Iso Paja valitsi Figgjon astiat

Sisustus, värit, astiat, ruoan esillepano – kaikki elementit vaikuttavat miellyttävään lounaskokonaisuuteen. Isossa Pajassa ne ovat kohdillaan.

Julkaistu

Teksti

Minna Saano

Kuvat

Laura Riihelä

Iso Paja Helsingin Länsi-Pasilassa on suomalaisille tuttu Yleisradion vaalilähetyksistä. Monien vaalien tulokset ja niiden analyysit on lähetetty Ison Pajan avarasta tilasta, jossa nyt toimii HH Ravintoloiden lounasravintola. Yle on talosta muuttanut ja pääkonttoriaan Isossa Pajassa pitää nyt VR Group.

Lounasravintola toimii VR:n henkilöstöravintolana, mutta on avoin muillekin lounastajille. Kun yrittäjä Henri Häkkiseltä kysyttiin kiinnostusta tarttua Ison Pajan ravintolahankkeeseen, hän ei epäröinyt.

Ison Pajan lounasravintolan yrittäjä Henri Häkkinen ja ravintolapäällikkö Teija Majanen

– Aikaisempaan toimintaan nähden tämä oli hyppy enemmän ruokapuoleen ja ravintolasuuntaan. Mutta koska tykkään haasteista, otin sen vastaan, ja tässä ollaan. Lounastarjoilun lisäksi tiloissa toimii aamusta iltaan auki oleva kahvila Radio Cafe.

Ylen muutettua talosta uusi omistaja, Yleisradion eläkesäätiö, aloitti mittavan remontin. Remontissa valmistui useita kokoustiloja, joiden varausoperoinnin ja tarjoilun HH Ravintolat myös hoitaa.

Astiat arkkitehtuurin mukaan

Ison Pajan lasikaton nähdäkseen täytyy pää kääntää lähes takakenoon. Matkaa katonharjalle on likimain 20 metriä. Itäinen lasiseinä tulvii auringonvaloa, on tilaa, on avaraa. Rakennuksen on suunnitellut Ilmo Valjakka ja se valmistui vuonna 1993. Sisustuksen väriskaala noudattelee ympäröivän luonnon värejä, vihreää, mustaa, valkoista ja harmaata ripauksella puupintoja.

– Talon arkkitehtuuri vaikutti paljolti siihen, millaiset astiat tänne valitsimme, kertoo Häkkinen.

Uuteen ravintolaan tarvittiin uudet astiat, ja oli luonnollista kääntyä hankinnassa päätavarantoimittajan ja yhteistyökumppanin, Kespron, puoleen.

Myyjällä on iso merkitys siinä, mitä hän suosittelee ja minkä takana seisoo.

– Haimme kestävää, laadukasta lautasta. Linjastossa meillä lautanen kiertää useamman kerran yhden päivän aikana, joten sen pitää olla todella kestävä – ja tietysti tähän tilaan sopivan tyylikäs. Kerroimme näitä ajatuksiamme Kespron avainasiakaspäällikkö Seija Arhipoffille. Niiden perusteella hän valmisteli meille esittelyn, ravintolapäällikkö Teija Majanen kertoo.

Pohdintojen jälkeen voiton vei Figgjon 24-mallisto. Valintaan vaikuttivat hyvät kokemukset samasta mallista muissa HH Ravintoloiden toimipaikoissa ja Seija Arhipoffin suositus.

Esteettinen lautasmalli

Tämän päivän trendi syömisessä on lautasmalli. Ruokailijat haluavat rakentaa ateriansa yhdelle lautaselle suositusten mukaisesti: iso osa salaattia ja kasviksia, pienempi osa muuta ruokaa.

– Tämän takia emme ottaneet lainkaan salaattilautasta, vaan halusimme ison lautasen, jolle ruoka on helppo koota, Majanen kertoo.

Kespron Figgjon 24-sarjan lautanen on halkaisijaltaan 24-senttinen, mutta tilauksesta Isoon Pajaan toimitettiin tehtaan mallistossa oleva halkaisijaltaan 27 senttimetrin lautanen. Se on toiminut linjastossa hyvin ja saanut paljon kehuja. Ison Pajan innoittamana tehdas onkin lanseerannut uuden 27 cm halkaisijaltaan olevan lautasen.

– Asiakkaat ovat kiitelleet lautasen kokoa ja selkeyttä. Ruoka sekä mahtuu sille hyvin että näyttää sillä hyvältä.

Keittolautaseksi valittiin tavallista syvempi, monikäyttöinen lautanen, joka toimii tilauskattauksissa mainiosti myös salaatille ja pastalle.

Esillepanoastiat tärkeä osa kokonaisuutta

Ison Pajan remontin yhteydessä uudistettiin myös linjasto. Tätä päivää ovat samalla tasolla linjaston kanssa olevat lämpölevyt. Niillä esillepanoastiat ovat selkeästi näkyvillä, samoin kuin salaattipöydässä.

– Aikaisemmin astian ulkonäöllä ei ollut niin väliä, kun tarjoilu-astiat upotettiin linjastossa altaisiin. Nyt esillepanoastiat ovat tärkeä osa kokonaisuutta, kertoo Majanen.

Esillepanoastioissa Majanen on mieltynyt APS-malliston melamiinikulhoihin; on pyöreitä, kulmikkaita, korkeita, pystyjä, laakeita, mustaa ja valkoista.

– Muotokieli on hauska, ja astioilla saa vaihtelua tarjollepanoon. Salaattiastioiden puupintainen sisus on tosi kiva. Se tuo salaatin nätisti esille.

Ilmeikkyyttä kattaukseen

Vielä Majanen kehuu pientä, mutta sitäkin näppärämpää elementtiä salaattipöydässä. Musta huomaamaton jalusta nostaa salaattikulhon muita kulhoja korkeammalle.

– Tämä on mainio keksintö, joka tuo ilmeikkyyttä esillepanoon. Jalusta ei luista eikä heilu, kulho pysyy tukevasti paikoillaan.

Astia-asiat alkavat Isossa Pajassa olla kunnossa. Jollakin aikavälillä lähitulevaisuudessa tullaan vielä uusimaan Ylen aikainen edustusastiasarja.

Talon arkkitehtuuri vaikutti paljolti siihen, millaiset astiat tänne valitsimme.

– Siinä tulemme käyttämään Figgjon sarjoja, jolloin saamme toimivia kokonaisuuksia yhdistämällä linjaston 24-sarjaa edustuksessa käytettävään astiastoon. Valkoiseen kokonaisuuteen haluamme hiukan väriä pienemmillä astioilla. Muutamat värimallit ovatkin jo katsottuna, Majanen kertoo.

Ison Pajan valoisa lounasravintola

– Haluamme erottua ja siinä visuaalisuus on yksi tärkeä tekijä. Ihmiset syövät silmillään. Niin ruoan kuin astioidenkin pitää olla hyvännäköisiä, Majanen toteaa.

hhravintolat.fi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä