Delicatessen Ravintolapalvelut: Lounaita ja huolenpitoa

Delicatessen Ravintolapalvelut tarjoaa cateringpalveluja yritys- ja yksityisasiakkaille Uudenmaan alueella.

Julkaistu

Teksti

Niina Mälkiä

Kuvat

Olli Urpela

Ketteränä yrityksenä tunnettu Delicatessen kilpailee luovuudella ja hyvinvointia edistävällä työilmapiirillä.

Puun tuoksu ottaa vastaan ja laskee kiireisen kierrokset. Moderni arkkitehtuuri ja ikkunoista avautuva metsäluonto hivelevät silmää.

– Täällä alkaa automaattisesti anti-multitaskaamaan, Hanne-Riikka Piironen sanoo.

Piirosella on takanaan puoli vuotta Delicatessen Ravintolapalveluiden aluejohtajana. Lähes sama aika kuin Luontokeskus Haltian ravintola on ollut Delicatessenin hoidossa.

Keittiöpäällikkö Thomas Rowe Luontokeskus Haltian ravintolassa
Ravintola Haltian keittiöpäällikkö Thomas Rowe.

Espoon Nuuksiossa sijaitsevaan Haltiaan etsittiin uutta ravintoloitsijaa viime joulukuussa, ja jo tammikuussa Delicatessen otti vastaan paikan avaimet. Vinkki hausta saatiin BNI-yhteistyöverkoston kautta.

Tunnettu ketteryydestään

Delicatessen tunnetaan ketteränä yrityksenä, joka tarjoaa lounasravintolapalveluja ja pitopalvelua pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla. Omia juhlatiloja on neljä: Valkosaaren telakka Helsingissä, Haltia Espoossa, Klondyke Keravalla sekä Huvitupa Vantaalla. Näistä Klondyke ja Haltia toimivat myös lounasravintoloina. Lisäksi lounasravintoloita on Helsingin Pasilassa sijaitsevat Lime Park, Ratamestari ja Asemamies sekä Espoossa Safiiri ja Sitowise. Uusinta liiketoimintaa on Itä-Helsingin ja Sipoon alueella toimivien palvelutalojen ateriapalveluiden tuottaminen. Delicatessen pyörittää myös kesäkuussa Lahdentien varteen avattua Kontti-Grilliä Keravalla.

Delicatessenin myyntipalvelussa myyntijohtaja Heidi Saaren alaisuudessa työskentelee neljä myyjää. Kaikilla myyjillä on ravintolatausta, mikä on iso etu asiakkaille.

– Myyjät ymmärtävät tilaisuuksien luonteen ja osaavat auttaa asiakasta siinä, millainen kokonaisuus asiakasta kulloinkin parhaiten palvelee. Yhdessä asiakkaan kanssa suunnitellaan tilaisuus, joka jää positiivisesti vieraiden mieleen. Catering on hyvä ja luonnollinen lisä yrityksen muuhun toimintaan ja catering-myynti kasvaa jatkuvasti, Saari kertoo.

Nopeaa päätöksentekoa ja joustavuutta

Vuonna 1996 perustetun yrityksen alkuvaiheissa Delicatessenin pääomistajat Sami Manelius ja Petri Sahlstén kantoivat huolen kaikesta. Oulunkylässä sijainneessa ensimmäisessä toimipisteessä kaksikko vastaili puhelimeen, kokkasi ja nosti tarjolle lounaat, teki tarjoukset, otti vastaan tilaukset, hoiti cateringin, tiskasi ja siivosi. Ajan saatossa toiminta laajeni ja ulkopuolisten työntekijöiden määrä alkoi kasvaa.

Omistajien työtaakkaa helpottamaan ja cateringtoimintaa kasvattamaan perustettiin lopulta oma myyntipalvelu, jota Heidi Saari tuli hoitamaan. Myyntipalvelun aloittaessa 2008 oli yrityksellä muutamia omia toimipisteitä ja alle 15 työntekijää. Nyt vakituisia työntekijöitä on 82, sesonkiaikoina toimipisteissä häärii reilu sata henkilöä.

Päätöksenteon nopeus ja joustavuus, Hanne-Riikka Piironen kehuu työpaikkansa parhaita puolia. Heidi Saari on samaa mieltä. Ei ole liian korkeita kynnyksiä eikä liian matalia tehtäviä. Myös omistajat ovat tarvittaessa apuna juhlatilaisuuksien hoitamisessa. Ja mikä olisikaan parempi tapa kehittää työtä kuin kohdata aidossa ympäristössä ne ihmiset, jotka työtä päivittäin tekevät.

Toimitusvarmuus on tärkeää

Delicatessenin johto arvostaa palautetta. Työntekijöitä halutaan kuulla ja erilaiset kokeilut viedään nopeasti käytäntöön.

– Työntekijöistä huolehtiminen ei ole pelkkää puhetta. Työsuhde-etumme ovat todella hyvät; muun muassa sairaan lapsen hoitopalvelu kotiin, työkenkäetu, erikoissairaanhoito hammashoitoineen ja vapaa-ajan tapaturmavakuutus. Lisäksi työnantaja tukee työntekijöiden liikkumista ja kulttuuriharrastuksia, Piironen ja Saari kertovat.

Kespron kanssa Delicatessen on tehnyt yhteistyötä yrityksen perustamisesta asti. Kespro saa kiitosta toimitusvarmuudesta ja siitä, että tavaraa saadaan joka päivä. Myös alkoholijuomat tulevat Kesprosta.

– Hedelmiä ja vihanneksia tilataan meille myös toisaalta, mutta yhteistyötä Kespron kanssa on mahdollista myös siltä osin kehittää ja tiivistää.

Heidi Saari kertoo, että yhteistyö muuttui aikoinaan huomattavasti sujuvammaksi, kun Tammistoon avattiin Kespron noutotukku ja Delicatessen sai myös oman yhteyshenkilön.

– Aina kun on ollut tarvetta, on tiennyt kehen ottaa yhteyttä. Kesprossa ollaan myös avoimia uusille ideoille ja niitä lähdetään viemään eteenpäin. Yhteistyö avainasiakaspäällikkö Mari Savolaisen kanssa on ollut mutkatonta ja ammattimaista ja Kespron mahdollistamat koulutukset otetaan yrityksessämme ilolla vastaan.

Tilaa luovuudelle

Delicatessenin liiketoiminnan osa-alueita ei ole konseptoitu. Piironen ja Saari kertovat, että jokaisen asiakkaan toiveet kuunnellaan ja palvelut räätälöidään erikseen. Kuhunkin työhön valitaan siihen sopivimmat ihmiset. Esimerkiksi hoivapuolella vaaditaan omanlaistaan osaamista, kun yhden aterian sijasta tarjotaankin viisi ateriaa päivässä.

Kuuden miljoonan euron liikevaihtoa tekevän yrityksen koko antaa hyvin tilaa keittiöiden ja kokkien omalle luovuudelle.

– Ruoanlaitto on käsityöläisammatti ja luovalle ihmiselle täytyy antaa tilaa. Voittajia ovat silloin työntekijät, firma ja asiakas, Piironen sanoo.

Kasvava yritys on kuitenkin siinä vaiheessa, että lankoja täytyy vetää yhteen. Piironen kertoo, että Delicatessenissa kehitetään nyt toimipisteisiin yhtenäisiä ja toimivampia ohjelmia ja järjestelmiä tiimien päivittäisiä tehtäviä helpottamaan.

Millaiset asiat vaikuttavat yrityksen tulevaisuuteen?

– Työelämän muutokset näkyvät arjessamme. Lounailla kiinnitetään yhä enemmän huomiota terveellisiin valintoihin. Kasvis- ja vegaaniset vaihtoehdot lisääntyvät, samoin yksilöllisten terveystarpeiden huomiointi.

Lounaalle tullaan myös yhä useammin kokoustamaan ja syömään samaan aikaan.

– Tässä näemme mahdollisuuden palvella asiakkaitamme entistäkin paremmin, tarjoamalla laajempaa valikoimaa lounasajan ulkopuolella.

Laajemmalle ja perinteisistä lounasajoista joustavalle tarjonnalle on kysyntää, sillä esimerkiksi Kespron Ravintolailmiöt-tutkimuksen mukaan arjen hektistyminen ja muuttuvat työajat ja -paikat luovat tarvetta uudenlaisille ratkaisuille.

Delicatessen

Delicatessen Ravintolapalvelut

  • 4 omaa juhlatilaa
  • 7 lounasravintolaa
  • vanhusten ateriapalveluja
  • cateringpalveluja sekä yritys- että yksityisasiakkaille koko Uudenmaan alueella

Luontokeskus Haltian auditorio

Luontokeskus Haltia

  • ravintolasali 190 hengelle
  • kokoustila ja sauna 10–12 hengelle
  • muunneltava auditorio 190 hengelle
  • luontokeskuksen näyttelysali
  • aktiviteetteja joogasta metsäpakopeliin ja viini­tastingiin metsässä
  • tulossa: 31.8. Suomen luonnon päivä ja Erämessut, 12.–20.10. syyslomaohjelmaa, 2.11. Arktiset Jänniäiset

Ravintola Haltia

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä