Kohti Lyonia

Suomen Bocuse d’Or -joukkueen valmentaja Heikki Liekola valmistautuu parhaillaan joukkueensa kanssa kilpailun Lyonissa kesäkuussa järjestettävään finaaliin. Tavoite on kunnian­himoinen: Suomen ensimmäinen Bocuse d’Or -mitalisijoitus.

Julkaistu

Teksti

Ida Ijäs

Kuvat

Santeri Stenvall

Miten päädyit alalle ja Bocuse d’Or -joukkueen valmentajaksi?

Hain peruskoulun jälkeen lapsuudenkotiani lähellä olevaan Espoon ravintolakouluun. Ensimmäisen vuoden jälkeen liekki alaa kohtaan syttyi kunnolla, ja aloinkin jo kouluaikoina kilpailla. Bocuse d’Or -joukkueen valmentajaksi päädyin Suomen edustaja Mikko Kaukosen pyytämänä. Kokkikisajoukkue ei rakennu samoin kuin urheilujoukkue, vaan tämä on Mikon projekti, ja hän valitsi itse tiiminsä. Tunsin Mikon jo ennestään hyvin, olemme ystäviä ja kilpailleet yhdessä ja vastakkain. Valintaan vaikutti varmasti myös pitkä kilpailukokemukseni ja 15 vuoden ura Michelin-keittiöissä.

Mitä valmentajan työhön kuuluu?

Kisoihin valmistautuessa pallottelen Mikon ja kilpailun assistentti Anni Peräkylän kanssa erilaisia ideoita. Tuen ja joskus kyseenalaistankin heidän päätöksiään. Kisojen lähestyessä alkaa kellotreenaaminen, jolloin seuraan kellon kanssa, mitä keittiössä tapahtuu. Kerron parannusehdotuksia ja välillä hoputan tai jarruttelen Mikkoa ja Annia ajan kulumisen mukaan. Kisatilanteessa toimin kellon seuraamisen lisäksi joukkueen turvana ja toisaalta myös kasvoina. Kun Mikko ja Anni työskentelevät keittiössä, minä olen se, joka vastaa haastatteluihin ja kokkikollegojen kysymyksiin.

Millaiset tavoitteet joukkueella on? Jännittääkö?

Tavoite on tietenkin kunnianhimoinen: Suomen ensimmäinen mitalisijoitus kisoissa. Uskomme, että se on mahdollista, vaikka vastus onkin kova. Ajattelen, ettei tällaista mahdollisuutta ja ainutlaatuista tilaisuutta kannata jännittää. Menemme Lyoniin nauttimaan emmekä jännittämään.

Paras ruokamuistosi?

Niitä on monia, mutta tuoreimpana muistuu mieleen ainakin vuonna 2017 Meksikossa nautittu illallinen Noma Mexico -ravintolassa. Lensin New Yorkista yhdeksi yöksi Tulumiin, jossa sain viidakossa jalat hiekassa uskomattoman aterian.

Mitä muuttaisit alalla, jos sinulla olisi kaikki valta?

Alkoholin verotusta ja etämyyntimahdollisuutta voitaisiin mielestäni muuttaa, jotta ravintoloilla olisi helpompaa. Luulen, että moni tällä alalla on samaa mieltä.

Mikä on mottosi?

Lev ung, va tung, dö kung.

Kuka? Heikki Liekola, 36
Mikä? Kokki ja freelance-yrittäjä, Vuoden kokki 2014. Suomen Bocuse d’Or -joukkueen valmentaja kaudella 2020–2021. Joukkueen edustajana on Mikko Kaukonen assistenttinaan Anni Peräkylä.
Missä? Helsinki

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä