Vahvistaako lounaan take away ravintolan selkärankaa?

Ajankuvaamme ilmentävät tällä hetkellä lounaan toimitus- ja take away -myynti. Muodostavatko ne uuden nivelen ravintolan selkärankaan vai onko kyse pandemia-ajan väliaikaisratkaisusta?

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

Kuvat

Adobe Stock

Muusta markkinasta erottuva tuote, asiakkaan ostoreitin helpottaminen ja annospainojen kuri. Näillä vinkeillä ravintoloitsijat neuvovat kollegoitaan lounaan toimitus- ja take away –myyntiin.

Näistä kysyimme:

 1. Millaiset lounasruoat toimivat mielestäsi hyvin take away -myyntiin tai toimittamiseen? Koska aloititte itse toimintatavan?
 2. Millaisia vinkkejä annat lounaan take away -myyntiä suunnitteleville kollegoillesi?
 3. Miten lounaan noutomyynnin aloittaminen on muuttanut keittiön prosesseja ja järjestelmiä?
 4. Mikä on mielestäsi lounaan noutomyynnin tulevaisuus?

Sasu Laukkonen, Ora, Helsinki:

 1. Olemme ensisijaisesti elämyksiä tarjoava illallisravintola, joten meillä lounaan ulosmyyntiä on tehty ainoastaan pandemia-ajan väliaikaisratkaisuna.

 2. Lounastuotteet ovat liian samanlaisia kaikkialla. Mieti missä olet hyvä ja mitä haluat oikeasti tarjota asiakkaillesi, äläkä sitä mitä odotat ihmisten yleisesti haluavan.

 3. Pandemian alkaessa lähdin tekemään sushin ulosmyyntiä aluksi liian pienellä kapasiteetilla – käytännössä liian pienellä riisikeittimellä. Pienet kipot ja kattilat lähtivät kellariin. Eniten tarvitsimme vain riittävästi pöytätilaa ja paljon tuoreita raaka-aineita.

 4. Ravintoloilla on muitakin mahdollisuuksia lisämyyntiin ja erikoistumiseen. Itse haluaisin tulevaisuudessa tarjota illallisravintolatoiminamme lisäksi asiakkaillemme kotikeikkoja, jolloin pääsisimme tarjoamaan juuri niitä juttuja, joissa olemme oikeasti hyviä.

Markku Kuitunen, Mamma Maria, Lahti:

 1. Lounaan take away -myyntiä olemme tehneet kunnolla vasta kaksi vuotta. Aloitimme koronan alkaessa, jolloin teimme ensimmäiset kuukaudet pelkästään noutomyyntiä. Lounasta hakevat viereisten kiinteistöjen toimistotyöntekijät.

 2. Me emme tarjoa take away -lounasta Foodoran tai Woltin kautta, koska provikka söisi myynnin tulot.

 3. Keittiön prosessit eivät juurikaan muuttuneet. Noutomyynti alkaa siitä hetkestä, kun ravintolamme aukeaa ja silloin myös puhelinlinjamme aukeavat.

 4. Lounaan noutomyynti on ollut hyvää lisämyyntiä ravintolalle ja tarjonnut ravintolapalveluja niille asiakkaille, jotka eivät uskalla vielä vierailla ravintoloissa. Tulevaisuudessa lounaan noutomyynnin osuus pienenee – uskon ihmisten haluavan rauhassa istua pöydässä lämpimän ruoan äärellä, jossa turistaan työkaverien kanssa ja parannetaan maailmaa.

Lounaan noutomyynti on ollut hyvää lisämyyntiä ravintolalle.
Markku Kuitunen, Mamma Maria

Jarkko Heinonen, Ravintola Piha, Tampere:

 1. Olen toiminut ravintolassa yrittäjänä vuodesta 2017 ja tuona aikana olemme tarjonneet koko ajan lounasta take awayna.

 2. Asiakkaalle myyntikanava tulisi tehdä suoraviivaiseksi ilman viivykkeitä. Mahdollista joustavat maksutavat. Meillä asiakkaat käyttävät todella paljon erilaisia lounassovelluksia, ja oman rahan lounastajia ei juurikaan enää ole.

 3. Take away -lounaan erilaisten komponenttien määrä kannattaa pitää maltillisena, jotta annoksen saa laatikkoon mahdollisimman vähäisillä nostomäärillä.

 4. Veikkaan tulevaisuudessa take awayn ja noutomyynnin kattavan noin 10–15 prosenttia ravintolan päivämyynnistä. Toimistotyöläiset noutavat lounaan ravintolasta omalle työpisteelle nautittavaksi, koska vierastavat vielä ravintolassa istumista.

Benjamin Elf, Green Hippo, Helsinki:

 1. Take away -suoramyyntiä meillä on ollut aina, mutta Woltin käytön aloitimme pandemian alussa, kun muita tapoja liiketoiminnan harjoittamiseen ei juuri ollut. Toimitusmyyntiin tarjottavien annosten osalta onkin mietittävä, että ne ovat suunnilleen samanlaisia asiakkaalle saapuessa kuin ne ovat meiltä lähtiessä. Lähettipalvelulla saattaa mennä kuitenkin 30 minuuttia toimittamisessa.

  Kaikki tuotteet eivät toimi noutomyynnissä, esimerkiksi annokset, joissa on herkkiä kastikkeita. Smoothieiden ja bowlien osalta järkevän pakkaustavan löytäminen on avainasemassa. Salaatti on loistava take away -tuote ja siihen sisältyvät meillä kvinoa- ja lehtikaalibowlit.

 2. Annos kannattaa ensisijaisesti miettiä siten, että se kestää kuljetuksen, varsinkin jos omaa kuljetuspalvelua ei ole käytössä. Annoksen pitää olla syömäkelpoinen myös kuljetuksen jäljiltä. Kannattaa miettiä annoksia myös astioiden kannalta, kun erilaiset pakkaukset saattavat viedä huomattavasti annoksen kustannuksista.

 3. Emme ole muuttaneet listaamme take away edellä, mutta listoiltamme poistunut nuudelisalaatti otettiin uudelleen listalle Wolt-asiakkailtamme tulleen palautteen johdosta. Kyseessä on siis tuote, joka ei juuri myy ravintolassa, mutta toimii Woltissa.

 4. Uskon yleisesti noutomyynnin kasvuun. Varsinkin talvella sään ollessa mitä on, kynnys ulos lähtemiselle on suuri ja toisaalta tilaamisen osalta pieni. Kotiin ravintolaruoan tilaaminen on arkipäiväistynyt, eikä ole enää mikään tapahtuma, kuin mitä se saattoi olla vielä viisi vuotta sitten.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä