Viini ja juusto tekevät jouluna liiton

Kespron blogissa Vesa Kaukjärvi: "Suomessakin juusto ja viini ovat löytäneet tiensä ja vakiinnuttaneet paikkansa osana arkea ja juhlatarjoiluja.”

Julkaistu

Teksti

Vesa Kaukjärvi

Juustot ja viinit ovat kuuluneet tiiviisti yhteen jo vuosituhansien ajan, mutta yhä nykyäänkin ne muodostavat tärkeän osan eurooppalaista ruokakulttuuria. Juustojen ja viinien yhdistelmä on löytänyt tiensä myös Suomeen ja vakiinnuttanut paikkansa osana arkea ja juhlatarjoiluja.

Verrattomien herkkuparien luominen joko kodin, ravintolan tai kahvilan tarpeisiin on helppoa perusasioiden ollessa hallussa. Juustojen ja viinien yhdistämisessä kannattaa luottaa omiin mieltymyksiin ja makuparit kannattaa testata ennen tarjoilua.

Juuston ja viinin lisäksi tärkeän lisäelementin muodostavat lisukkeet, jotka täydentävät makupareja.

Juuston ja viinin lisäksi tärkeän lisäelementin muodostavat lisukkeet, jotka täydentävät makupareja. Lisukkeiden valinnassa kannattaa valita juuston makuja tukevia ja pehmentäviä elementtejä; pähkinä, kuivatut hedelmät, makeat hillot, leipä ja keksit ovat hyviä valintoja. Ota huomioon, että viinin maku saattaa kärsiä liian hapokkaista elementeistä kuten viinirypäleistä ja hapokkaasta omenasta.

juustotarjotin ja kaksi viinilasia

Muutama asia on hyvä muistaa, jos haluaa varmistaa makujen tasapainon. Viinin voimakkuus tulee valita juuston voimakkuuden, rasvaisuuden ja suolaisuuden mukaan. Liian voimakas punaviini hallitsee helposti makumaailmaa.

Valkoviini on loisto valinta kevyille ja kermaisille juustoille. Kovien juustojen kanssa kannattaa valita täyteläinen ja pehmeätanniininen punaviini. Sinihomejuustot pitävät sokerista, joten jälkiruoka- ja väkevöidyt viinit ovat hyviä valintoja sille. Makumaailmaltaan erityyppisten ja kypsyysasteeltaan erilaisten juustojen ollessa lautasella kannattaa valita keskitäyteläinen ja marjaisen pehmeä punaviini, joka toimii erinomaisena yleisviininä.

Hyvälaatuinen kuohuviini tai samppanja on oiva valinta pehmeiden ja aromikkaiden juustojen kanssa. Säästä aperitiivina tai alkumaljana ollutta kuohujuomaa ja tarjoile se jälkiruokana vivahteikkaan ja kypsän camembert juuston, pähkinöiden ja hunajan kera.

Viini ja juusto sopivat jouluun erinomaisesti monipuolisuutensa ansiosta ja samalla se päivittää perinteisen suomalaisen joulupöydän. Konsepti on myös ennestään kaikille ruokailijoille tuttu, mutta viinin ja juuston yhdistelmistä saa helposti myös näyttävän esillepanon. Lisäksi se osallistaa ruokailijat keskinäiseen keskusteluun eri makuparien sopivuuksista omaan suuhun.

vesa kaukjarvi neliokuva150

Vesa Kaukjärvi
Tuotepäällikkö
Kespro

Tuotepäällikkö Vesa Kaukjärvi työskentelee Kespron viinitiimissä, johon kuuluu Kespron valikoimissa olevien viinien valinta, hankinta, myynti sekä viinikoulutukset. Kesprolla on pitkä kokemus laadukkaiden viinien maahantuonnista ja valikoiman koko on vakiintunut noin 200 tuotteeseen.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä