Anna keittiösi erottua skandinaavisen ruoan parhaimmistolla - löydä Västerbottensost

Västerbottensost on ruotsalainen juustoklassikko, jonka täysin ainutlaatuinen maku tuo annoksiin oman herkullisen lisänsä. Sen voimakkaan aromaattisessa maussa yhdistyvät makeus, suolaisuus, karvaus ja umami.

Julkaistu

Skandinaavisen ruoan arvostus on voimakkaasti nouseva trendi, josta ennustetaan jopa yhtä suurta ilmiötä kuin aasialaisesta ruoasta. Eikä ihme, sillä meillä täällä pohjoisessa on jotain, jota ei voi muualla jäljitellä: valoisat kesäyöt, puhdas luonto, korkealaatuiset raaka-aineet ja ainutlaatuiset maut.

Paitsi meillä Suomessa, myös naapurimaassamme Ruotsissa on aina arvostettu paikallisuutta, puhtautta, laatua ja perinteitä ruoanvalmistuksessa. Eräs ruotsalaisen ruokakulttuurin kulmakivistä on Västerbottenost-juusto, jonka syntyyn ja valmistukseen liittyy paljon mystiikkaa.

SALAINEN RESEPTI TOIMII VAIN ALKUPERÄISEN MEIJERIN TILOISSA

Västerbottensost-juustoa on valmistettu samalla tavalla aina siitä lähtien, kun meijerikkö Ulrika Eleonora Lindström sattumalta keksi salaperäisen reseptinsä vuonna 1872. Resepti on edelleen tarkoin varjeltu salaisuus, jonka tuntee vain ani harva. Monet ovat yrittäneet jäljitellä Västerbottensost-juuston ainutlaatuista makua, mutta kaikki yritykset tämän omaperäisen ja vivahteikkaan juuston kopioimiseksi ovat epäonnistuneet.

Västerbottensost-juustoa valmistetaan ainoastaan pienessä Burträskin meijerissä Pohjois-Ruotsissa. Juuston suosion kasvaessa sen valmistusta yritettiin aikoinaan siirtää uusiin tiloihin, mutta juuston maku ei ollut enää entisensä ja valmistus siirrettiin takaisin. Ehkä ainutlaatuisen maun salaisuus liittyy meijerin bakteerikantaan, paikalliseen kalkkiperäiseen maahan ja sillä laiduntavien lehmien tuottamaan maitoon tai juustovaraston kuusihyllyihin. Syitä on vain arvailtu, sillä kukaan ei tiedä oikeaa vastausta.

Riista-annos

ENEMMÄN KUIN JUUSTO – VÄSTERBOTTENSOST KRUUNAA RUOAN MAUN

Västerbottensost tuo ruokaan kuin ruokaan oman leimansa ja toimii siten aterian komponenttina. Sen ainutlaatuinen maku sisältää suolaisia, hedelmäisiä ja happamia vivahteita, jotka syntyvät pitkän kypsytyksen tuloksena.

Västerbottensost-juusto sopii erinomaisesti kaikkeen ruoanlaittoon, sekä kylmiin että lämpimiin ruokalajeihin. Sen koostumus on murukoloinen, minkä ansiosta se sulaa nopeasti.

Västerbottensost-juuston avulla saat uuden skandinaavisen lisän moneen tuttuunkin ruokaan. Kokeile Västerbottensostia esimerkiksi kuorrutuksiin, pataruokiin, keittoihin, pastoihin tai pizzoihin. Tai ota listalle kuuluisa juustopiirasklassikko Västerbottensostpaj, jota voi varioida lukemattomilla tavoilla lisäämällä siihen esimerkiksi sieniä, kauden vihanneksia ja yrttejä, poroa tai lohta. Mahdollisuudet käyttää Västerbottensost-juustoa maun tuojana ovat loputtomia ja vain mielikuvitus on rajana.

Västerbottensost-juusto:

  • Ruotsalainen juustoklassikko. Valmistettu samalla reseptillä jo vuodesta 1872.
  • Murukoloinen, luonteikas ja voimakkaan aromaattinen kova juusto. Kypsytetty vähintään 14 kuukautta.
  • Sulaa helposti ja sopii erinomaisesti kaikkeen ruoanvalmistukseen. Saatavilla valmiina raasteena.

halstrattua lohta ja perunamuusia

HALSTRATTUA LOHTA, SIPULILIEMI JA VÄSTERBOTTENSOST-PUIKULAMUUSI

4 annosta, uuni 200°C

4 palaa lohifileetä, n. 200 g/kpl
2 keltasipulia
2 dl vettä
5 dl kanalientä
1 dl valkoviiniä
2 tl sokeria
1 nippu mustakaalia tai lehtikaalia
Oliiviöljyä
200 g Västerbottensost-juustoraastetta
1 kg puikulaperunoita
25 g voita
2 munankeltuaista
1 dl kermaa
1 dl maitoa
1/2 tl muskottipähkinää
Suolaa, sormisuolaa, valkopippuria ja mustapippuria
2 dl jäkälää
4 dl rapsiöljyä

Lohi: Halstraa lohifileet kuivalla pannulla. Tarjoile puikulamuusin, sipuliliemen ja paahdetun kaalin kera.

Sipulikastike: Viipaloi sipulit ohueksi. Paista voissa, kunnes väri on kauniin kultainen. Lisää sokeri ja jatka paistamista muutamia minuutteja. Kaada joukkoon vesi, kanaliemi ja valkoviini. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna kiehua 15 minuuttia. Soseuta liemi sauvasekoittimella, siivilöi ja kiehauta uudelleen ennen tarjoilua.

Paahdettu kaali: Laita mustakaalin tai lehtikaalin lehdet uunipannulle, pirskota päälle oliiviöljyä ja sirottele sormisuolaa. Ripottele päälle 100 g Västerbottensost-juustoraastetta ja paahda uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Puikulamuusi: Kuori perunat ja keitä ne kypsäksi miedosti suolatussa vedessä. Kaada vesi pois ja anna perunoiden höyrystyä kuiviksi. Soseuta perunat ja lisää joukkoon 100 g Västerbottensost-juustoraastetta, voi, munankeltuaiset, kerma ja maito. Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja pippurilla ja sekoita kuohkeaksi. Viimeistele ripottelemalla päälle hieman lisää Västerbottensost-juustoraastetta.

Friteerattu jäkälä: Puhdista, huuhtele ja kuivaa jäkälä. Lämmitä öljy 150 asteeseen. Friteeraa jäkälät nopeasti ja nosta talouspaperin päälle valumaan.

Juustopiiras

VÄSTERBOTTENSOSTPAJ – PERINTEIKKÄÄN JUUSTOPIIRAKAN ALKUPERÄISRESEPTI

Uuni 225°C

Västerbottensost-juustoa sisältävä piirakka on Ruotsissa varsinainen instituutio ja se löytyy usein ruotsalaisesta juhlapöydästä. Sitä kutsutaan monilla nimillä, mutta se aito ja oikea on Västerbottensostpaj. Tämä on alkuperäisresepti, mutta mikään ei estä sinua muokkaamasta sitä oman maun ja tilaisuuden mukaan.

Piirakkataikina
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä

Täyte
300 g Västerbottensost-juustoa raasteena
3 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Lämmitä uuni 225°C asteeseen. Sekoita voi ja jauhot muroseokseksi. Lisää vesi ja sekoita notkeaksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija 24 cm). Pistele pohja haarukalla ja laita uuniin noin 10 minuutin ajaksi. Sekoita kananmunat ja kerma. Lisää juusto. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada juustoseos piirakkapohjan päälle ja paista piirakkaa noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä.

Västerbottensost 2kg raastepussi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä