Kalakaupan ammattilainen

Kala on haastava raaka-aine. Siinä on Kalatukku E. Erikssonin ostopäällikkö Martin Söderströmin mielestä myös sen hienous.

Julkaistu

Teksti

Jaakko Liikanen

Kuvat

Vesa Tyni

“Kalan kierto vedestä kuluttajille on kiehtova prosessi. Kala on vaativa elintarvike, sillä se on saatava mahdollisimman nopeasti lautaselle. Eli kaikessa on paljon miettimistä ja se on haastavaa ja mukavaa.

Kalatukku E. Erikssonin kautta kulkee paljon kasvatettua kalaa, sillä luonnonkalan saatavuus on välillä heikko. Alihankkijoilta tulee myös valmista filettä. Kotimaisia toimittajia meillä on yli sata ja ulkomaisia 35. Kasvatettuna tulee paljon kuhaa, lohta ja siikaa.


Työni ostopäällikkönä tiivistyy raaka-aineen saatavuuden varmistamiseen, mielellään kilpailukykyiseen hintaan. Parhaaseen tulokseen pääsemme hyvillä yhteistyösopimuksilla. Kala-ala on pieni. Kaikki tuntevat toisensa ja väleissä on pysyttävä kaikkien kanssa.

Parhaaseen tulokseen pääsemme hyvillä yhteistyösopimuksilla.

Työpolkuni on kulkenut S-ryhmän, Wihurin Seston, Mankkaan K-Supermarketin lihaosaston sekä Ruotsin kautta takaisin Suomeen ja kalojen pariin.

Mankkaalla vastasin ’ja!’ mahdollisuuteen työskennellä Ruotsissa, jossa myin syksystä 2006 syksyyn 2008 kalaa suomalaisille tukkuliikkeille. Toimin samalla vuoden verran ostajana kalahuutokaupassa, johon kalastuslaivat tuovat saaliinsa maihin kalatukkureille ostettavaksi. Se on aikamoista pokeria ja kiinnostavaa seurata. Ikinä ei pidä näyttää mikä sinua kiinnostaa, ja sitten pitää yrittää ostaa ensimmäinen erä alhaisimpaan mahdolliseen hintaan. Ensimmäisen erän ostaja saa etuosto-oikeuden koko lastiin, joten pöytä on putsattu, jos saat ostettua edulliseen hintaan kaiken niin ettei kilpailijoille jää mitään.

Työliitännäisiin harrastuksiini kuuluu osterien avaus, jossa olen voittanut Suomen, Pohjoismaiden ja Euroopan mestaruudet. Osterinavauskilpailuissa lautaselle avataan 30 eurooppalaista osteria (Ostrea edulis). Niiden tulisi olla avattu niin, että ne kelpaavat suoraan saliin asiakkaalle vietäväksi. Avaan osterit noin kahdessa ja puolessa minuutissa, osteria kohden aikaa on neljä sekuntia. Aika ei silti kerro kaikkea, virhepisteitä rapisee monista asioista tuomariston alkaessa syynätä osterilautasta tarkemmin. Mutta osterinavaus on ammattitaitoa kehittävää ja lämminhenkistäkin hommaa ja lohkaisee kisoineen ja avausnäytöksineen suuren osan vapaa-ajastani.”

Martin Söderström

  • Kuka? Martin Söderström
  • Missä? Kalatukku E. Eriksson, Helsinki
  • Miksi? Kala on hieno raaka-aine. Osterien avaaminen on mukavaa ja ammatillisesti kehittävää.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä