Ruokien allergiatiedot näkyviin ravintolassa

Allergia-, iho- ja astmaliitto toivoo, että ruoka-annosten kaikista ainesosista olisi tieto saatavilla. Allergeenitiedot on mahdollista saada henkilökunnalta, mutta suositus on, että ne olisivat tuotteiden yhteydessä.

Julkaistu

Teksti

Allergia-, iho- ja astmaliitto ry

Kuvat

AdobeStock

Euroopan alueella elää 17 miljoonaa ruoka-allergista. Heidän oikeutensa turvalliseen ravintolakokemukseen mahdollistetaan riittävällä tiedon saannilla ruuan sisältämistä ainesosista. Euroopan unionissa on säädetty asetus (N:o 1169/2011) pakattujen ja pakkaamattomien elintarvikkeiden merkinnöistä. Tarjottavista ruuista, oli kyse sitten sämpylästä, salaatista tai pasta-annoksesta, tulee olla saatavilla tieto 14 allergiaa ja intoleranssia aiheuttavasta ainesosasta.

Myös muut kuin asetuksessa mainitut 14 ainesosaa saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Allergia-, iho- ja astmaliitto toivookin, että ruoka-annosten kaikista ainesosista olisi tieto saatavilla. Allergeenitiedot on mahdollista saada henkilökunnalta, mutta suositus on, että ne olisivat tuotteiden yhteydessä.

14 allergeenia

Listaa voi täydentää sen mukaan, minkälaista ruokaa teillä on tarjolla.

Nilviäiset

Äyriäiset

simpukat ravut
osterit hummerit
kampasimpukat katkaravut
etanat, kotilot tuorejuustot, joissa äyriäisiä

Maapähkinä

Pähkinät

leivät öljyt
öljyt leivonnaiset
pähkinäpatukat leivät
jälkiruuat jälkiruuat
maapähkinälevite suklaa
suklaa myslit
myslit

Seesam

Gluteeni/Viljat

leivät leivät
leivonnaiset leivonnaiset
hummus oluet
pesto lakritsi
öljyt makaroni, pasta, spagetti
- couscous
- myslit
- krutongit

Sinappi

Selleri

sinappi varsiselleri
sinapinsiemenet juuriselleri
kastikkeet lehtiselleri
salaattikastikkeet

Kala

Kananmuna

kastikkeet leivonnaiset
salaattikastikkeet pasta, spagetti, makaroni
kalaöljy jäätelö
kalaliemikuutiot vanukkaat
- vaniljakastike
- majoneesi

Soija

Lupiini

kasvisruoka jauhonparanne, jota käytetään leivonnassa
kastikkeet
marinadit
tofu

Maito

Gluteeni/Viljat

voi kuivatut hedelmät
juusto viini
kerma
hapanmaitotuotteet
jugurtti
jäätelö
suklaa
leivonnaiset
hylatuotteet

Allergia-, iho- ja astmaliitto on toteuttamassa kevään 2020 aikana ruoka-allergiamerkinnöistä yhteiskampanjan viranomaisten ja sidosryhmien kanssa. Vastaavan kampanjan Euroopassa on toteuttanut kattojärjestö EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patient’s Associations, www.efanet.org/food-labelling, #detectivefood)

Free From -julkaisu

Haluamme Kesprossa tukea omien asiakkaidemme osaamista ja lisätä tietoisuutta siitä, kuinka erityisruokavalioita noudattavien kuluttajien palvelemista voidaan tulevaisuudessa kehittää. Teimme yhteistyössä Keliakialiiton sekä Allergia- ja astmaliiton kanssa Free From -julkaisun, josta löydät viimeisimmän ja luotettavan tiedon erityisruokavalioasiakkaille tarkoitetuista Kespron valikoiman tuotteista. Kerromme julkaisussa myös, kuinka tuotteita onnistuneesti käytetään ja tarjotaan, reseptivinkkejä unohtamatta.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä