Kespron tehtävä on auttaa asiakkaitaan

Kespron fuusioituminen Keskoon, uusi alkoholilainsäädäntö ja ravintola-alan tulevaisuus olivat puheenaiheita Keskon pääjohtajan tapaamisessa.

Julkaistu

Teksti

Minna Saano

Kuvat

Matti Immonen

Keskon pääjohtaja Mikko Helander istahtaa aamiaispöytään Keskon pääkonttorissa Mannerheimintiellä Helsingissä. On hetki aikaa keskustella ajankohtaisista aiheista ja siitä, mitä Kespron fuusioituminen Keskoon tarkoittaa.

"Palvelu, jota Kespro asiakkailleen tuottaa, ei fuusion myötä muutu mitenkään. Sen sijaan asiakkaitten on fuusion ansiosta entistä helpompi saada Keskon ja K-ryhmän muita palveluita, esimerkiksi rautakauppatavaraa remonttien tekemiseen."

Tytäryhtiöiden fuusioimisen ajatuksena on hyödyntää aiempaa paremmin Keskon ja K-ryhmän synergioita ja yksinkertaistaa toimintoja. Näistä toimista syntyy kustannustehokkuutta, joka on myös Kespron asiakkaitten etu.

Pääjohtaja näkee paljon vahvuuksia Kesprossa. Tukku on alansa suurin ja saa vuodesta toiseen korkeat arvosanat asiakastyytyväisyydessä.

"Ei niin, etteikö aina olisi parannettavaa, mutta palaute osoittaa, että palveluihimme ollaan tyytyväisiä."

Iso vahvuus on, että Keskon päivittäistavarakauppa ja Kespro ovat osa yhtä ja samaa kokonaisuutta, jonka yhteenlaskettu myynti on 5,7 miljardia euroa.

"Hankintavoimamme on merkittävä ja antaa meille hyvät mahdollisuudet toimia tehokkaasti ja tarjota palveluita ja tuotteita kilpailukykyiseen hintaan."

Keskon päivittäistavarapuolella foodservice-palvelut ovat liiketoiminnan ytimessä.

"Suomessa on näkyvissä vahva suuntaus, jossa ihmiset syövät entistä enemmän kodin ulkopuolella. Uudenlaiset ja monipuoliset ruokapalvelut tulevat lähitulevaisuudessa lisääntymään ja kasvamaan. Tässä trendissä haluamme olla Kespron kautta mukana tarjoamalla asiakkaillemme ensiluokkaisia raaka-aineita, hyvää, nopeaa ja tehokasta palvelua."

Horeca-alan kovassa kilpailussa Helander näkee Kespron tehtävän olevan auttaa ja tukea asiakkaitaan kaikilla mahdollisilla tavoilla, joilla ne voivat kehittää liiketoimintaansa sekä tehokkuusmielessä että omien palveluitten ja tarjonnan osalta.

Digitaaliset palvelut ovat yksi osa tukea.

"Niiden avulla pystytään merkittävällä tavalla tehostamaan ja helpottamaan asiakkaittemme arjen työtä, esimerkkinä vaikka tilausten tekeminen ja verkkokauppapalvelumme. Digitaalisten kanavien kautta voidaan myös tarjota uusia ja innovatiivisia ideoita asiakkaiden hyödynnettäväksi."

Haluamme olla digitaalisten palveluiden edelläkävijä; kehitämme, parannamme ja laajennamme palveluitamme jatkuvasti.

Innovatiivisuus ja uuden kokeileminen tulevat olemaan entistä vahvemmin esillä, kun Keskon uusi toimitalo Helsingin Kalasatamaan valmistuu keväällä 2019. Helander on innostunut tiloihin tulevista koekeittiöistä, joissa asiakkaat voivat yhdessä Kespron ammattilaisten kanssa testata ja kehitellä uusia reseptejä, makuyhdistelmiä ja ravintola- ja kahvila-annoksia. Keskon pääjohtaja Mikko Helander

"Vaikka palvelumme ovat nyt jo hyviä, tulee uusia kiihtyvällä vauhdilla", hän lupaa.

Uuden alkoholilain eteneminen tyssäsi alkukesästä hallituspuolueitten erimielisyyteen. Tapaamisessa kesäkuun alussa Helander uskoo kuitenkin vankasti uuden lain voimaantuloon ja ylipäätään alkoholilainsäädännön uudistumiseen.

Lakimuutoksesta sinänsä hän olisi toivonut rohkeampaa.

"Jos ravintolassa saa hyvää viiniä, niin miksi ei voisi olla mahdollista ostaa samaa viiniä kotiinkin. Ravintolatoiminnalle olisi iso asia, että ravintolat voisivat vapaammin myydä alkoholia ulos. Tällainen toiminta ei varmasti suomalaisten alkoholinkulutusta lisäisi – onhan alkoholi ravintoloissa aina jonkin verran kalliimpaa. Kysymys on palvelusta, ja tämäntyyppisiä palveluita me tarvitsemme enemmän."

Helanderin mielestä pitäisi avoimemmin puhua Baltian matkustajatuonnin synnyttämistä isoista kotivarastoista, jotka lisäävät alkoholin ongelmakäyttöä enemmän verrattuna siihen, että alkoholi olisi hankittavissa lähikaupasta tai se juotaisiin ravintoloissa.

"Vapauttamalla myyntiä valtio saisi verotuloja ja työllisyys lisääntyisi hotelli- ja ravintolapuolella sekä panimoteollisuudessa. Valitettavaa on, että lainsäädännön uudistamisesta aidon dialogin sijasta maalaillaan kauhukuvia. Suomalaisen alkoholikulttuurin muutoksesta kertoo vahva tutkimustieto, jonka mukaan suomalaisten alkoholinkulutus on jo pitkään laskenut, ja nuorten kulutus on muuttunut vastuullisemmaksi."

Ravintolabisneksen tulevaisuuden pääjohtaja näkee hyvänä. Yhdysvalloissa jo yli puolet aterioista nautitaan kodin ulkopuolella ja Ruotsissakin Tukholman alueella ensimmäistä kertaa viime vuonna yli puolet aterioista syötiin muualla kuin kotona. Sama kehitys on nähtävissä meilläkin.

Ala on yhteiskunnallisesti merkittävä verotulojen ja työllisyyden kannalta, ja siksi Helander toivoo valtiovallalta palveluiden verotuksen keventämistä.

"Matkailun, ravintola- ja kaupanalan kannattaisi tässäkin asiassa toimia yhdessä, jotta verotus saataisiin tukemaan kehittyvää trendiä."

Entä millainen ruoka ja millaisessa ympäristössä kirvoittaa Keskon pääjohtajan kehuihin?

"Meillä Suomessa on hieno ruokakulttuuri ja hyvät ravintolapalvelut, joista molemmista nautin kovasti. Ateriat, joissa yhdistyvät kotimaiset raaka-aineet ja hyvä viini mukavassa miljöössä, ovat aina mieltälämmittäviä ja virkistäviä kokemuksia."

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä