Automatisoitua ja vastuullista omavalvontaa

Fredmanin digitaalinen omavalvontajärjestelmä Chefstein tekee ammattikeittiöiden omavalvonnasta vaivatonta ja auttaa keittiöitä saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa.

Julkaistu

Teksti

Ida Ijäs

Kuvat

Fredman

Kotimainen perheyritys Fredman Group muistetaan klassikkotuotteistaan, kuten Elmu-kelmusta, Carita-liinoista, Comple-tuotteista sekä Fredman-suodatinpusseista ja -leivinpapereista. Ammattikeittiöissä Fredman tunnetaan kuitenkin myös digitaalisen omavalvontajärjestelmä Chefsteinin tarjoajana.

Ammattikeittiöillä on vuodesta 1995 lähtien ollut lakisääteinen velvoite omavalvontaan. Fredmanin digitaalinen omavalvontajärjestelmä tekee omavalvonnasta vaivatonta. Chefstein digitalisoi kaikki ammattikeittiön omavalvontaan liittyvät tehtävät ja tallentaa mittaustulokset järjestelmään.

”Chefsteinin avulla voidaan ohjata ja seurata keittiöiden toimintaa omavalvontasuunnitelman mukaisesti. Meillä on digitaalisista omavalvontajärjestelmistä jo yli 16 vuoden kokemus, ja Chefstein-palvelua ja sen edeltäjää Fredman Prota käyttää tällä hetkellä noin 1 700 ammattikeittiötä”, kertoo Fredmanin myyntipäällikkö Jouko Nyberg.

Digitaalista omavalvontaa Keudassa

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda käyttää Chefstein-järjestelmää kaikissa toimipisteissään. Chefstein otettiin Keudassa käyttöön viime kesänä.

”Sitä ennen olimme käyttäneet jo Chefsteinin edeltäjää, joten digitaalisen omavalvontajärjestelmän käyttö oli meille jo tuttua”, Keuda Nurmijärven ravintola Perttulan ravintolapäällikkö Liisa Immonen kertoo.

Chefstein on käytössä kaikissa Keudan opiskelijaravintoloissa, minkä lisäksi muutamassa Keudan opetuskeittiössä käytetään Chefsteinin lämpötilanmittausjärjestelmää.

”Kiinteät anturit tiskikoneissa, jäähdytyskaapeissa ja kylmiöissä mittaavat koko ajan lämpötilaa. Chefsteinin ehkä suurin hyöty onkin se, että lämpötiloja voi seurata koko ajan reaaliaikaisesti. Se auttaa niin kuorman purussa, ruoan valmistuksessa kuin tarjoilussakin”, Immonen toteaa.

ML 4 21 omavalvonta Fredman 2 Järjestelmän hävikkivaaka seuraa ruokahävikin muodostumista ja laskee hävikin suoraan rahaksi.

Immonen kiittelee myös Chefsteinin helppokäyttöisyyttä. Chefsteiniä voidaan käyttää tietokoneen lisäksi kaikilla mobiililaitteilla. Älypuhelimen kautta esimerkiksi kylmiöiden ja pakastimien lämpötilojen seuraaminen onnistuu ympäri vuorokauden.

”Puhelin hälyttää, jos vaikkapa kylmiö hajoaisi yöllä. Hälytyksen voi myös siirtää suoraan esimerkiksi kiinteistönhoitajalle, joka voi lähteä tarkistamaan tilannetta”, Immonen kertoo.

Tärkeä osa ammattikeittiöiden ruokaturvallisuutta on keittiöiden puhtaus ja hygieenisyys, joka on korona-aikana korostunut entisestään. Chefstein helpottaa myös ammattikeittiöiden hygieniatehtävien hallintaa. Järjestelmään voidaan liittää digitaalinen ATP-luminometri eli pintahygieniamittari, joka mittaa keittiön pintojen puhtautta ja siirtää tiedot automaattisesti Chefsteiniin. Muiden keittiön omavalvontasuunnitelman tehtävien tavoin myös siivoustehtävät, kuten viikkosiivous, voidaan ajastaa järjestelmään.

”On kätevää, että kaikki järjestelmän keräämät tiedot, esimerkiksi pintahygieniamittarien mittaustulokset, löytyvät digitaalisesti samasta paikasta. Omavalvonnan toteutumisen raportointi viranomaisille on tällöin helppoa”, Immonen sanoo.

Kaikki järjestelmän keräämät tiedot löytyvät digitaalisesti samasta paikasta.
Liisa Immonen, ravintola Perttula

Energia- ja ruokahävikkisäästöjä Chefsteinin avulla

Vastuullisuus on yksi Fredmanin perusarvoista. Yrityksen vastuullisuusvisio on, että vuoteen 2030 mennessä kaikki sen tuotteet ovat kierrätettäviä ja uusiutuvista materiaaleista valmistettuja. Myös Chefstein on tärkeä osa Fredmanin vastuullisuusajattelua. Digitaalisen omavalvontajärjestelmän avulla Fredman auttaa ammattikeittiötä kehittämään omaa vastuullisuuttaan.

”Chefsteinin avulla voi esimerkiksi parantaa ammattikeittiöiden energiatehokkuutta, kun pakkasten, kylmiöiden ja pesukoneiden lämpötilaseuranta on automatisoitu ja lämpötilat sensoreiden tarkkuuden ansiosta optimoitu”, Jouko Nyberg selventää.

ML 4 21 omavalvonta Fredman 3 Chefsteinin avulla lämpötiloja on helppo seurata ruoan valmistuksen, kuorman purun ja tarjoilun aikana. Chefsteinia voidaan käyttää kaikilla mobiililaitteilla.

Toinen merkittävä ammattikeittiöiden vastuullisuuden mittari on ruokahävikin seuranta. Chefsteinin hävikkivaaka seuraa ruokahävikin muodostumista reaaliajassa ja laskee hävikin myös suoraan rahaksi. Keuda ottaa Chefsteinin hävikkivaa’an käyttöön elokuussa.

”Olemme toki seuranneet ruokahävikkiä koko ajan ja merkitsemme joka päivä syntyneen hävikin määrän ylös. Uusi hävikkivaaka tekee hävikinseurannasta kuitenkin automaattista, ja sen avulla myös sopivien ruokamäärien ennakoiminen on entistä helpompaa”, Liisa Immonen kertoo.

”Ylipäätänsä Chefsteinin tarkoitus on auttaa ammattikeittiöitä ennakoimaan ja tehostamaan toimintaansa yhä paremmin. Chefstein parantaa keittiöiden ruokaturvallisuutta – vastuullisuutta ja herkullisuutta unohtamatta”, Nyberg lisää.

Fredman Group Oy

  • Kotimainen perheyritys
  • Juuret 1937 perustetussa Euran Paperissa
  • Tytäryhtiöt Fredman Professional Kitchen Oy, Fredman Operations Oy ja Fredman Perfect Kitchen Oy
  • Tunnettuja tuotteita esimerkiksi Elmu-kelmu, Carita-kuituliina sekä Comple-vuoat ja -lämpölaatikot
  • Pääkonttori Espoon Säterissä, jatkojalostustehdas Rauman Lapissa
  • Työllistää noin 85 ihmistä

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda

  • Tarjoaa tutkintoon johtavaa ja täydentävää ammatillista koulutusta nuorille ja aikuisille
  • Toimipisteet Helsingissä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Sipoossa ja Tuusulassa
  • Instagram #opiskelijaravintolaperttula
  • Facebook Opiskelijaravintola Perttula

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä