Ensi vuoden ravintolatrendit näkyvät jo nyt

Paikallisuus, ylellisyys, soluviljelty ruoka, keto-ruokavalio sekä hiilidioksidipäästöjen mittaaminen ovat jo läsnä ravintolamaailmassa. Ensi vuonna moni trendeistä saattaa vahvistua ja rantautua maailmalta yhä vankemmin myös Suomeen.

Julkaistu

Teksti

Väinö Teittinen

Kuvat

Ari Heinonen / Otavamedia, Wildtype, Klimato, Wescover, iStockphoto

Paikallinen ruoka

Yhä useampi turisti ja ravintola-asiakas haluaa nauttia matkoillaan paikallisista herkuista ja löytää parhaat ravintolaelämykset niiden kokemiseen. Ruokamatkailijaa helpottamaan on koottu interaktiivinen makuatlas, joka kokoaa maailman makuja yhdelle kartalle.

Matkaopas paikalliseen ruokaan eli TasteAtlas on maailmanlaajuinen ruokakartta, joka sisältää lähes 10 000 perinteistä ruokaa, 6 000 paikallista raaka-ainetta ja 17 000 aitoa ravintolaa. Suomen kohdalla sivustolta voi lukea tarkemmin esimerkiksi sultsinasta, rössypotusta ja kalakukosta tai löytää ravintolan, jossa pääsee maistamaan hernekeittoa tai silakoita.

Soluviljelty liha ja kala

Vastuullisuus lihan ja kalan tuotannossa puhuttaa ihmisiä yhä enemmän. Yhtenä ilmentymänä tästä maailmalla on nähtävissä kiinnostus soluviljelyyn. Yhdysvalloissa sijaitseva Wildtype on käynnistänyt maailman ensimmäisen soluviljelyyn perustuvan merenelävien tuotantolaitoksen. Wildtype on erikoistunut lohenviljelyyn: lohesta otetaan kantasoluja kalaa vahingoittamatta, ja soluja monistetaan viljelytankeissa. Yhtiö ilmoittaa olevansa ensimmäinen brändi, joka valmistaa lohta tällä tavoin suuressa mittakaavassa laboratorion sijaan. Täydessä kapasiteetissaan Wildtypen laitos tuottaa jopa 200 000 kiloa kalaa vuodessa.

Myös palkittu yhdysvaltalainen kokki Dominique Crenn aikoo ottaa maailmankuulun, San Franciscossa sijaitsevan Atelier Crenn -ravintolansa listalle soluviljellyn kanan. Kyseessä on ensimmäinen viljellyn lihateollisuuden ja kolmen tähden Michelin-ravintolan kumppanuus.

Ravintolan hiilidioksidipäästöjen laskeminen

Ruokalistan ilmastovaikutusten laskeminen on ravintolalle nyt helpompaa. Klimato-nimisen verkkosovelluksen avulla ravintola voi pisteyttää jokaisen tarjoamansa tuotteen sekä ainesosien että valmistusmenetelmän perusteella. Eri kasvihuonepäästövaikutukset yhdistetään yhteen mittayksikköön.

Tukholmassa sijaitseva Klimato auttaa ravintolaa myös asettamaan päästötavoitteita ja seuraamaan päästöjään. Klimato aloitti toimintansa vuonna 2017 ja keräsi rahoitusta 6,5 miljoonaa Ruotsin kruunua kesäkuussa 2021.

Sienicocktailit tulevat

ML 5 21 Ravintola-juomatrendi 2022 002

Sienet vahvistavat entisestään asemaansa trendikkäänä raaka-aineena. Täyteläiset, umami-makuiset sienet muistuttavat koostumukseltaan ja suutuntumaltaan lihaa, mikä tekee niistä kiinnostavan raaka-aineen moneen annokseen. Täyteläiset, umami-makuiset sienet maistuvat nyt jopa trendikkäänä cocktailin ainesosana. Toisin kuin useimmat luonnolliset kasvipohjaiset proteiinit, sienten proteiini sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa. Ne ovat myös runsaita, vähäkalorisia kuidun, proteiinin ja antioksidanttien lähteitä.

Ketoruoka

ML 5 21 Ravintola juomatrendi 2022 004

Ketoruokavalio on kasvattanut rajusti suosiotaan Yhdysvalloissa ja vähitellen myös Euroopassa. Trendi näkyy ketoruokaa tarjoavien ravintoloiden yleistymisenä ja uusien ketotuotteiden lanseerauksena.

Uusien ketotuotteiden lanseeraukset ovat lähes kaksinkertaistuneet kuluneen vuoden aikana 1,2 prosentista maailmanlaajuisista lanseerauksista 2,3 prosenttiin toukokuun 2021 jälkeen. Vuoteen 2026 mennessä markkinoiden ennustetaan kasvavan 17,8 miljardiin dollariin. Esimerkiksi vähähiilihydraattisten pakastettujen pastojen myynti kasvoi 665 prosenttia vuodesta 2020 vuoteen 2021. Yritykset korvaavat pastatuotteiden viljoja kaikella mahdollisella: mantelilla, kesäkurpitsalla, rakkolevällä ja jopa kalalla.

Lähteet

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä