Mikä sober curious?

Terveys ja hyvinvointi ovat isoja trendejä ympäri maailman. Yksi ilmiöistä on sober curious eli ihmiset, jotka omasta valinnastaan välttävät alkoholia.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Kuvat

Istockphoto

Uteliaisuus raittiuteen

Sober curious -termin voi suomentaa vaikka uteliaisuudeksi raittiuteen. Se voi tarkoittaa alkoholinkäytön kyseenalaistamista sekä enemmän tai vähemmän pitkäkestoista alkoholin välttämistä, joka on oma valinta. Taustalla on halu fyysiseen ja henkiseen terveyteen, eikä esimerkiksi alkoholismi. Alkujaan termin lanseerasi kirjailija Ruby Warrington.

Sober curious -ilmiö liittyy laajempaan terveyden ja hyvinvoinnin trendiin, joka kasvaa etenkin nuoremmissa kuluttajaryhmissä, mutta myös muiden ikäryhmien joukossa. Joku saattaa jättää baarissa alkoholin väliin esimerkiksi siksi, että haluaa osallistua täysillä seuraavan aamun treeneihin. Sosiaalinen paine alkoholin käyttämiseen on vähentynyt.

29 % suomalaisista oli Kespron kyselyn mukaan viime juhlakauden alla kiinnostunut alkoholittomista juomista pikkujouluissa. 18–25-vuotiaista 43 % oli kiinnostunut alkoholittomista juomista pikkujouluissa.

Maailmalla sober curious -ilmiö näkyy vahvasti

New Yorkin ja Lontoon tapaisiin metropoleihin on avattu jopa täysin alkoholittomia baareja. Lontooseen perustettiin jo vuonna 2016 yksinomaan alkoholittomia oluita paneva Nirvana-panimo.

Laadukkaissa cocktail-baareissa alkoholittomat mocktailit ovat yhtä itsestäänselviä kuin holilliset versiot. Samalla jotkut fine dining -ravintolat kuten esimerkiksi Kööpenhaminan Noma tai Helsingin Palace tarjoavat menukokonaisuuksille viinipakettien rinnalla alkoholittomia juomapaketteja.

Alkoholittomia baareja

Alkoholittomien juomien kasvava kysyntä

Alkoholittomien juomien kysyntä on kasvanut, joten myös valmistusmenetelmät ja tarjonta ovat kehittyneet. Alkoholittomien viinien laatu on noussut, ja eri tyyppisiä alkoholittomia oluita on runsaasti tarjolla.

Mukana on jopa täysin uusia kategorioita kuten alkoholittomat tisleet, joiden pioneeri oli vuonna 2015 lanseerattu, englantilaisen Ben Bransonin kehittämä Seedlip-tisle, joka kuuluu myös Kespron valikoimaan. Myös esimerkiksi Helsinki Distilling Company sekä moni muu on tuonut markkinoille oman alkoholittoman tisleensä.

✔ Alkoholittoman oluen litramyynti kasvoi 55 % Kesprossa lokakuussa 2021 verrattuna lokakuuhun 2019.

Uusia mahdollisuuksia

Ravintolalle sober curious -ilmiö saattaa tarkoittaa anniskelun vähenemistä, mutta toisaalta ilmiöön vastaaminen avaa uusia mahdollisuuksia. Hyvinvoinnista kiinnostuneita kuluttajia voi palvella muilla juomatuotteilla, joten alkoholittomia vaihtoehtoja kannattaa tuoda selkeästi esiin. Laadukkaita alkoholittomia voi myydä alkoholia kokonaan välttäville sekä heille, jotka haluavat vähentää illan aikana nautittavan alkoholin määrää.

Lisäarvoa asiakkaille

Ruokaravintolassa asiakkaille voi tuottaa lisäarvoa alkoholittomilla aperitiiveilla sekä alkoholittomilla juomasuosituksilla, joissa annoksiin yhdistyy vaikka alkoholiton olut tai esimerkiksi mehu, miksei itse tehty. Samalla voi nostaa asiakkaan keskiostoksen hintaa.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä