Mikrokuitu on puhtauden edellytys

Puhtaus on nykyään yhä enenevissä määrin positiivisen asiakaskokemuksen ratkaisevia tekijöitä. Desinfiointiaineiden yleistyessä moni unohtaa kuitenkin puhtauden oleellisimman tekijän, nimittäin mikrokuidun.

Julkaistu

Mikrokuidun tärkeyttä ei voi siivouksessa ja pintojen pyyhinnässä koskaan liikaa korostaa. Moni kokee kuitenkin, että mikrokuitu on aiheena vieras ja vaikea, ja ehkä juuri siksi moni unohtaa sen kokonaan. Tässä artikkelissa käymme usein kysyttyjen kysymysten, sekä käyttäjäkokemuksen, avulla läpi, mitä mikrokuitu on, ja miksi se on puhtauden kannalta niin äärettömän tärkeä.

1. Mitä mikrokuitu on, ja mitä se tekee?

Mikrokuitu on erittäin hienoa keinotekoista tekstiilikuitua. Siivouskäyttöön tarkoitetuissa mikrokuitutekstiileissä korostuu, kuidun ohuuden lisäksi, myös halkaistu rakenne, ja kuitujen terävä muoto. Mikrokuitu kykenee muotonsa ja ohuutensa ansiosta tunkeutumaan pinnan pienimpiinkin säröihin, ja tämä on äärimmäisen tärkeää, sillä lähestulkoon kaikissa pinnoissa on pieniä epätasaisuuksia, joita ei paljaalla silmällä erota. Mikrokuitu poistaa toisin sanoen pinnoilta myös näkymätöntä likaa, kuten bakteereja, mikä on puhtauden kannalta kaiken A ja O.

2. Mitä muita kuituja kuin mikrokuituja käytetään siivoukseen, ja miksi?

Mikrokuitujen ohella yleisessä käytössä ovat myös ns. tavalliset kuidut. Nämä saattavat olla polyesteriä, puuvillaa, tai jotain muuta paksumpaa pyöreää kuitua. Näitä tavataan usein mm. erilaisissa kertakäyttöpyyhepakkauksissa, sekä valmiiksi puhdistus- tai desinfiointiaineilla kyllästetyissä annostelijapakkauksissa.

Suurin syy siihen, että ei-mikrokuituista materiaalia käytetään, on lähes poikkeuksetta alhaisempi hinta verrattuna mikrokuituiseen vastaavaan. Mikrokuidun valmistusprosessi on monimutkaisempi kuin perinteisen kuidun, mikä useimmiten johtaa korkeampaan hintaan. Puhtauden kannalta mikrokuitu on kuitenkin kaiken lähtökohta, ja viimeinen asia, josta kannattaa tinkiä.

3. Jos siivoukseen käytetään mikrokuitua, niin tarvitaanko desinfiointi- tai puhdistusaineita ollenkaan?

Jotta mikrokuitutekstiili toimisi optimaalisella tavalla, tulisi siihen lisätä kuhunkin käyttötarkoitukseen sopiva määrä kosteutta esim. vettä tai käyttöaineliuosta. Lisätietoa ja tuotekohtaiset ohjeet tähän löytyvät osoitteessa www.vileda-professional.fi. Mitä tulee puhdistus- ja/tai desinfiointiaineisiin, niin ne ovat erinomainen tapa varmistaa pintojen puhtaus, kunhan pinnat pyyhitään mikrokuidulla. Puhdistus- ja/tai desinfiointiaineita ei kuitenkaan pidä mieltää oikotienä onneen, sillä puhtauden tärkeysjärjestyksessä mikrokuitu tulee aina ensin, ei aineiden jälkeen toissijaisena seikkana.

Mikrokuitupyyhe tai muu kuitupyyhe ja desinfiointiaine -asetelmaa voi verrata haravointiin joko haravalla tai lapiolla. Loppukädessä on aika yhdentekevää, miten piha kalkitaan, jos puolet kuivuneista lehdistä jää ensin keräämättä. Sama pätee myös pintojen pyyhintään, sillä likainen jää likaiseksi, jos käytössä on heikkolaatuinen pyyhe. Tämä ei muuksi muutu, vaikka lian kyllästää desinfiointiaineella.

Vileda mikrokuitupyyhkeet

4. Mikrokuitupyyhkeitäkin on erilaisia, mitä eroa niiden välillä on?

Mikrokuitupyyhkeistä todellakin löytyy mistä valita. Eri ominaisuudet korostuvat eri olosuhteissa, ja pyyhe kannattaa valita omien tarpeiden mukaan. Yksi yleisimmistä pyyhkeistä on neulottu mikrokuitupyyhe, jonka tunnistaa pinnassa olevista pienistä silmukoista. Neulotussa pyyhkeessä on hyvä imukyky, ja se kerää tehokkaasti irtolikaa. Mikrokuituisessa kuitukangaspyyhkeessä, kuten Vileda Professionalin MicronQuickissä, taas on täysin ylivoimainen pyyhintäjälki, etenkin kiiltävillä tasaisilla pinnoilla. Mikäli pyykkihuolto ei ole mahdollista, niin saatavilla on myös kertakäyttöisiä mikrokuitupyyhkeitä. Näistä puhutaan toisinaan myös lyhyen käytön mikrokuitupyyhkeinä, sillä kertakäyttöinen saattaa antaa väärän kuvan siitä, miten laadukkaasta tuotteesta on kyse.

Suuria eroja on, pyyhetyyppien lisäksi, myös eri valmistajien tarjoamassa laadussa, ja Vileda Professional on laadukkuudessa aivan omaa luokkaansa. Tämä näkyy mm. Vileda Professional mikrokuitupyyhkeiden äärimmäisessä pesukestävyydessä, sekä tieteellisesti todistetussa puhdistustehossa, kuten jopa 99,99%* koronaviruksen poistokyky.

Vileda / Taco Bell 2

Taco Bellissä luotetaan kertakäyttöisen mikrokuidun tehoon

Taco Bellissä puhtaus on ollut yksi kärkiteemoista jo vuodesta 2017, kun meksikolaistyylinen pikaruokaketju Suomeen rantautui. Pitkään jatkuneen määrätietoisen puhtaustason ylläpidon ansiosta, edes koronapandemia ei liialti hetkauttanut hygieniatyöskentelyä.

”Kertakäyttöiset mikrokuitumopit ja -pyyhkeet on aina olleet käytössä. Keittiössä käytetään aina käsineitä, ja asiakkaillekin meillä on ollut käsidesipisteitä jo ennen koronaa. Kosketuspintoja pyyhitään nyt vielä tiheämmin, ja henkilökunta käyttää hengityssuojaimia, muilta osin tilanne ei ole kovin merkittävästi muuttunut.”, kertoo Taco Bell Sellon ravintolapäällikkö Elina Nyyssönen.

Taco Bellissä pinnat pidetään puhtaina Vileda Professionalin kertakäyttöisillä MicronSolo mikrokuitupyyhkeillä, sekä kertakäyttöisillä MicroOne mikrokuitumopeilla.

”Pyyhittävää on paljon, paitsi ruokasalin puolella, niin myös keittiössä. Esimerkiksi friteerauskeittimen alueella saattaa olla paljon rasvalikaa, ja tähän tarvitaan pyyhe, joka kestää käyttöä ja ei hajoa pyyhittäessä.” toteaa Nyyssönen, ja jatkaa kertomalla ravintolahenkilökunnan mieltymyksestä kertakäyttöiseen MicroOne moppiin. ”Jos juomalasi kaatuu salissa, niin sillä sen saa hyvin imettyä ja pyyhittyä, eikä tarvitse käyttää useampaa välinettä tai liikaa aikaa siivoamiseen”.

Vaikkei pandemia ole olennaisesti vaikuttanut Taco Bellin hygieniatyöskentelyyn, niin rajoitusten asteittaista purkamista, ja ruokailijoiden täysimittaista paluuta ravintoloihin odotetaan jo kuumeisesti. ”Sitä kyllä odotetaan! Itse odotan varsinkin kesäkuuta, jolloin päästään avaamaan meidän uusi, kolmen ravintolan kokonaisuus, Helsingin Kampissa. Sinne tulee Taco Bellin lisäksi Ísey Skyr Bar ja Rax Pizzabuffet. Sisätilojen lisäksi sinne tulee myös Narinkkatorin puolelle avautuva upea iso terassi!”, kertoo Nyyssönen lopuksi intoa uhkuen.

Uusi ravintolakokonaisuus on määrä avata Helsingin Kampissa 10. kesäkuuta. Taco Bell, Ísey Skyr Bar sekä Rax Pizzabuffet -ravintoloiden toiminnasta Suomessa vastaa Restel Oy.

Vileda / Taco Bell 1

Tuotteet

Kaikki tässä artikkelissa mainitut Vileda Professional tuotteet ovat saatavilla Kespron kautta.

*Lukuisat Vileda Professional mikrokuitutekstiilit on testattu BCoV-koronaviruksella vinyylipinnalla riippumattoman tutkimuslaitoksen toimesta. Lisätietoa löytyy täältä!

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä