Hieno matka Lyoniin

Syyskuussa järjestetty Bocuse d’Or -kilpailu toi Suomelle kuudennen sijan. Pitkä valmistautuminen kisoihin antoi koko joukkueelle roppakaupalla uusia kokemuksia. Matkan aikana saadut ideat jalostuvat varmasti myös monen ravintolan keittiöön.

Julkaistu

Teksti

Eeva Lauronen

Kuvat

Bocuse d'Or Academy Finland ry / Santeri Stenvall

Puolitoista vuotta kestänyt Bocuse d’Or -kisailu huipentui syyskuun lopussa finaaliin Ranskan Lyonissa. Suomi ylsi kisoissa kuudennelle sijalle. Tiukan kisan voitti Ranska, toiselle sijalle tuli Tanska ja kolmanneksi Norja.

Bocuse d'Or team Finland 2021: Eero Vottonen, Mikko Kaukonen, Anni Peräkylä ja Heikki Liekola.

ML 5 21 Hieno matka Lyoniin Bocuse Dor 001 Vati: Haudutettua naudan lapaa, kantarelleja, sitruunatimjamia ja rosmariinia.

Suomen edustaja Mikko Kaukonen myöntää, että sijoitus oli pettymys, sillä tavoitteena oli paikka TOP 3 -maiden joukossa. Sitä tavoiteltiin loppuun asti.

”Suomen erikoispalkinnon jälkeen tuntui, että olemme askeleen lähempänä tavoitetta, mutta ihan siihen emme yltäneet”, Kaukonen sanoo.

ML 5 21 Hieno matka Lyoniin Bocuse Dor 006 Karamellisoitua sipulia, suomalaista omenaa ja seljankukka-viinietikkaa.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jonka finaaliin osallistui maanosien karsinnoista jatkoon päässeet 21 maata.

”Koko kisa on ollut joukkueellemme hieno matka. Finaalista päällimmäisenä mieleen jäi iso katsomo ja festaritunnelma”, Kaukonen kertoo.

ML 5 21 Hieno matka Lyoniin Bocuse Dor 008 Tartaletti kevyesti poltetusta kaalista ja palkokasveista sekä persiljaemulsiota.

Joukkueen assistentti Anni Peräkylä pitää myös kokemusta ainutlaatuisena.

”Kisan myötä olemme päässeet tapaamaan kokkeja Suomesta ja ulkomailta, tutustuneet uusiin ihmisiin ja toivottavasti tuleviin yhteistyökumppaneihin. Vastaavaa muuta tilaisuutta tällaiseen verkostoitumiseen on vaikea kuvitella”, hän sanoo.

ML 5 21 Hieno matka Lyoniin Bocuse Dor 004 Ohra-ragu, metsäsieniä ja kypsytettyä juustoa.

Peräkylän mielestä kilpailusta on paljon hyötyä koko Suomen ravintolakulttuurille.

”Tietty genre saa tästä varmasti paljon. Kilpailujen myötä tulee paljon uusia ideoita ja tekniikoita, jotka siirtyvät sitten ravintoloihin. Varsinkin parhaiten menestyvät maat hyötyvät kisoista, sillä se vahvistaa paikkaa Euroopan ravintolakartalla. Samalla tietysti ravintolaturismin määrä kasvaa.”

Parhaita paloja

Kilpailussa valmistettiin kolmen ruokalajin take away -menu tomaatista ja mustasta tiikeriravusta

ML 5 21 Hieno matka Lyoniin Bocuse Dor 007

Take away -alkuruoka

Pehmeä kirsikkatomaatti-tartaletti. Marinoituja suomalaisia helmitomaatteja, basilikaemulsiota ja pikkelöityä jalapenoa. Grillattua kesäkurpitsaa, sitruunaverbenaa ja timjamia. Aromaattinen tomaattiliemi.

Kilpailujen myötä tulee paljon uusia ideoita ja tekniikoita, jotka siirtyvät sitten ravintoloihin.
Anni Peräkylä

ML 5 21 Hieno matka Lyoniin Bocuse Dor 003

Take away -jälkiruoka

Kirsikkatomaattisorbetti, hapankermamousse ja tomaattivaahtokarkki. Tomaatinoksa-tuilekeksi ja vaniljalla maustettua kirsikkatomaattihilloa.

Kohti vuotta 2022

Uusi Bocuse d’Or -kausi käynnistyy pian Suomen kansallisilla karsinnoilla, jotka pidetään 24. marraskuuta Helsingissä. Suomen edustajan paikasta tulevalle Bocuse d’Or -kaudelle kilpailevat Johan Kurkela, Ismo Sipeläinen ja Kristian Vuojärvi. Voittajajoukkue aloittaa harjoittelun maaliskuussa järjestettäviä Bocuse d’Orin Euroopan karsintoja varten, jotka pidetään maaliskuussa Budapestissä. Loppukilpailu on Lyonissa tammikuussa 2023.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä