Katsaus ulkona syömisen markkinaan kuukausi ravintoloiden avautumisen jälkeen

Kuukausi ravintoloiden avautumisen jälkeen Suomen ulkona syömisen markkinan voidaan katsoa elpyvän hyvää vauhtia. Erityisesti juhannus sujui hyvin ravintoloiden näkökulmasta erinomaisen sään siivittämänä.

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

Mitä muutoksia viime viikkoon on nähtävissä, Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala? Juhannus oli monelle ravintolalle kysymysmerkki sen suhteen, kuinka aktiivisesti ihmiset liikkuvat juhannuksena ja kuinka halukkaita ravintolaruokailuun ollaan. Hyvät säät siivittivät juhannuksena ravintoloiden myyntiä ja ravintoloissa ruokailu oli suosittua. Uskon ulkona syömisen suosion kasvavan tästä edelleen seuraavien viikkojen aikana.

Miltä näyttää koko kesäkuu kokonaisuutena? Trendi on edelleen ylöspäin kaikissa ravintolatyypeissä, mutta nyt voidaan jo varmuudella sanoa, että paluu entiseen on todella alkanut. Erityisesti yksityiset ravintolat keräävät asiakkaita kiihtyvään tahtiin, mutta asiassa on alueellista vaihtelua. Suomalaisten paluu ravintolaruokailun pariin ei ollut vain trendinomainen kesäkuun alun ilmiö, vaan viikko viikolta ulkona syöminen on ollut entistä suositumpaa. Ei kuitenkaan voida sanoa, että ulkona syömisen markkina kokonaisuutena olisi vielä lähellekään palautunut entisiin uomiinsa.

Valitettavasti edelleen henkilöstöruokaloiden osalta paluu entiseen näyttää tapahtuvan hitaammin. Toimistojen etätyöskentelyn jatkumisesta johtuen moni henkilöstöravintola on jo linjannut avaavansa toimintojaan vasta syksyllä.

Emme ole toistaiseksi nähneet suurta määrää ravintoloiden toiminnan lopetuksissa, vaikka pelko tälle oli olemassa kevään aikana.

Miten tilanne näkyy Kesprossa? Kespron asiakkaiden yhteydenoton määrät Kesproon ovat normalisoituneet koronaa edeltävään tasoon. Noin kolme neljäsosaa yhteydenotoista liittyy ratkaisujen hakemiseen ravintoloiden uudelleenkäynnistämisissä.

Toimitusten osalta Kespron asiakkaat suosivat nyt tilaamisen sijaan noutotukuissa asiointia, jolloin tukkujen asiointimäärät ovat palautuneet lähes entiselleen. Kesprolla on 14 noutotukkua ympäri Suomen.

Alueellisia erikoishuomioita ulkona syömisen markkinasta Suomessa? Suurissa kaupungeissa ravintolaruokailu kasvaa edelleen nopeinten. Nyt myös turistisesonkialueiden ravintolat ovat alkaneet kautta Suomen hiljalleen käynnistää toimintojaan kesälomakauden alkaessa.

Haastattelu toteutettu perjantaina 26.6.2020.

Aikaisemmat viikkokatsaukset ulkona syömisen markkinan kehitykstä ensimmäisen viikon ja toisen viikon jälkeen.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä