päästään eroon, vaikka siihen olisi kuinka jalo pyrkimys.

"Todennäköisempää on, että niiden käyttö vain laajenee nykyisestä. Ruoan pakkaamiseen löytyy nykyään runsaasti vastuullisia vaihtoehtoja. On mistä valita”, Dunin avainasiakaspäällikkö Tua Kukkonen sanoo.

Duni on tehnyt pitkään työtä vastuullisuuden eteen. Yritys on sitoutunut toimimaan eettisesti ja resurssitehokkaasti. Uudet ratkaisut, laatu, turvallisuus ja ympäristöstandardit, kulkevat kaiken toiminnan punaisena lankana.

”Asiakkaidemme ei tarvitse huolehtia pakkausten, kattaustuotteiden tai muiden ratkaisujen vastuullisuusvaatimusten täyttymisestä tarjotessaan niitä edelleen omille asiakkailleen. Me huolehdimme siitä heidän puolestaan. Asiakkaamme voivat näiltä osin keskittyä täysin omaan ydintoimintaansa.”

Dunin sosiaalisen vastuun ohjelma, Blue Mission, määrittelee yhtiön käytännöt sen valmistamien tuotteiden koko elinkaarelle. Ohjelmassa painotetaan jätteiden käsittelyä ja uusien, ympäristöystävällisempien materiaalien kehittämistä. Duni ja sen toimintayksiköt suosivat kaikissa valinnoissaan uusiutuvia ja vastuullisesti tuotettuja luonnonraaka-aineita.


MN0222 Tutkimusta ja kehitystyötä 003 Uusia Ronda take away -kulhoja saa kaiken kokoisina ja muotoisina. Kartongista valmistetut kompostoitavat kulhot ja kannet on FSC™-sertifioituja, ja ne voidaan kierrättää kartonkina käytön jälkeen. Vaihtoehtoiset kirkkaat kannet on valmistettu kierrätetystä PET-muovista ja voidaan käytön jälkeen kierrättää uudelleen.

Fossiilittomia uusia materiaaleja

Duni tekee oman tutkimuksen lisäksi jatkuvasti yhteistyötä kumppaneiden kanssa parempien materiaalien kehittämiseksi.

”Tavoitteenamme on kokonaan fossiiliton paperituotteiden tuotanto. Tänä vuonna tuomme markkinoille kaksi uutta materiaalia. Olemme vaihtaneet tiettyjen Dunisoft-lautasliinojen ja Dunicell-pöytälinojen sidosaineen täysin kasvipohjaiseksi, mikä tekee niistä myös fossiilittomia. Tietääksemme kenelläkään toisella alan toimijalla ei ole vielä tällaista vaihtoehtoa tarjolla”, Kukkonen kertoo.

Uusina sidosaineina Bio Dunisoft -fossiilittomissa tuotteissa käytetään sitruunan kuorta, maissia ja muita elintarviketeollisuuden sivutuotteita ja jätteitä. Sidosaine on kehitetty yhteistyössä selluloosapohjaisista keksinnöistään tunnetun ruotsalaisen OrganoClick-yrityksen kanssa.

Dunin oma tutkimus- ja tuotekehitysyksikkö on puolestaan onnistunut kehittämään perunan tärkkelyksestä fossiilivapaan sidosaineen, jota käytetään Dunicell-materiaalin valmistuksessa.

”Lisäksi olemme tehneet merkittäviä parannuksia tuotepakkauksiimme luopumalla muovista ja korvaamalla se paperilla tai kartongilla. Nämä ovat tärkeitä askelia fossiilittoman tulevaisuuden kannalta”, Kukkonen toteaa.

MN0222 Tutkimusta ja kehitystyötä 002 Duni pyrkii yrityksenä toiminnoissaan osaksi kiertotaloutta vuoteen 2030 mennessä.

Tehtävämme on inspiroida ravintoloita vähentämään muovijätettä ja pienentämään hiilijalanjälkeä.
Tua Kukkonen, Duni

Kohti kiertotaloutta

Myös BioPakin tuotesarjauutuudet ja -materiaalit hyödyntävät alan viimeisintä tutkimusta, ja ne on viime vuodesta lähtien sertifioitu hiilineutraaleiksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että BioPakin kertakäyttöiset ruokapalvelutuotteet, kupit, lasit, lautaset, aterimet, rasiat, on suunniteltu ja valmistettu ajatellen ilmastonmuutoksen hillitsemistä. Tuotantoon, kuljetukseen ja hävittämiseen liittyvät hiilidioksidipäästöt mitataan ja kompensoidaan rahoittamalla päästövähennyshankkeita. BioPakin päästövähennysoikeuksista saaduilla varoilla suojellaan metsää Jiangxissa Kiinassa sekä luonnon monimuotoisuutta Rimba Rayassa Indonesiassa.

”Tehtävämme on vaikuttaa aktiivisesti markkinoilla ja inspiroida ravintoloita ja muita alan yrityksiä vähentämään muovijätettä ja pienentämään hiilijalanjälkeä kanssamme.”

Dunin asiakkaat voivat myös itse tarkistaa valitsemiensa tuotteiden hiilijalanjäljen yhtiön asiantuntijoiden kehittämällä hiilidioksidilaskurilla. Laskurin avulla voi näin tehdä valintoja, jotka minimoivat pakkausten ympäristövaikutuksen.

”Pyrimme yrityksenä toiminnoissamme osaksi kiertotaloutta vuoteen 2030 mennessä. Meillä on visiona johtaa tätä toimialaa siihen suuntaan, että annamme maailmalle enemmän kuin otamme siltä. Mielestäni tavoite on kertakäyttötuotealan yritykselle erittäin kunnianhimoinen. Haluamme profiloitua kestävän kehityksen yritykseksi toimialastamme huolimatta”, Kukkonen pohtii.

Tiesitkö?

Bio Boxit on valmistettu uusiutuvista materiaaleista: FSC™-sertifioitu kartonki on laminoitu kasvipohjaisella PLA pinnoitteella. Monikäyttöiset Bio Boxit soveltuvat sekä kuumille että kylmille ruoille ja kestävät rasvan lisäksi myös nestettä.


Duni

  • Duni toimittaa innovatiivisia ja ekologisia kattauskonsepteja sekä pakkaus- ja take away -ratkaisuja ammattilaisille ja kuluttajille. Vuonna 1949 ruotsalaisena kartonkipikarien ja lautasliinojen valmistajana aloittanut yritys on nykyään yksi alan johtavista tekijöistä ja se toimii ympäri maailmaa.
  • Duni-konserniin kuuluu kaksi brändiä: Duni ja BioPak. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Ruotsin Malmössä. Lisäksi sillä on tuotantoyksiköitä Ruotsin lisäksi Saksassa. Puolassa, Uudessa-Seelannissa ja Thaimaassa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä