Ruoka on elämys

Kokki Johan Kurkela haluaa luoda ruokaelämyksiä, jotka jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Tällä hetkellä eniten kiinnostaa yksinkertaisuus.

Julkaistu

Teksti

Ida Ijäs

Kuvat

Sami Heiskanen

Miten päädyit alalle?

Yläkoulun jälkeen opiskelu koulun penkillä ei houkutellut, ja osittain myös perheeni odotuksia vastaan kapinoidakseni hain Ravintolakoulu Perhoon. Huomasinkin pitäväni kokin töistä kovasti. Viimeinen positiivinen niitti oli, kun pääsin harjoitteluun G. W. Sundmansille, jossa sain työskennellä Matti Jämsénin ja Eero Vottosen alaisuudessa.

Mikä inspiroi sinua juuri nyt?

Vähemmän on enemmän -ajattelu. Teknisen osaamisen taakse on helppo piiloutua, vaikeampaa on tehdä asiat mahdollisimman yksinkertaisesti. Olen työskennellyt vuodenvaihteesta lähtien ravintola Grönissä, joka on mielestäni hyvä esimerkki nerokkaan yksinkertaisesta konseptista: ruoka on simppeliä mutta persoonallista ja loppuun asti mietittyä.

Ihmiset menevät ravintoloihin saadakseen kokemuksia, eivät pelkästään ruokkiakseen itsensä.
Johan Kurkela, Grön

Paras ruokamuistosi?

Ruokailu on mielestäni aina sosiaalinen tilanne, jossa tunteet ovat vahvasti mukana. Siksi ruokaan liittyy usein niin vahvoja muistoja. Paras ruokamuistoni ovat edesmenneen isoäitini tekemät lihapullat kermakastikkeessa, ne olivat jokaisen mummolavierailun kohokohta

Mitä muuttaisit alalla, jos sinulla olisi kaikki valta?

Toivoisin, että alalla edelleen näkyvään kiusaamiseen ja seksismiin puututtaisiin vielä hanakammin. Myös henkilökunnan mielenterveydestä huolehtimiseen pitäisi panostaa enemmän. Työskentely on henkisesti ja fyysisesti kuluttavaa ja päivät pitkiä. Se on toki alalla työskentelevien tiedossa ja oma valinta, mutta ei vähennä jaksamisesta puhumisen tärkeyttä.

Miten korona vaikuttaa ravintoloihin tulevaisuudessa?

Koronan myötä tulleet sulkutoimet ja asiakaskato ovat johtaneet ravintola-alan kaventumiseen, ainakin väliaikaisesti. Kun pandemia hellittää ja ravintolat voivat taas toimia vapaammin, avautuu toisaalta mahdollisuuksia uusille yrittäjille ja ideoille. Uskon myös, ettei koronan takia lisääntynyt take away -ruoan suosio vähennä ravintoloiden merkitystä. Ihmiset menevät ravintoloihin saadakseen kokemuksia, eivät pelkästään ruokkiakseen itsensä. Se on myös oman työni ydin: kokkina haluan tuoda ihmisille elämyksiä.

  • Kuka? Johan Kurkela, 24
  • Mitä? Kokki, ammattitaidon EM-kilpailun EuroSkillsin voittaja 2016, Suomen Bocuse d'Or -joukkueen assistentti kaudella 2018–2019 ja apuvalmentaja kaudella 2020–2021
  • Missä? Helsinki, ravintola Grön

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä