Bocuse d’Or -finaalissa esitellään suomalainen syksyn satokausi lautasella

Suomen joukkue saattaa päätökseensä kaksi vuotta kestäneen kilpailukautensa Bocuse d’Or -kokkikilpailuissa maanantaina 27.9. Finaalissa kohtaa 21 maata ympäri maailman. Mikko Kaukosen annokset esittelevät syksyisen suomalaisen puutarhan ja metsän.

Julkaistu

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Nyt käytävään finaaliin on selvittänyt tiensä 21 maata. Suomea kilpailuissa edustaa Mikko Kaukonen assistenttinaan Anni Peräkylä. Joukkueen valmentajana toimii Heikki Liekola.

Kilpailuissa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Ensimmäinen tehtävä on kolmen ruokalajin take away -ateria 14:lle. Pakollisena raaka-aineena jokaisessa ruokalajissa on kirsikkatomaatti ja pääruoassa lisäksi musta tiikerirapu. Take away -tehtävä tarjoillaan kilpailuja varten suunnitelluista tarjoilulaatikoista.

DSC3985-WEB

"Suomen take away -kokonaisuus ”Tomato garden” kuljettaa tuomarit suomalaisen puutarhan ja satokauden läpi. Inspiroiduimme kirsikkatomaattien raikkaasta aromista ja kauniista ulkomuodosta, ja loimme raikkaan syksyisen menun, jossa maistuu tomaattien lisäksi muun muassa suomalainen omena ja tillinkukat. Jälkiruoassa tomaatti on yhdistetty hapankerman ja vaniljan kanssa", kuvailee Kaukonen.

DSC4001-WEB

Toisessa kilpailutehtävässä valmistetaan naudan lavan osasta (blade) ja kasvislisäkkeistä 14 annosta, jotka esitellään tuomaristolle Bocuse d’Or -kilpailujen tunnusmerkillä, näyttävällä kilpailusuoritusta varten muotoillulla tarjoiluvadilla. Tehtävässä valmistetaan myös ragu-tyyppinen kasvislisäke, jonka on määrä edustaa kilpailijoiden kotimaan identiteettiä.

"Tarjoiluvadilla esiteltävässä annoksessa liikumme sekä syksyisessä puutarhassa että Suomen metsissä. Liha on haudutettu aromikkaaksi vihannesten ja yrttien kanssa. Sen kanssa tarjoamme karamellisoitua sipulia ja omenaa sekä syksyn lehtikaaleja ja palkokasveja. Kermainen ragumme tuo tuomareiden lautasille suomalaista ohraa ja sieniä", Kaukonen kertoo.

DSC3640-WEB

Kilpailevien maiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia. Suomen tuomarina toimii Eero Vottonen.

Kilpailuannokset

Take away ”Tomato garden”

Alkuruoka

 • Pehmeä kirsikkatomaattitartaletti
 • Marinoituja suomalaisia helmitomaatteja, basilikaemulsiota ja pikkelöityä jalapenoa
 • Grillattua kesäkurpitsaa, sitruunaverbenaa ja timjamia
 • Aromaattinen tomaattiliemi


Pääruoka

 • Tiikerirapu-tomaatti -”bolognesella” täytetty flan mustasta tiikeriravusta
 • Mustaa tiikerirapua, tillinkukkia ja sitruunaa
 • Kirsikkatomaattisalaatti, sienikaviaaria ja pikkelöityä suomalaista omenaa
 • Kurkunkukka ja kukkakaalipyree
 • Kirsikkatomaattikastike yrteillä ja tiikeriravulla

Jälkiruoka

 • Kirsikkatomaattisorbetti, hapankermamousse ja tomaattivaahtokarkki
 • Tomaatinoksa-tuilekeksi ja vaniljalla maustettua kirsikkatomaattihilloa

Lihatehtävä ”Autumn harvest”

 • Haudutettua naudan lapaa, kantarelleja, sitruunatimjamia ja rosmariinia
 • Ohra-ragu, metsäsieniä ja kypsytettyä juustoa
 • Karamellisoitua sipulia, suomalaista omenaa ja seljankukkaviinietikkaa
 • Tartaletti kevyesti poltetusta kaalista ja palkokasveista sekä persiljaemulsiota
 • Fermentoidulla pippurilla ja pikkelöidyillä karhunlaukkakapriksilla maustettu kermainen kastike

Suomen joukkue aloittaa 5 t 30 min kestävän kilpailusuorituksen Suomen aikaa klo 10.18. Lautasannokset valmistuvat klo 15.13 ja vati 15.48. Palkinnot jaetaan alkaen klo 19.00. Kilpailuja voi seurata suorana osoitteesta https://www.bocusedor.com/en/

Kespro on yksi Bocuse d'Or Finlandin pääyhteistyökumppaneista.

Jerry suomitiimi

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä