Aikaa sille mikä on tärkeintä

Kylmävalmistus on nopea, ennakointia helpottava ja ruokahävikkiä vähentävä ruoanvalmistustapa. Culinary Expert Sami Lamminaho kertoo, miksi kylmävalmistus kannattaa yksityiselläkin hotelli- ja ravintola-alalla.

Julkaistu

Teksti

Ida Ijäs

Kuvat

Sami Heiskanen

Kylmävalmistus on nopea, ennakointia helpottava ja ruokahävikkiä vähentävä ruoanvalmistustapa. Culinary Expert Sami Lamminaho kertoo, miksi kylmävalmistus kannattaa yksityiselläkin hotelli- ja ravintola-alalla.

Kylmävalmistuksessa ruoka valmistetaan etukäteen kylmistä esivalmistelluista raaka-aineista. Ruoka voidaan kuljettaa ja säilyttää kylmänä, ja se kuumennetaan ennen tarjoilua. Kylmävalmistuksella onnistuvat laatikot, kiusaukset, kastikkeet, keitot, salaatit ja jälkiruoat.

”Kylmävalmistusta on käytetty jo vuosia esimerkiksi monissa julkisen puolen sairaaloissa tai kouluruokailuissa. Näemme valmistustavan soveltuvan myös yksityiselle puolelle. Kylmävalmistus tuo kustannussäästöjä vähentämällä valmistusvaiheita ja hävikkiä”, kertoo Unilever Food Solutionsin Culinary Expert Sami Lamminaho.

Enemmän aikaa, vähemmän hävikkiä

Kylmävalmistuksen suurin etu on ajansäästö. Ruokien valmistus kylmistä, esivalmistelluista raaka-aineista vähentää työvaiheita ja nopeuttaa prosesseja. ”Makaronilaatikko on tuttu ruokalaji, jossa on monia työvaiheita. Kylmävalmistuksessa vaiheita voidaan vähentää jättämällä pois esimerkiksi pastan keittäminen. Valmistustavalla saadaan myös tasalaatuisempi lopputulos, kun kaikki aineet voidaan sekoittaa keskenään sekaisin ja annostella uunivuokiin kerralla. Tällöin nesteen ja pastan suhde on oikea jokaisessa vuoassa”, Lamminaho kuvailee.

ML 2 21 Unilever 2 ”Tylsästä” kylmävalmistetusta ruoastakin saa herkullisen ja houkuttelevan näköisen annoksen koristelulla ja viimeistelyllä. Vaikka asiakkaalle kotiin vietäväksi annokseksi.

Kylmävalmistus auttaa varsinkin ruuhkahuippujen ennakoinnissa. Ruoan valmistuksen voi aloittaa etukäteen, esimerkiksi edellisenä päivänä, ja portaittain. Ruuhkaisimpaan lounasaikaan ruokaa on helppo kuumentaa kysynnän mukaan. Tämä varmistaa myös sen, ettei ruokaa mene hukkaan.

Ruokahävikin vähentäminen onkin toinen kylmävalmistuksen merkittävä etu. Hävikki vähentyy kuumennettavien ruokien lisäksi myös kylmävalmistuksen avulla tehdyissä salaateissa. ”Esimerkiksi majoneesi- ja raastesalaatteja valmistettaessa kylmätärkkelys sitoo tehokkaasti nestettä, joka muuten jäisi salaattilaatikoiden pohjalle ja kaadettaisiin viemäriin”, Lamminaho selventää.

”Maustamisessa vain taivas on rajana”

Kylmävalmistuksessa avainasemassa on oikeanlainen tärkkelys. Unilever Food Solutionsin tuotteisiin kuuluu kylmävalmistukseen suunniteltuja tärkkelyksiä ja mausteita. Esimerkiksi Knorrin kylmäliukoinen tärkkelys sopii muun muassa keittojen, kastikkeiden ja kiusausten suurustamiseen.

”Kylmävalmistuksessa tärkeintä on, että tärkkelyksen ja nesteen suhde on oikea. Kun se on kunnossa, massa pysyy tasalaatuisena”, Lamminaho selventää. ”Meiltä Unileveriltä löytyy tuotteiden lisäksi kattava ammattilaisten verkosto, joka pystyy auttamaan reseptikehityksessä.”

Kylmävalmistetulla ruoalla on hajuttoman ja mauttoman maine, mutta aivan turhaan. Kylmävalmistetun ruoan voi maustaa mielensä mukaan, ja maustamisessahan vain taivas on rajana.

Aikaa sille, mikä on tärkeintä

Lamminaho tiedostaa, että kylmävalmistus kalahtaa joidenkin korviin. Hän pitää sitä kuitenkin ruoanlaittotapana muiden joukossa.

Haluamme tarjota asiakkaillemme työtä helpottavia ratkaisuja ja tuotteita, jotta heille jäisi enemmän aikaa niille asioille, joita he itse rakastavat.
Sami Lamminaho, Unilever Food Solutions

”Jotkut mieltävät kylmävalmistuksen laitosruoaksi, koska siinä käytetään esikäsiteltyjä raaka-aineita. Kylmävalmistuksella on kuitenkin paljon etuja, joita voidaan hyödyntää kaikenlaisissa keittiöissä. Se nopeuttaa ja helpottaa monien työtä. Haluamme tarjota asiakkaillemme työtä helpottavia ratkaisuja ja tuotteita, jotta heille jäisi enemmän aikaa niille asioille, joita he itse rakastavat”, Lamminaho kiteyttää.

Unilever Food Solutions

  • Tarjoaa kestäviä ratkaisuja kokeilta kokeille tuotteiden, reseptien, keittiötapahtumien ja koulutusten avulla.
  • On osa alankomaalais-brittiläistä Unilever-yrityskonsernia, joka on yksi maailman suurimmista päivittäistavarayrityksistä.
  • Yrityksen tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Knorr, Hellmann’s ja Lipton.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä