Kypsät ja täyteläiset Amarone-viinit

Kun päivät muuttuvat harmaiksi, ilmat viilenevät ja pimeä tulee aikaisin, ravintola-asiakkaat kaipaavat täyteläisiä ja lämmittäviä punaviinejä.

Julkaistu

Teksti

Tuomas Tanttu

Kuvat

Stockfood

Tuhdin tummanpuhuva amarone on Pohjois-Italiassa sijaitsevan Veneton alueen erikoisuus. Sitä tuotetaan Valpolicellan viinialueella, joka sijaitsee Veronan kaupungista pohjoiseen. Viinin virallinen alkuperäluokitus on DOCG Amarone della Valpolicella.

Appassimento-menetelmä

Nimi amarone tulee italiankielisestä sanasta amaro, joka tarkoittaa katkeraa tai karvasta.

Ainutlaatuisen amaronesta tekee sen valmistustapa, niin sanottu appassimento-menetelmä, jossa rypäleet kuivataan ennen viinintekoprosessia. Amaronen valmistamiseen käytetään pääasiallisesti Corvina-, Rondinella- ja Molinara-rypäleitä. Viiniä varten valitaan parhaat, hyvin kypsät rypäletertut, jotka poimitaan käsityönä.

Amarone sopii hyvin riistan kanssa tarjottavaksi.

Ennen kuin viiniä aletaan valmistaa, rypäleitä kuivataan muutama kuukausi. Perinteisesti ne on kuivattu tasaisena kerroksena oljesta valmistettujen tasojen päällä. Nykyisin rypäleet kuivataan kuitenkin hygieniasyistä useimmiten katetuilla puu- tai muoviritilöillä, ja varsinkin isot viinintuottajat käyttävät erillisiä, kuivaamista varten rakennettuja ilmastoituja tiloja. Prosessin kuluessa rypäleiden painosta haihtuu jopa puolet. Tästä ja käsityöstä johtuu amarone-viinien tavallista korkeampi hinta.

Intensiivinen maku

Kuivaaminen vaikuttaa rypäleiden makuun, sillä sen aikana niiden sokeripitoisuus nousee ja maku kehittyy ja tiivistyy intensiiviseksi. Kuivatuksen jälkeen rypäleet puristetaan mehuksi. Viinin annetaan käydä hitaasti terästankeissa matalassa lämpötilassa. Käymisen aikana viiniin kehittyy sille ominaisia kypsän rusinaisia, mausteisia ja tumman kirsikan ja luumun aromeja. Amaronen alkoholipitoisuus on korkea, yli 14 prosenttia.

Terästankeista viini siirretään tammitynnyreihin, joissa sen annetaan kehittyä jopa kolme vuotta. Pullotuksen jälkeen viini saa kypsyä vielä vuoden ajan pullossa. Amarone-viinit kestävät erinomaisesti varastointia. Täyteläisyytensä ja voimakkaan makunsa vuoksi amarone sopii parhaiten vahvojen liharuokien, kuten tumman riistan, poron ja karitsan viiniksi. Niitä kannattaa tarjota myös kylmän vuodenajan nautiskeluviininä sellaisenaan tai vaikkapa parmesaanin tai muiden kovien suolaisten juustojen kanssa.

Ripasso Valpolicellasta

Amarone-viinien pikkuserkuksi voisi kutsua toista Valpolicellan alueen suosittua punaviiniä, ripassoa. Ripasso-menetelmässä viinin annetaan käydä uudelleen amarone-viinin valmistuksesta jääneen kuorimassan päällä, ja näin viiniin kehittyy amaronen ominaisuuksia muistuttavaa täyteläisyyttä, makua ja aromeja.

Tuotteet Kesprosta

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä