Kespro mukana tuomaroimassa nuorten ammattilaisten Taitaja2021-kilpailua

Taitaja2021-kilpailu käydään 18.–20.5.2021 ja Kespro on tuomaroimassa kilpailun Kokki-osiota. Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista.

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

Kesprosta Taitaja2021-kilpailun Kokki-osion tuomaristossa toimii Food Inspirations Manager Matti Holma. Holma toimii ravintoloiden tuotekehityksen kirittäjänä Kespron Oulun noutotukun tuotekehityskeittiö Foodsterissa.

Taitaja-kilpailu on ammattitaitokilpailu ammatillisessa koulutuksessa oleville. Osallistua voi 21 vuotta kilpailuvuonna täyttävät ja sitä nuoremmat. Taitaja-kilpailuun nuoria ajaa kilpailemisen halu ja oman tietotaidon kehittämäminen. Kaikille ammatillisessa koulutuksessa oleville nuorille pyritään takaamaan yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua taitaja- kilpailuun.

Kilpailulajit järjestetään hajautetusti ammatillisissa oppilaitoksissa 13 eri paikkakunnalla.

Matti Holma, mitä tuomarilta vaaditaan Taitaja2021-kilpailussa? Kilpailijoina ovat nuoret opiskelijat ha se tuo tuomarointiin tietyt erityistekijänsä. Tuomarilla tulee olla toiminnassaan tilannetajua, herkkyyttä ja pelisilmää. Tuomarina pitää ymmärtää että opiskelijat ovat aloittamassa vasta uraansa ravintola-alalla. Kilpailu voi toimia ponnahduslautana ja motivoivana tekijänä nuorten opiskelijoiden urille. Se että kilpailija epäonnistuu kilpailussa ei ole maailmanloppu. Tuomarin on osattava nähdä suorituksissa myös positiivisia asioita ja kannustaa nuoria jatkamaan motivoituneina alalla. Rakentavaa palautetta pitää tuomareiden tietenkin antaa ja laittaa kilpailijat paremmuusjärjestykseen, mutta tämä on tehtävä positiivisella fiiliksellä.

Mitä odotat kilpailusuorituksilta? Hyviä makuja, toimivia makupareja ja raikkaita värejä. Kilpailu on parikilpailu joten tiimityöskentelyn täytyy toimia mutkattomasti ja sen toiminen on edellytys kilpailussa pärjäämiselle. Mukavaa olisi nähdä myös suorituksia, jossa ei vedetä aivan varmaan päälle vaan näytetään rohkeasti omaa osaamistaan ja luovuutta joka välittyy sitten lautaselle asti. Jollain tavalla kilpailijoiden tulisi pyrkiä erottautumaan kilpatovereistaan, joten rohkeasti kiinni niihin tehtäviin, jossa pystyy vähän irrottelemaan.

Onko jotakin tiettyä osa-aluetta mihin kiinnität erityistä huomiota? Tuomaritoiminnassa on tietyt kriteerit mihin osa-alueisiin tuomarin tulee kiinnittää huomiota. Toiset ovat maku- ja toiset ovat tekniikkatuomareita. Tietenkin kilpailijaparin yhteispelin toiminen, ruoan maku ja tekniikoiden hallitseminen on suurennuslasin alla, mitä kautta päästään lopputulokseen. Koska kyseessä on kilpailu, pitää kilpailijoiden aikataulu pitää ja työpisteet tulee olla kunnossa. Nämä kaikki on asioita, joita arvostetaan ja vaaditaan myös siinä vaiheessa kun opiskelijat siirtyvät työelämään.

Mitä tulevaisuuden kokilta vaaditaan? Oikeaa asennetta alaa ja työntekoa kohtaan. Aina pärjää, jos oma asenne on kunnossa. Tarvitaan myös luovuutta, sillä kokkihan elää siitä, että hän saa näyttää ja käyttää omaa luovuuttaan. Vaaditaan makujen tunnistamista ja niiden yhdistämistä. Raaka-aineiden tuntemista, niistä kertomista ja vielä tietoa siitä, mitä on vastuullinen toiminta ravintola-alalla. Lista on pitkä ja kaikkea ei tarvitse osata missään nimessä heti. Riittää kun on innostunut, motivoitunut alaa kohtaan ja haluaa kehittyä. Työ opettaa, työkaverit ja koko ravintola-alan yhteisö.

Tarkempaa lisätietoa Taitaja2021-kilpailun Kokki-osiosta luettavissa kilpailun verkkosivuilta.

Matti Holma Foodsteri Oulu

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä