Raaka-aineesi ansaitsevat tehokkaan kierron ja oikeat säilytysolosuhteet

Kespron blogissa Ville Parkkinen: ”Oletko hetkeen kurkannut keittiösi varaston takahyllyille? Entäpä milloin viimeksi olet sulattanut ja siivonnut pakkasen? Miten käy ruokaturvallisuuden ja arvokkaan varaston, jos kylmälaitteesi rikkoutuvat yöllä?”

Julkaistu

Teksti

Ville Parkkinen

Kuvat

Fredman

Blogi on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä.

Arjen kiireessä raaka-aineisiin sidottua pääomaa ja varastonkiertoa ei tule liian usein ajateltua. Keittiön koosta riippumatta, varasto kannattaa ottaa haltuun – se on keskeinen tekijä keittiösi ruokaturvallisuudessa, hävikin estämisessä sekä tasaisen ja korkean laadun varmistamisessa.

Ja kaikilla näillä on vaikutusta tulokseesi. Meillä keittiön valkotakkisten hallinnassamme on erityisesti se, missä ja miten kalliita raaka-aineita käsitellään ja varastoidaan.

Viisi arjen vinkkiä varaston hallintaan ja raaka-aineiden säilytykseen:

1. Varmista ensin, että tarjonta vastaa asiakaskuntaasi. Koronan jälkipeleissä asiakaskunta on saattanut vaihtua tai ruoan ulosmyynnistä on tullut merkittävä osa ravintolan tulovirtaa. Asiakaskuntasi on suunnittelun lähtökohta.

2. Päätä ja rytmitä ruokalistan suunnittelu. Milloin listaa päivitetään, ja kuinka monessa eri reseptissä voidaan käyttää luovasti samoja raaka-aineita. Kannattaako ruokalistaa lukita pitkäksi aikaan vai luovitaanko arjessa vaihtelevuutta tarjoavien Chefs menu -tyyppisesti.

3. Tee ostot suunnitelmallisesti. Perinteisesti harmaita hiuksia varastoinnissa aiheuttavat ruokalistamuutokset tai liian suuret pakkauskoot. Pyri ostamaan raaka-aineet tarpeesi mukaan, oikea määrä oikeana päivänä.

4. Sisäistä first in, first out mentaliteetti. Kuormanpurussa uudet raaka-aineet takahyllylle, takahyllyltä vanhemmat raaka-aineet oven viereen. Merkitse tuotteisiin päiväykset, jolloin ne on avattu.

5. Huolehdi säännöllisesti säilytyslaitteiden toimintakunnosta, puhtaudesta ja oikeista lämpötiloista. Varmista, että ruoan säilytykseen käytetyt laitteet ovat oikeissa omavalvonnan määrittelemissä lämpötiloissa.

Monessa keittiöissä varastonhallintaan liittyviä tehtäviä on delegoitu teknologian hoidettavaksi. Chefstein-palvelumme on tästä hyvä esimerkki. Chefstein mm. valvoo ja ohjaa puolestasi kylmälaitteiden oikeita lämpötiloja eli huolehtii varastossa olevien raaka-aineiden kunnosta. Lämpötilan mittaamisen lisäksi tuomme palveluun tänä syksynä myös kosteuden mittaamisen. Näin voimme helposti asettaa keittiön laitteet oikeisiin säätöihin, jonka tuomat säästöt näkyvät myös pienentyneenä sähkölaskuna. Myös kalliit raaka-aineet viihtyvät paremmin ja pitempään niille määritetyissä lämpötiloissa.

Ja jos kävisi niin hassusti, että kylmälaitteesi posahtaisivat keskellä yöllä, saisit siitä ilmoituksen kännykkääsi ja ennättäisit vielä pelastaa arvokkaat raaka-aineesi.

ville parkkinen fredman 150x150

Ville Parkkinen
Keittiömestari ja valmentaja
Fredman

Ville valmentaa keittiöammattilaisia ja tukee foodservice-asiakkaidemme liiketoimintaa. Hän vaikuttaa alalla aktiivisesti myös etelä-Suomen keittiömestarit ry:n puheenjohtajana. Villen matkaan voit hypätä Instagramissa: ville_parkkinen_keittaja

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä