6 vinkkiä – tiesitkö tämän ravintola-alan työterveyshuollosta?

Mitä ravintolayrittäjän tai ravintolan työntekijän kannattaa tietää ravintola-alan työterveyshuollosta? Täsmä Työterveyshuollon asiantuntijat kertovat faktat ja vinkit.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: Täsmä Työterveys

Kuvat

Adobe Stock & Kespro

Vinkit ravintola-alan työterveyshuoltoon

1. Työnantajan on pakko järjestää työntekijöille terveyshuolto

 • Ennaltaehkäisevä, lakisääteinen työterveyshuolto on pakko järjestää heti, kun ensimmäinen työntekijä palkataan. Yksinyrittäjälle työterveyshuolto ei ole pakollinen.
 • Sairausvastaanottoa ja muita lääkärin palveluita työnantajan sen sijaan ei tarvitse työterveyshuollon osana kustantaa: puhtaasti pakollista on järjestää vain lakisääteinen osuus, johon kuuluvat mm. työpaikkaselvitys, toimintasuunnitelma ja lain vaatimat tarkastukset altisteisessa työssä.
 • Jos työterveyshuoltoa ei ole järjestetty, yrittäjä voi saada kimppuunsa aluehallintoviranomaisen, ja tiedossa voi olla myös sakkorangaistus. Myös tilaajavastuuraporttia on mahdotonta saada ilman työterveyshuoltosopimusta.

2. Vapaaehtoiset sairaanhoitopalvelut toimivat hyvin myös etänä

 • Jos työnantaja haluaa tarjota työntekijöilleen sairaanhoitopalvelut (kuten lääkärin sairausvastaanoton), voi palvelut tarjota myös kustannustehokkaasti ja vaivattomasti etävastaanottona. Jo 80 % työikäisten tavallisista vaivoista pystytään hoitamaan täysin etänä, ja työntekijät ovat yleensä tyytyväisiä siihen, ettei heidän tarvitse erikseen lähteä lääkäriin.
 • Etävastaanotolla voidaan käyttää kuvia ja videopuhelua diagnosoinnin tukena, ja tarvittaessa lähettää työntekijä eteenpäin fyysiselle vastaanotolle.
 • Täsmällä etävastaanotolla työntekijä pääsee suoraan lääkärin juttusille, ajanvarausta ei tarvita, ja apua saa nopeasti. Erityisesti hektisellä ravintola-alalla tämä on kaikkien etu.

3. Työtapaturmatilanteessa hoitoon saa hakeutua mihin vain

 • Jos työssä käy tapaturma, kuten keittiössä veitsen lipsahdus käteen, voi työntekijä hakeutua mihin tahansa lähimmistä lääkäriasemista – hänen ei siis tarvitse hakeutua hoitoon työterveyshuollon kautta.
 • Jokaisen työnantajan pakollinen tapaturmavakuutus kattaa tällöin kulut. Tapaturmasta on kuitenkin hyvä ilmoittaa jälkikäteen työterveyshuoltoon siltä varalta, että jatkotoimenpiteitä tarvitaan.

AdobeStock 327792875 Kespro Palvelut Tasma Tyoterveys

4. Kilpailuttaminen kannattaa

 • Työterveyshuolto on ilman muuta järkevää kilpailuttaa esimerkiksi parin- kolmen vuoden välein.
 • Kilpailuttamisen suurin hankaluus voi olla pakettien vertaamisessa: esimerkiksi minimipaketti ei kaikilla palveluntarjoajilla ole sama asia kuin pelkistetty lakisääteinen työterveys, vaikka näin voisi kuvitella. Osa palveluntarjoajista sisällyttää pienimpiinkin paketteihinsa myös vapaaehtoisia sairaanhoitopalveluita.
 • Halvin ei aina ole käytössä halpa eikä kallein välttämättä paras: jos työterveysyhteistyö ei toimi, esimerkiksi työnantaja ei saa apua työterveyshuollolta työkykyongelmissa, tulee halpa paketti käytössä kalliiksi. Jos taas kallis paketti on kallis, koska työntekijälle tyrkytetään palveluita, joita hän ei tarvitse ja joista ei ole hyötyä hänen terveydelleen, menee rahaa hukkaan, eikä kalliille hinnalle saada vastinetta.

5. Sopimusvaiheessa on hyvä olla tarkkana

 • Työterveyshuollon sopimukset ovat usein paksuja, lääketieteellistä jargonia sisältäviä nivaskoita, eikä kiireinen ravintolayrittäjä aina tule lukeneeksi niitä riittävän tarkasti läpi.Yllättävän harva työnantaja – saati työntekijä – tietää, mitä omaan työterveyshuoltoon kuuluu, ja siksi suoriteperusteiset laskut voivat yllättää (etenkin sesonkiajan ulkopuolella).
 • Työterveyshuollon kiinteä hinnoittelu säästää yrittäjän yllätyksiltä. Sopimusvaiheessa kannattaa pyytää selkeitä esimerkkejä siitä, miten työterveyshuolto missäkin tilanteessa toimii, jotta saa selkeän kuvan palveluiden laajuudesta.
 • Tämä ei ole se kohta, jossa kannattaa ujostella, jos sopimussisältöä ei ymmärrä: työterveyshuollon palveluntarjoajan kuuluu avata asiat niin perusteellisesti, ettei epäselvyyttä jää.

6. Työkykyasioihin kannattaa tarttua nopeasti

 • Jos työntekijän työkyky huolettaa, asiasta on hyvä jutustella rauhassa hänen kanssaan. Monelle riittää jo nähdyksi ja kuulluksi tuleminen ja tieto siitä, että asia työnantajaa kiinnostaa.
 • Useimmat ihmiset haluavat tehdä työnsä hyvin ja useimmat työnantajat haluavat tarjota työpaikan, jossa ihmiset voivat hyvin. Kun keskusteluyhteys pidetään mahdollisimman avoimena, molemmat pysyvät kartalla toisen ajatuksista tulkintojen sijaan.
 • Työterveyshuollon tehtävä on auttaa molempia ja tarvittaessa kutsua kokoon työterveysneuvottelu.


Kespro Palvelut Tasma Tyoterveys logo 1500x500

Työterveyshuoltopalvelut Kespron yritysasiakkaille

Täsmä Työterveyshuolto on palvelu yrittäjältä yrittäjälle ja osa Kespro Palvelujen kumppanipalveluita. Voit siis Kespron yritysasiakkaana luottaa siihen, että Täsmä Työterveyshuollon palveluihin sitoutuessasi ravintola-alan työterveyshuollon hinta pysyy kohtuullisena ja että kaikessa keskitytään olennaiseen.

Täsmä Työterveyshuolto tarjoaa monipuolisia, ravintola-alan yrityksille räätälöityjä työterveyshuoltopalveluita. Kespron asiakkaana saat Täsmä Työterveyden työterveyshuollon paketit käyttöön etuhintaan. Tutustu paketteihin ja Kespron yritysasiakkaan etuihin tarkemmin täällä.


kespro palvelut kaikki 1920x1080 logo teksti

Palvelut tukkuhintaan Kesprosta

Kespro tarjoaa kaikki ravintolan tarvitsemat palvelut vuokrahenkilöstöstä työterveyteen – helposti yhden tukun kautta. Olipa tarve uudistaa menua, sitouttaa ja kouluttaa henkilökuntaa tai saada useampi tukkutoimitus per päivä, Kespron palvelut auttavat tässä.

Kespro tarjoaa foodservice-asiakkailleen myös laajan ja monipuolisen valikoiman kumppanipalveluita, jotka tukevat ravintolaliiketoiminnan johtamista ja kehittämistä sekä säästävät aikaa olennaiseen – asiakaselämysten tuottamiseen. Kespron asiakkaana saat kumppaneiltamme parhaat edut helposti käyttöösi. Kumppaniverkoston tarjoama palveluvalikoima kasvaa koko ajan – kehitämme verkostoa aktiivisesti asiakkaidemme palautteiden pohjalta!


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä