Kespro on vahva viinien maahantuoja

Viinien maahantuonti on yksi Kespron keskeisimmistä osaamisalueista. Kespron pitkä yhteistyö viinintuottajien kanssa ja alan ammattilaisten osaaminen ovat aina asiakkaiden hyödyksi.

Julkaistu

Teksti

Tuija Heikkilä

Kuvat

Kespro, AdobeStock

Kespro on viinien maahantuojana vahva ja kokenut: se aloitti viinien maahantuonnin vuonna 1995, heti alkoholin ravintolakaupan vapauduttua. Viinivalikoiman koko on vakiintunut noin 200 tuotteeseen.

– Toki kehitämme valikoimaa, ehkä myös laajennamme, mutta portfolion kasvattamista tärkeämpää meille on tuotteiden korkea laatu ja hyvä hinta-laatusuhde sekä se, että voimme tarjota asiakaskunnallemme sille sopivia tuotteita, tuoteryhmäpäällikkö Ruut Laakso painottaa.

Asiakkaat saavatkin Kesprosta huippulaatua hyvin kilpailukykyisin hinnoin. Viinien hintahaarukka on seitsemästä 70 euroon.

– Viinityypistä riippuen yritämme etsiä aina mahdollisimman laadukkaan tuotteen ja neuvotella sille parhaan ostohinnan, jolloin saamme tarjottua asiakkaalle parhaan mahdollisen vaihtoehdon.

Asiakkaat hyötyvät myös kesprolaisten vankasta alan osaamisesta. Viinitiimin muodostavat Ruut Laakso ja Vesa Kaukjärvi. He vastaavat tuotteista, niiden valinnasta, hankinnasta ja myynnistä, hoitavat yhteydet Alkoon sekä levittävät viinitietoa ja kouluttavat kesprolaisia, jotta tukut ja avainasiakaspäälliköt osaavat puolestaan kouluttaa ja auttaa asiakkaita kautta maan.

Vankkaa asiantuntemusta

Ruut Laakso aloitti viiniuransa Alkossa. Kespron viinien parissa hän on työskennellyt vuodesta 2006. Elokuussa 2018 hän sai työparikseen Vesa Kaukjärven, jolla on myös pitkä viinitausta.

– Vuodesta 2005 lähtien olen työskennellyt ravintoloissa tiiviisti viinien parissa. Urani alussa minulla oli kunnia saada oppia Suomen viinihuipuilta, ja viimeiset viisi vuotta tein töitä hovimestarina ja sommelierina vastaten ravintoloiden viinituotteesta ja myynnistä, tuotepäällikkö Vesa Kaukjärvi kertoo.

Kespron viiniasiantuntijat Ruut Laakso ja Vesa Kaukjärvi maistavat punaviiniä

Viinien ja asiakaspalvelun ohella Kaukjärven mieltä kiehtoi myös työskentely viinien maahantuonnin parissa. Niinpä pienten lasten isä vaihtoi ravintoloiden ilta- ja viikonlopputyön siihen. Kesproon hän tuli pienemmän maahantuojan palveluksesta.

– Olen viihtynyt Kesprossa oikein hyvin. Täällä on mahtava yhteishenki, kollegat ovat huippuluokkaa, voin hyödyntää laajasti ammattitaitoani ja pääsen tekemään jatkuvasti uusia asioita laajan työnkuvani ansiosta.

Tuotteet tiukalla kriteerillä

Maahantuontiprosessissa ammattilaiset etsivät uusia viinitaloja ja tuotteita tiukoin kriteerein.

– Mietimme, minkä tyyppistä tuotetta ja mistä maasta haluamme, ja kartoitamme sitten mahdollisia tuottajia. Saksassa joka kevät järjestettävä ProWein-messutapahtuma on meille tärkein tilaisuus solmia uusia kontakteja kiinnostavien tuottajien kanssa, Laakso selittää.

Kun sopiva tuote on maisteltu ja löydetty, sovitaan tavarantoimitusehdoista ja hinnoista. Useimmiten Kespro käyttää tuottajan valmista etikettiä, mutta takaetiketti huolehditaan Suomen ja EU:n vaatimukset täyttäväksi.

Myös viinien kohdalla Kesprolle on erittäin tärkeää tuotannon vastuullisuus. BSCI:n vuosittain päivittämällä riskimaiden listalla ovat olleet viinimaista esimerkiksi Etelä-Afrikka, Argentiina ja Chile. Vastuullisuuteen liittyvät viinin tuottamisen ja valmistamisen eettisyyden ohella myös kestävän kehityksen ja ympäristövastuun kysymykset.

Kun sopimukset ovat valmiit, päästään tilaamaan tuotteet. Nopeimmillaan koko prosessi voi onnistua kuukaudessa, useimmiten aikaa kuluu enemmän. Uudesta-Seelannista tai Etelä-Amerikasta kuljetuskin vie useita viikkoja.

Laaksolla ja Kaukjärvellä on kummallakin maailmalla omat vastuualueensa ja päämiehensä.

‒ Työskentelemme viinituottajien kanssa pitkäjänteisesti. On asiakkaan etu, että yhteydet ovat hyvät ja voimme varmistaa toiminnan laadukkuuden ja vastuullisuuden. Esimerkiksi italialaisen Sartorin kanssa Kespro on tehnyt yhteistyötä yli 20 vuotta, Laakso kertoo.

Ruokalistalle sopivat viinit asiantuntijoiden avulla

Seuraavaksi Kespron valikoimiin etsitään esimerkiksi sen maahantuonnista tällä hetkellä puuttuvia pohjoiseurooppalaisia viinejä sekä roseeviinejä.

– Suomalaiset ovat löytäneet roseet. Niitä tuodaan enemmän kuin koskaan ja myynti on kasvanut tasaisesti. Mekin tuomme kesäksi useita uusia roseeviinejä, Kaukjärvi paljastaa.

Kumpikin näkee alan tulevaisuuden kiinnostavana ja positiivisena. Nuorten sukupolvien uudenlainen alkoholinkäyttö luo Kespron näkökulmasta hyvää kehitystä.

– Nuoremmat asiakkaat haluavat enemmän laatua kuin määrää. He etsivät uudenlaisia viinikokemuksia ja haluavat kokeilla uudenlaisia ruoan ja viinin yhdistelmiä, Laakso kertoo.

– Siinä meidän asiantuntemuksemme on tärkeää, jotta ravintolat löytävät valikoimiinsa juuri niihin sopivat juomat, Kaukjärvi lupaa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä