Makujen vaalija

Tuotekehityspäällikkö Maarit Paanajärvi vastaa Arla Oy:n ruoanvalmistustuotteiden tuotekehityksestä. Hän on myös mukana Arlan kansainvälisessä tuotekehitystiimissä uusien tuotekehityskonseptien alkulähteillä.

Julkaistu

Maarit Paanajärvi aloitti juustojen tuotekehityksessä 14 vuotta sitten. Kahdeksan vuotta sitten hän siirtyi vastaamaan ruoanvalmistustuotteiden tuotekehityksestä. Maarit kuuluu Arlan globaaliin tuotekehitystiimiin, jota johdetaan Tanskasta, Århusin uudesta tutkimuskeskuksesta.

-- Kehitämme tuotteita Suomen markkinan tarpeisiin ja tuotteitamme viedään myös maailmalle. Tästä esimerkkinä mm. Arla Protein -tuotekonseptin vieminen Iso-Britannian markkinoille. Hyödynnämme myös eri maiden tuotekehitystiimien kokemusta ja tietotaitoa.

Arla tuotekehityspäällikkö Maarit Paanajärvi

Tuotteen kehityksessä alusta alkaen

-- Olemme mukana ideoimassa uusia tuotteita alusta lähtien. Voimme siten esimerkiksi tuoda esiin tuotannon antamia uusia mahdollisuuksia ja kehittää prototyyppejä havainnollistamaan ideaa. Ensin tuotteelle luodaan konsepti, jossa määritellään tuotteen kuluttajatarve, käyttötilanteet ja vaadittavat ominaisuudet. Kun tavoite on selvä, alkaa varsinainen tuotekehitys. Uuden tuotteen kehittämisessä raaka-aineiden valinnalla on iso merkitys. Läheinen yhteistyö luotettavien raaka-ainetoimittajien kanssa onkin tärkeää, jotta maku ja muut ominaisuudet saadaan optimoitua, Maarit toteaa.

Valmistusmenetelmä vaikuttaa ruoanvalmistusominaisuuksiin

-- Foodservice-puolella on erityisen tärkeää herkullisen maun lisäksi tuotteiden toimivuus ruoanvalmistuksessa. Olemassa olevien tuotteidenkin reseptejä kehitetään tarpeen mukaan. Raaka-aineiden lisäksi valmistusteknologiat, kuten homogenoinnin ja kuumennuskäsittelyn voimakkuus, vaikuttavat tuotteen ruoanvalmistusominaisuuksiin.

-- Asiakkaat voivat esittää meille muutostoiveita ja muutosten jälkeen lähetämme heille tuotteita testattaviksi. Tällainen yhteistyö on erittäin hyödyllistä, jotta saamme kehitettyä tuotteita vastaamaan asiakkaan tarpeita. Myös oma henkilöstöravintolamme osallistuu testaamiseen ja testaamme tuotteitamme yhteistyökumppaneihimme kuuluvien ammattikokkien kanssa.

Fraîche kerma jalostettiin Suomen markkinoille

Arlan uutuus, Fraîche kerma on Ruotsissa kehitetty tuote. - Sen lähtökohtana on ajatus, että ammattikokit tavoittelevat aina perusmakujen tasapainoa. Fraîche kerman raikas hapokkuus täydentää hyvin kerman täyteläisyyttä. Tuote korostaa ruoan makuja ja parantaa suutuntumaa.

-- Fraîche kerma poikkeaa muista Sipoossa valmistetuista hapankermoistamme valmistusteknologialtaan mm. siten, että se on ainoa, joka kypsytetään tankissa. Valmistuksen siirto meidän laitteillemme oli haasteellista. Tärkeää on myös tuotteen hyvä vaahtoutuvuus, joka monipuolistaa käyttöä. Tuote tuli myös kehittää laktoosittomaksi, sillä Suomessa laktoosittomuus alkaa olla jo perusvaatimus. Kehitysprojekti Suomessa kesti noin puoli vuotta. Sen aikana tehtiin useita koeajoja. Tuote oli myös asiakkailla ja yhteistyökokeillamme testattavana sekä tuoteominaisuuksien että käyttöideoiden suhteen.

Vankat perustestit ovat a ja o

-- Kaikki tuotteemme testataan hyviksi havaittujen ruoanlaittokokeiden avulla. Esim. tomaattikeitossa ja marinoidussa uunibroilerissa testaamme kermojen hapon- ja kuumennuksenkestävyyttä: tuote ei saa juoksettua. Tämä on tietyllä tavalla rankin tuotetestaus. Tuotteen toimivuutta tutkitaan myös erilaisissa kastikkeissa ja tarvittaessa vaahdotuskokeissa.

Tuloksia innostavassa ilmapiirissä

-- Meillä on upea työtiimi. Tuotanto, markkinointi ja myynti ovat fyysisesti lähellä toisiaan ja kommunikointi on aktiivista, voimme nopeasti reagoida tilanteeseen. Ruoka on aina mielenkiintoinen aihe ja siitä löytyy myös arvomaailma, johon on helppo samaistua. Tuotekehitystyö on monipuolista ja koko ajan tulee uusia mielenkiintoisia projekteja ja haasteita, Maarit kertoo.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä