Uudet ravintolatrendit meillä ja maailmalla

Ravintoloissa kehitetään tutuista raaka-aineista uusia makuelämyksiä ja mietitään kekseliäitä tapoja säästää kustannuksissa. Tämä näkyy myös ravintolatrendeissä.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

iStock ja ravintolat

Kustannuskuri on ajan henki

Inflaation eli hinnannousun myötä julkiseen keskusteluun on noussut uusi termi, shrinkflaatio, eli kustannusten pienentäminen hinnan pysyessä ennallaan. Ravintolamaailmassa se voi tarkoittaa pienempiä annoskokoja tai esimerkiksi ruokalistan rakentamista useiden pienten annosten ympärille yhden pääruoan sijaan. Myös kiinteät menut saattavat yleistyä, sillä vaihtoehtojen karsiminen pienentää kustannuksia.

Raaka-aineita saatetaan käyttää entistä säästeliäämmin, myös edullisemmat raaka-aineet hyödyntäen. Esimerkiksi helsinkiläisen Fiascon cucina povera -teemat edustavat trendiä, jossa ruoasta on poistettu ylimääräinen koristeellisuus, ja annokset rakentuvat yksinkertaisten ja edullisten raaka-aineiden ympärille.

Kustannustietoisuus voi näkyä itsepalvelun tai tiskiltä tilaamisen lisääntymisenä. Uudet tekniset sovellukset pienentävät ravintolan kustannuksia ja helpottavat työvoimapulaa. Monessa ravintolassa ruokalista, pöytävaraus, tilaaminen ja maksaminen onnistuvat kännykällä QR-koodia käyttämällä.

ML 2 23 88 Trendit 2

Ruokaa, juomaa ja tapahtumia

Ruokahallien määrä on kasvanut huimasti viime vuosina, ja ne kehittyvät entistä enemmän kulttuurikeskusten suuntaan. Trendin edelläkävijä on Manchesterissa sijaitseva Escape To Freight Island, jossa on runsaasti ravintoloita ja baareja, mutta myös elävää musiikkia ja muita tapahtumia.

49 % suomalaisista aikoo lisätä kasvisten syöntiä tänä vuonna. Trendi näkyy varmasti myös lounasravintoloissa.
K-ryhmän trendikatsaus 2023

ML 2 23 88 Trendit 3

Nikkei-keittiö tekee tuloaan

Nikkei-keittiöllä tarkoitetaan japanilaistyylistä fuusioruokaa, jossa on omaksuttu paikallisen ruokakulttuurin vaikutteita ja raaka-aineita osaksi perinteistä japanilaista ruoanvalmistustapaa, lopputuloksena yllättävät uudet makuyhdistelmät. Voisiko suomalainen nikkei-ruoka olla esimerkiksi sushia, jossa peruna korvaa riisin tai kurkku merilevän?

ML 2 23 88 Trendit 5

Näytönpaikkoja nuorille kokeille

Ravintola-alan yhteisöllisyys on kasvava trendi. Moni alan kokenut ammattilainen tarjoaa nyt tilojaan nousevien kokkien näytösareenaksi. Esimerkiksi Lontoon Clerkenwellissä sijaitseva pubi The Gunmakers on luovuttanut ruoanlaitto-ohjat nousevalle kokille Ramon 'El Tigre' Ramosille, joka tunnetaan meksikolaisvaikutteisesta keittiöstään.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä