Katsaus ulkona syömisen markkinaan ensimmäisen viikon jälkeen

Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala kuvailee ulkona syömisen markkinoiden avautumista varman oloiseksi, mutta vaiheittaiseksi. Suurissa kaupungeissa palautuminen tapahtunut muita alueita nopeammin.

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

Miten markkina on lähtenyt käyntiin 1.6. alkaen, Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala?
Ulkona syömisen markkina on lähtenyt elpymään hitaasti, mutta varman oloisesti. Selkeä paluu normaaliin ulkona syömiseen on tapahtumassa. Asiakkaat ovat kuitenkin edelleen hyvin varovaisia. Mitä suuremmasta kaupungista kyse, sitä paremmin kuluttajat ovat palanneet asioimaan ravintoloihin ja kahviloihin. Ulkona syömisen näkökulmasta kouluissa ja muissa oppilaitoksissa palataan arkeen tietenkin vasta kesälomien jälkeen.

Mitä erityispiirteitä markkinoiden palautumisessa on huomattu?
Pohjois-Suomen turistisesonki on tällä hetkellä jo ohitse, joka tekee siellä paluun arkeen näin aluksi hitaammaksi kuin muualla Suomessa. Moni siellä varmasti katsoo, miten Suomessa yleisesti markkina lähtee palautumaan.

Etelä-Suomessa ravintolat vasta aukeavat kesäsesonkiin ja kaikki kausiluonteiset paikat eivät vielä auenneet ensimmäisellä viikolla. Toisaalta ulkomaisia turisteja ei tänä kesänä juuri nähdä Suomessa, joka väistämättä vaikuttaa kausiluonteisten ravintoloiden ja kahviloiden toimintaan.

Ihmiset ovat selvästi nauttineet mahdollisuudesta palata kesäterasseille, mikä näkyy voimistuneena juomien myyntinä. Ruokailu on lähtenyt ravintoloissa liikkeelle varovaisemmin. Ravintolat ovat kuitenkin valmistautuneet tarvikkeiden osalta hyvin ulkona syömisen palautumiseen.

Lounasruokailu ravintolassa on edelleen vaisua kuluttajien parissa. Osa lounasravintoloista pysyy edelleen suljettuina ja auki olevissa lounasravintoloissa toimistotyöntekijät tekevät tällä hetkellä paluuta varovaisesti.

Onko Kespro pysynyt vastaamaan kysyntään markkinoiden jälleen avautuessa?
Läheskään kaikki ravintolat ja kahvilat eivät vielä avanneet liiketoimintojaan uudelleen ensimmäisellä viikolla. Merkittävimpänä toimijoina ovat hotellit, jotka avautuvat vähitellen kesän mittaan. Palautuminen ulkona syömisen markkinassa tapahtuukin luontaisesti vaiheittain, joten myöskään Kespron suuntaan ei ole syntynyt erityisiä pullonkauloja tilausliikenteen suhteen.

Ensimmäisen viikon kokemuksen jälkeen uskon suurimman osan loppuvuodesta menevän viikko kerrallaan palautumisessa entiseen normaaliin. Asiakaspalvelukontaktiemme määrä näyttää nousevan entisille tasoilleen, joka on erittäin ilahduttavaa. Suuri osa näistä kontakteista käsittelee neuvontaa liiketoimintojen uudelleenavauksissa, sekä mahdollisia uusia ratkaisuja liiketoiminnan kehittämiseen muuttuneessa markkinassa.

Miten arvioit ravintola- ja kahvilayrittäjien mietteitä tällä hetkellä?
Yleisesti tilanne on edelleen odottava. Ihmiset tekivät nopean paluun ravintoloihin ja kahviloihin. Ensimmäisen viikon ryntäyksen jälkeen jää nähtäväksi, kuinka pysyvä on tämä alkuinnostuksen taso. Markkina kuitenkin palautuu vääjäämättä, kun yhä uusia kuluttajia palaa vähitellen ulkona syömisen pariin.

Tänä kesänä Suomessa ei nähdä suuria tapahtumia, joka osaltaan leikkaa kuluttajien ulkona syömisen mahdollisuutta ja toisaalta useiden ravintoloiden lisäansaintamahdollisuuksia. Toki vaihtoehtoisia lisämyyntimahdollisuuksia mietimme asiakasravintoloidemme kanssa tulevien viikkojen aikana.

Liittyykö tulevaisuuden osalta vielä paljon epävarmuutta ulkona syömisen markkinassa?
Säät määrittävät hyvin paljon kunkin päivän ja viikon kehitystä. Sateisina päivinä ihmiset eivät lähde ravintolaan syömään tai terasseille viettämään aikaa. Lounasruokailun suosioon vaikuttaa, missä vaiheessa suomalaiset toimistot avautuvat jälleen laajamittaisesti työntekijöille. Tässä nähtäneen paluuta arkeen ulkona syömisen näkökulmasta vasta syksyllä.

jerry tiittala 150x150
Jerry Tiittala
Kespron kaupallinen johtaja


Haastattelu toteutettu perjantaina 5.6.2020.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä