Henkilöstöpalveluyritykset auttavat ravintola-alan työvoimatarpeessa

Horeca-alan vaihtelevia työ- ja työntekijätarpeita pyritään tasaamaan henkilöstöpalveluyritysten avulla.

Julkaistu

Teksti

Jari F. Lampén

Kuvat

AdobeStock

Horeca-ala, jos jokin, on sesonkiluonteista. Työntekijöiden tarve voi vaihdella valtavasti jopa saman viikon sisällä. Vaihtelevia tarpeita täyttämään on syntynyt oma yritysryppäänsä, henkilöstöpalvelufirmat.

Valtakunnallisia toimijoita on muutamia. Niitä täydentää joukko paikallisia ja tiettyyn erityistehtävään, kuten vaativaan edustustarjoiluun keskittyneitä henkilöstövuokraajia. Isoimmilla ravintolaketjuilla on omia henkilöstöfirmojaan, joiden kautta tasataan toimipisteiden välistä vaihtelua ja taataan vakituiselle väelle riittävä määrä työtunteja. Rekrytointipäällikkö Kaisa Merentie kertoo, että Restelillä on oma niin sanottu henkilöstöpankkinsa, jota koordinoi buukkaukseen keskittynyt tiimi.

– Omasta pankistamme täytetään suurin osa sijaistyövoimatarpeistamme, mutta lisäksi käytämme henkilöstöpalveluyrityksiä.

Henkilöstöpalveluala on keskittynyt voimakkaasti, kun suurimmat toimijat ovat ostaneet pienempiä. Joitakin fuusioita on syntynyt ketjukauppojen yhteydessä.

Monipuolista palvelua

Henkilöstöpalveluyritysten liiton viestintäpäällikkö Milla Eronen sanoo, että suurin osa yrityksistä on pieniä, eivätkä ne useinkaan kuulu alan järjestöön. Valtaosa isoista toimijoista operoi monella toimialalla, ja suurimmilla henkilöstövuokraus on vain osa palveluvalikoimaa, joskin yritysten liikevaihdosta se tuo suurimman osan. Lisänä tarjotaan muun muassa rekrytointiapua, ulkoistamis- ja alihankintapalvelua, suorahakua, henkilöstö- ja soveltuvuusarviointia sekä koulutusta ja valmennusta.

Oma lukunsa ovat julkisen palvelun henkilöstöpalveluyritykset, kuten pääkaupunkiseudulla toimiva Seure Oy. Sillä on listoillaan runsaasti jo eläkkeelle jääneitä työntekijöitä, jotka jatkavat oman alansa keikkatöissä.

Vuonna 2016 tehdyn vuokratyöntekijätutkimuksen mukaan horeca-ala on suurin vuokratyövoiman työllistäjä. Seuraavana tulee kaupan ala. Vuokratöihin työllistytään yleensä nopeasti. Jopa 49 prosenttia vastanneista oli saanut töitä viikon sisällä hakemuksestaan.

Vuokratyöntekijätutkimuksen mukaan horeca-alalla vuokratyötä tekevät ovat toiseksi tyytyväisimpiä työnsä sisältöön. Edelle menee ainoastaan terveydenhuolto- ja sosiaaliala. Vuokratyöntekijöistä suurin osa on ollut aiemmin työttöminä tai opiskelijoina, ja pienempi osa on vaihtanut vakituisesta tai määräaikaisesta kokopäivätyöstä vuokratyöhön. Selvästi suurin osa tekee viikoittain 31–40 tuntia. Haastatelluista noin 40 prosentille vuokratyö oli päätyö, ja seuraavaksi suurin ryhmä opiskeli töiden ohessa.

Horeca-ala on suurin vuokratyövoiman työllistäjä.

Henkilöstöpalveluyritysten Liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara sanoo, että horeca-alalla työskentelevät ovat yleisesti usean vuokrafirman listoilla ja tekevät keikkaa lukuisille toimeksiantajille. Ravintola-alalla vuokratyöfirmat useimmiten sallivat työskentelyn useassa paikassa, koska tunteja ei välttämättä ole tarpeeksi tarjolla.

Tuliaran mukaan horeca-alalla näkyy myös ilmiö, jossa kokeneet huippuammattilaiset työskentelevät mieluummin vuokrafirmojen kautta, koska silloin he voivat valita vapaammin itseään kiinnostavia tai kehittäviä keikkoja ja pääsevät tutustumaan monenlaisiin ravintoloihin.

– Vuokratöissä palkkataso on ihan verrannollinen vakituisiin työsuhteisiin eli kokemuksella ja ammattitaidolla on merkitystä. Toisaalta alalla työskentelee paljon opiskelijoita ja aloittelijoita, joille maksetaan vähemmän, ja se laskee keskiarvoa, Tuliara sanoo.

Restelin Merentie nostaa esiin alan yleisen viikonloppukeskeisyyden, jolloin kaikki tarvitsevat henkilökuntaa. Työntekijälle se tarkoittaa sitä, että perjantai- ja lauantai-iltaisin olisi tarjolla useita vuoroja päällekkäin, mutta alkuviikko saattaa silti olla tyhjä. Odotettavissa onkin, että ihmiset hankkivat elantonsa useammalta alalta keräten tunteja tasaisesti pitkin viikkoa.

Maanlaajuinen kokkipula

Viime kesänä uutisoitiin varsinkin ketjuja vaivaavasta kokki-pulasta, joka pahimmillaan tarkoitti jopa sitä, että kaikkia pisteitä ei pystytty avaamaan. Tuliaran mukaan kokkipula on maanlaajuinen ongelma, kun taas tarjoilijoista on pulaa pääasiassa suurimmissa kaupungeissa. Kokkipula tuli esiin HPL:n jäsenyritys-tutkimuksessa jo vuonna 2015.

Lapland Hotelsin keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoo, että tälle talvikaudelle on kaikki esimiehet ja vuoropäälliköt saatu palkattua, mutta vielä syksyllä tilanne näytti niin huonolta, että Staffpointin kautta luotiin väylä Puolaan ja Tsekkiin henkilökunnan tuomiseksi.

– Siihen ei sitten tarvinnut turvautua, kun saimme aiempia työntekijöitä remmiin, mutta tänä talvena olemme kuitenkin tehneet kaikki työohjeet sekä suomeksi että englanniksi. Virostakin tulee meille paljon työntekijöitä.

Fine dining -segmentin ravintolat käyttävät vuokratyöntekijöitä vähiten, koska ruokalajit ja viinilistat voivat olla niin monimutkaisia, ettei niitä ehditä oppia. Ketjuravintoloiden on puolestaan helpompi turvautua vuokratyöläisiin.

Restelin Kaisa Merentie kertoo kuitenkin, että ad hoc -vuorojen täyttäminen on haastavaa.

– Vakituisen henkilökunnan saatavuus vaihtelee työtehtävä- ja aluekohtaisesti. Pääkaupunkiseutu on ehdottomasti vaikein alue volyyminsa vuoksi, mutta toisinaan myös toimipisteen syrjäinen sijainti muualla Suomessa aiheuttaa haasteita.

Yleisesti suurimpia ongelmia on se, ettei avoimiin tehtäviin ole hakijoita, hakijoilla on liian vähän alan kokemusta tai työn vastaanottaminen ei ole hakijoille kannattavaa.

Horeca-ala kansainvälistyy

Väliaikaiseksi osoittautuneen kokkibuumin jälkeen horeca-ala on herännyt kohtaamaan todellisuuden: ravintolatyö ei enää houkuttele. Ei alan oppilaitoksiin eikä työpaikkoihin. Aivo- ja taitovuoto alalta on massiivista, ja yhä nuoremmat vaihtavat toisiin töihin paremman palkkauksen, inhimillisempien työaikojen ja mukavampien asiakkaiden perässä.

Kun nuorisoa ei kiinnosta eivätkä perheelliset jaksa, on työntekijöitä löydyttävä jostakin muualta. Maailmalla horeca-ala pyörii yhä vahvemmin maahanmuuttajien varassa, ja sama on edessä Suomessakin. Vuokratyöfirmat ovat jo liikkeellä, valmiina tuomaan työntekijöitä ulkomailta. Entistä useammassa paikassa työkielenä on englanti, ja vähintäänkin työohjeet tehdään kahdella kielellä. Helsingissä on jo paikkoja, missä salihenkilökunta ei enää osaa suomea.

Sinällään tilanteessa ei ole mitään uutta. Kun ravintolaelinkeino syntyi Suomessa, osaajat tuotiin Euroopasta, sillä kotikonnuilta ei löytynyt alan taitajia. Nyt taitajia olisi, mutta palkkaus, kalliit asumiskustannukset ja huonot liikenneyhteydet muodostavat vyyhden, johon ei tunnu löytyvän ratkaisua.

Horeca-alaa palvelevia henkilöstövuokrausfirmoja

Adecco Oy Iso, monialainen henkilöstöpalveluyritys, joitakin horeca-alan työpaikkoja. www.adecco.fi

Carrot Palvelut Oy Entinen Personel henkilöstöpalvelut. Pääasiassa rakennusalan työpaikkoja, mutta satunnaisesti horecaa www.carrot.fi

Controlpalvelut/Staff4you Oy Horeca-alaan erikoistunut henkilöstöpalvelu. www.controlpalvelut.fi

Enjoy Extremely Nice People Oy on erikoistunut ravintola-alan henkilöstövuokraukseen. Järjestää myös pikakoulutusta. www.enjoy.fi

Go On -yhtiöt Valtakunnallinen ja monialainen henkiöstöpalveluketju, myös horecaa www.go-on.fi

Heimo henkilöstöpalvelu Lahdessa ja Uudellamaalla toimiva monialainen henkilöstöpalveluyritys hpheimo.fi

HR Solutions Finland Oy Monialainen henkilöstöpalveluyritys, asiakkaana mm. Avecra www.hrsolutions.fi

Kairest Pohjois-Suomesta lähtöisin oleva henkilöstövuokraaja. www.kairest.fi

Opteam Toinen Suomen suurista horeca-alan henkilöstöpalveluyrityksistä. Toimintaa myös muilla toimialoilla.

Safrent Turkulainen horeca-, teollisuus- ja turvallisuusalan henkilöstöyritys www.safrent.fi

Seure pääkaupunkiseudun julkisen palvelun henkilöstöpalveluyritys seure.fi

Smile Henkilöstöpalvelua hoitava Restamaxin tytäryhtiö, johon Active People taannoin yhdistyi smilepalvelut.fi/horeca/henkilostovuokraus-ravintola

Shake Inn Oy Edustustarjoiluun erikoistunut henkilöstöpalveluyritys www.shakeinn.fi

Staffplus Pääkaupunkiseudulla toimiva, ravintola-alalle keskittynyt henkilöstöpalveluyritys www.staffplus.fi

Staffpoint Suomen suurin horeca-alaa palveleva henkilöstöpalveluyritys, toimii myös muilla aloilla. Koulutusta, Duuni+Kämppä-palvelu. www.staffpoint.fi

Varamiespalvelu Iso monialainen henkilöstöpalveluyritys, paikkoja myös horecassa. vmp.fi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä