Voitetaan hävikki

Leipomopuolen hävikin taklaamisessa suunnitelmallisuus on tärkeässä roolissa. Kerää vinkit leivonnaispakasteisiin, laita valikoima kuosiin, valmistaudu myös hädän hetkiin ja innosta porukka mukaan.

Julkaistu

Teksti

Lantmännen Unibake

Kuvat

Lantmännen Unibake

Maailmassa noin kolmasosa kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Viidesosa ravintolaruoasta joutuu biojätteeseen.* Hävikki syntyy mm. ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa ja lautasella. Leipomotuotteet aiheuttavat myös hävikkiä, joten leipomoyritys Lantmännen Unibake jakaa leivonnaispakasteisiin liittyviä vinkkejä, joilla hävikkiä saa pidettyä kurissa. Hävikki on rahan, ajan ja ympäristöresurssien hukkaan heittämistä.

Valikoima kuosiin

Leipomovalikoimaa suunnitellessa kannattaa muistaa, että kaikkea ei tarvitse tarjota. Tunnistamalla suosikit vältät rönsyilyä, joka aiheuttaa helposti hävikkiä. Helppo tapa aloittaa valikoimatyö on bongata myyntidatasta parhaiten myyvät tuotteet, tunnistaa kysyntäpiikit ja tehdä tiukatkin valinnat siitä, mihin panostatte. Muista miettiä, mikä on teidän bravuuri eli mistä teidät pitäisi aina muistaa!

Leivonnaispakasteissa monipuoliset tuotteet auttavat luomaan sopivan laajan valikoiman ilman liikaa työtä ja kaaosta pakastimessa. Yhdestä oikeasti on moneksi – jos mietit vaikkapa croissanttia sellaisenaan, täytettynä, ruokaisaksi tuunattuna tai grillattuna parilan kautta. Lue aiemmasta artikkelista lisää monikäyttöisistä leivonnaispakasteista.

GrilliCroissant

Oikeat valmistusasteet teille auttavat skarppaamaan arjen prosesseissa.

 • Sulattaen valmiit tuotteet ovat aina kätevästi valmiudessa eikä niihin tarvitse varata uuneja eikä paistajia muun kiireen keskellä.
 • Suoraan uuniin menevät tuotteet taas ovat näppäriä, kun niillä saa nopeasti reagoitua kysyntään ja niistä saa uunituoretta tarjolle. Suoraan jäisenä uuniin menevät esimerkiksi viinerit, riisipiirakat, monet leivät ja sämpylät.
 • Sulatuksen tarvitsevia tuotteita voi hyvin pellittää kylmiöön odottamaan, niin olet valmiina nopeasti ja saat rytmitettyä tuon muiden tehtävien mukaan.
 • Leipätaikinoiden etuna on taas niiden sopiminen niin moneen, samasta taikinasta syntyy leivät, sämpylät, focacciat, ruokaisat ja jopa leipätikut.

Toscanalainen leipäsalaatti

Hävikin hetkellä

Joskus hävikkiä syntyy, vaikka on tehnyt parhaansa. Siksi niihin tilanteisiin kannattaa varautua ja miettiä valmiiksi fiksut tavat reagoida. Joskus monipakkaukset ja määräalennukset piristävät kauppaa sopivasti, osa ravintoloista mielellään myy alennuksella viimeisinä hetkinä ja osa taas lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Hävikkiin varautuvia reseptejä kannattaa kerätä, jotta tilanne ei pääse yllättämään.

Gazpacho

Kokeile näitä Lantmännen Unibaken reseptejä:

 1. Uudista yli jääneet croissantit grillicroissanteiksi – GrilliCroissant.
 2. Nappaa ylimääräinen leipä mukaan salaattiin – Toscanalainen leipäsalaatti.
 3. Tuunaa esimerkiksi kala leipämurulla – Leipämuru pääruoan lisäkkeeksi.
 4. Tuo keittoon ruokaisuutta ja kivaa rakennetta laittamalla leipää mukaan – Gazpacho-keitto.

Innosta työporukka mukaan talkoisiin

Hävikki pysyy parhaiten kurissa, kun työporukka on innoissaan, ja jokainen kokee voivansa vaikuttaa. Kannattaa siis jakaa tietoa, jutella onnistumisista ja pitää hävikin voittaminen mielessä. Kyse on kuitenkin pienistä teoista arjessa, hyvistä valinnoista omassa työssä ja omien asiakkaiden innostamisesta mukaan hyvälle asialle!

Lue lisää Lantmännen Unibaken vinkkejä hävikin voittamiseksi, lataa itsellesi hävikkiopas ja jaa omat oivalluksesi sosiaalisessa mediassa #voitetaanhävikki.

Kala leipämurulla

LANTMÄNNEN UNIBAKE

 • Leivonnaispakasteiden ammattilainen, joka leipoo ammattikeittiöille herkulliset tuotteet ja arkea helpottavat ratkaisut.
 • Tuotemerkkejä ovat Vaasan, Schulstad Bakery Solutions ja Vaasan Kotiuunin. Lisäksi edustus Moilas Gluten-Free -tuotemerkillä ammattilaisille.
 • Valikoimassa leivät, kahvileivät, ruokaisat ja fast food -tuotteet.
 • Leipomoita ympäri maailmaa, Suomessa leipomot Petikossa Vantaalla ja Joutsenossa Lappeenrannassa.

*Hävikkifaktat saasyoda.fi.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä