Millainen on ravintoloiden uusi normaali take awayn näkökulmasta?

Kespron blogissa Hannu Korhonen: "Korona nopeutti Suomessa take awayn suosion kehitystä lähemmäs sen globaalia suosiota. Ravintolaruoan arvostuksen suhteen ilmiö voidaan nähdä positiivisena kehityksenä.”

Julkaistu

Teksti

Hannu Korhonen

Jo vuosia sitten ennustimme Kespron tulevaisuuden ravintolatrendejä kartoittavassa tutkimuksessamme take awayn, suomeksi niin kutsutun käppäilyruoan, suosion merkittävästä kasvusta. Kuitenkin vasta kevään poikkeusolot ja ravintoloita koskevat rajoitukset toivat Suomeen ennennäkemättömän take away -buumin, sen ollessa ainoa tapa nauttia ravintolaruoasta.

Nopea muutos ajoi niin kuluttajat kuin ravintolatkin muuttamaan vakiintuneita toimintatapojaan. Kuluttajat jotka eivät olleet ennen take awayta kokeilleet, tutustuivat konseptiin, ja toisaalta ravintolat jotka eivät olleet ennen take awayta tarjonneet, joutuivat liiketoimintaansa harjoittaakseen ottamaan konseptin käyttöön. Erityisen leimallista korona-ajalle on ollut fine dining -ravintoloiden take awayn käyttöönoton lanseeraukset ja siihen liittyvät erilaiset markkinointitempaukset.

Take awayn käyttöönotto ravintoloissa näkyi luonnollisesti Kesprossa annosrasioiden ja kertakäyttökahvikuppien kysynnän nopeana kasvuna. Kasvua take away -tuoteryhmissä oli ollut vuosi toisensa perään, mutta nyt kysyntä ymmärrettävästi räjähti. Ravintoloiden päätöksentekoa ja uudenlaisessa toimintaympäristössä toimimista helpotimme huhtikuun alussa julkaistulla take away -ratkaisuoppaalla. Opas palveli varsinkin niitä ravintolayrittäjiä, joille take awayn tarjoaminen ei ollut entuudestaan tuttua. Toimme esimerkiksi esille, että kertakäyttöpakkauksissa on saatavilla nykyään myös vastuullisempia vaihtoehtoja.

Tällä hetkellä take awayn osalta iso kysymys kaikkien huulilla – niin ravintoloiden, tukkukauppiaiden kuin kuluttaja-asiakkaidenkin – on, jatkuuko take awayn suosio nykyisellään vai nähdäänkö markkinalla kenties vastaliike, kun kuluttajat ryntäävät turvavälit huomioiden täyttämään ravintolasalit sen taas ollessa mahdollista.

Valistunut veikkaus kysymykseen tuleekin tässä – nyt kun kuluttajat ovat toimintamalliin tottuneet, take awayn suosio tulee säilymään korkealla tulevat vuodet. Miksi?

Ravintolatrendit osoittavat, että street food -tyyppisen ruoan suosion kasvu maailmalla ei näyttäisi olevan vielä täydessä vauhdissa Suomessa, eli food truckkeja mahtuu lisää suomalaisille toreille. Toisaalta Suomessa aivan uutta cloud kitchen -toimintaa ollaan täällä vasta käynnistelemässä. Kolmanneksi olemme parhaillaan todistamassa pizzan ja burgerin renessanssia, missä premium-, artesaani- ja signature-pizzat ja burgerit nautitaan nyt ravintolan sijasta tien päällä ja puistoissa käppäilyruokana tai kotona kalsarigourmet-hengessä.

Voidaan todeta, että korona nopeutti Suomessa take awayn suosion kehitystä lähemmäs sen globaalia suosiota. Ravintolaruoan arvostuksen suhteen ilmiö voidaan nähdä positiivisena kehityksenä. Take away tekee erityyppisten ravintolaruokien nauttimisesta helpommin lähestyttävää – ja siten ulkona syömisestä entistäkin suositumpaa.

hannu korhonen 150x150jpg

Hannu Korhonen
Markkinointijohtaja
Kespro

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä