Cossyn elegantit samppanjat syntyvät luontoa kunnioittaen

Champagne F. Cossy on vanha perheyritys, jota johtaa nyt Sophie Cossy isänsä jalanjäljissä. Talon hienostuneet samppanjat heijastavat premier cru -luokitellun Jouy-Les-Reimsin kylän tyyliä.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Champagen F. Cossy

Cossyn samppanjataloa pyörittävä Sophie Cossy oli vain 25-vuotias, kun hän joutui vuonna 2008 astumaan isoihin saappaisiin isänsä Francisin menehdyttyä sairauteen.

”Kun isäni kuoli, minulla ei ollut aikaa oppia hänen kanssaan, vaan minun piti oppia omien virheideni kautta. Se oli paras koulu, joka minulla on ollut”, Cossy kertoo äänessään haikeutta.

Miehinen samppanjanviljelijöiden yhteisö suhtautui aluksi epäilevästi nuoren naisen kykyihin. Kolme ensimmäistä vuotta olivatkin vaikeita, mutta hän on osoittanut taitonsa kuluneiden 12 vuoden aikana. Vuonna 2016 Cossy valittiin vuoden samppanjanviljelijäksi alueen Trophées Champenois -kilpailussa. Nykyisin hän jo mentoroi muita, ja Cossyn neuvoja arvostetaan.

”Näytin, että rakastan työtäni, viinitarhojani, viinin valmistusta ja sen myymistä”, Cossy sanoo. Aluksi tukena oli äiti Genevieve Cossy, joka kuitenkin eläköityi pari vuotta sitten.

Champagne F. Cossy Sophie Cossyn mielestä samppanja kuuluu kaikille, ei vain niille, jotka nauttivat paljon viinejä.

Tarhojen ominaispiirteet esillä

Cossyjen suku on viljellyt viiniä Champagnessa vuodesta 1764, ja omaa samppanjaakin on tehty jo 1950-luvulta lähtien. Perheen tilukset ovat Jouy-Les-Reimsin kylässä, joka sijaitsee etenkin tummista Pinot Noir -rypäleistä tunnetulla Montagne de Reimsin ala-alueella. Kylän tarhat ovat saaneet Premier Cru -statuksen.

Cossy sanoo, että kylän olosuhteet – terroir – antavat samppanjaan paljon hedelmäisyyttä ja kukkien aromia. Viineissä on miellyttävyyttä ja hurmaavuutta.

Samppanjatalo panostaa kestävään kehitykseen. Cossy tahtoo viljellä tarhojaan luontoa kunnioittaen, eikä esimeriksi hyönteisten torjunta-aineita ole käytetty pitkään aikaan. Köynnösrivien väleissä kasvaa luonnollista heinää, mikä vähentää rikkaruohojen torjunnan tarvetta, ja hevoset ovat tehneet paluun tarhatöihin.

Kellarissa viinit saavat tekeytyä rauhassa ilman turhia toimenpiteitä. Cossyn intohimona on säilyttää viinin alkuperän tuntu.

”Haluan näyttää, mitä viinitarhani ovat. Sen voi saavuttaa, kun ihminen ei manipuloi viiniä.”

Naisen valmistama samppanja

Sophie Cossyn mukaan hänen naiseutensa näkyy talon samppanjoissa.

”Tyyli on elegantti, olenhan nainen. Miehet haluavat usein puhua tekniikoista, minun mielestäni meidän pitää kunnioittaa tunteita.”

Cossy vertaa samppanjaa haute couture -muotiin ja sen kauneuteen. Viinin pitää olla eleganttia, ja kuten tyyli ei synny liiasta meikistä, myös samppanjassa pitää olla luonnollista kauneutta.

Miksi kannattaa valita pientuottajan samppanja suurten merkkien sijaan?

”Viljelijöiden samppanjoissa voi maistaa pienen viinitarhan ja perheen tuotteen. Isot talot ovat myös mielenkiintoisia, ja ne ovat varma valinta. Mutta, jos haluat maistaa erilaisia asioita ja alueita, pientuottajien samppanjat näyttävät, mitä he voivat tehdä palstojensa rypäleistä”, Cossy muotoilee.

Champagen F. Cossy

Champagne F. Cossy

  • Pieni perhetuottaja
  • Suku on viljellyt viiniä vuodesta 1764
  • Johdossa Sophie Cossy, joka otti ohjat vain 25-vuotiaana
  • Rypäleet omilta tarhoilta Jouy-Les-Reimsin kylästä
  • Elegantti, viinin alkuperää kunnioittava tyyli
  • Viinitarhoja hoidetaan luontoa kunnioittaen

Cossyn samppanjat

21637580 Cossy Cuvée Éclat Brut, Champagne, Ranska

Kuiva, raikas ja hienostuneen kukkainen samppanja, joka sopii erinomaisesti aperitiiviksi.

21637584 Cossy Cuvée Rosé Élégance, Champagne, Ranska

Kuiva roseesamppanja, jonka maussa on raikkaita sitrusaromeja sekä mansikan, vadelman ja mustikan sävyjä. Mainio pari suolaisille pikkupaloille.

21637579 Cossy Cuvée Sophistiquée 2011, Champagne, Ranska

Kuiva vuosikertasamppanja, jonka maku on sitruksinen, mineraalinen, moniulotteinen ja hienostuneen paahteinen. Hyvä pari kalan, äyriäisten tai japanilaisen ruoan seuraan.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä