Koko Suomen kebab

Televisio-ohjelmia, TikTok- ja Youtube-videoita. Kebabin ympärillä käy nyt pöhinä. Kebabilla on edessä sama laadullistaminen kuin aikanaan hampurilaisella ja pizzalla.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: HKScan; Anna-Kaisa Asuja

Kuvat

Valmistajat

Kun hampurilaisista tunnettu Akseli Herlevi käärii hihat, tehdään ja isosti. Hampurilaisiin ja Naughty Burger -konseptiin Herlevi haki mallia maailmalta ja matkusti Yhdysvalloissa ristiin rastiin. Matkojen jäljiltä hampurilaisten ympärille nousi televisio-ohjelma, Youtube-kanava, omia tuotteita ja hampurilaisketju eli kokonainen bisnes.

Naughty Burgerin kohdalla konstailemattoman ja aidon street foodin ystävä teki hampurilaisesta pikkaisen parempaa. Nyt Herlevi suunnittelee sama temppua kebabille. Hän haluaa valjastaa dönerissä piilevän potentiaalin.

Ajatus ei ole tuulesta temmattu. Ilmiölle on jo olemassa otollinen maaperä ja valmiit, koko maan laajuiset markkinat.

”Kebab on valmiiksi tunnettu ja yksi Suomen suosituimpia ravintolaruokia. Dönerissa ja kebabissa ei ole kuitenkaan vastaavaa laadullistamista nähty, mikä on nyt tapahtunut viimeisimpänä esimerkiksi pizzassa. Nyt tehdään napolilaisia premium-pizzoja.”

Helsingissä vaikuttavat Döner Harju ja Holy Døner, mutta Herlevin tähtäimessä on laajentaa kebabin reviiriä.

”Haluamme, että laatukebab ja döner ovat koko Suomen juttu. Kebabin ja dönerin pitää olla helposti lähestyttävää ruokaa. Tehdään sitä, mitä suomalaiset ovat tottuneet syömään, kebab riisillä, kebab ranskalaisilla, mutta niin, että liha on sataprosenttista naudanlihaa, kastikkeet ja lisäkkeet tehdään hyvin.”

ML 2 23 70 Premium case HKScan 3 Kebab naudanrinnasta.

Lähtölaukaus Helsingin Ruoholahdesta

Herlevillä on selvät sävelet, miten kebabista tehdään ilmiö. Ensinnäkin homma pitää tarinoittaa hyvin, ja sen Herlevi osaa. Toinen tekijä on maku.

”Meillä on kyky tehdä maukasta ruokaa. Naughty Burgerin kautta olemme pitkään toimineet pitkin Suomea. Toiminnan pohjalta meille on kertynyt kokemusta ja syntynyt käsitys siitä, millainen suomalainen maku on. Tavoitteena on tehdä koko kansan parempi kebab, kebabin versio 2.0.”

Pilotointia on tehty Helsingin Ruoholahdessa, kun DIF Döner avattiin viime vuoden loppupuolella. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta.

”Annoksiin haetaan muun muassa raikkautta. DIF Dönerissä salaattipuoli on isossa roolissa. Tuoreet yrtit ovat tärkeitä. Moni asiakas haluaa dönerinsä nimenomaan salaatilla.”

Oppia Berliinistä

Täydellisen hampurilaisen anatomiaa haettiin sen syntysijoilta Yhdysvalloista. Inspiraatio kebabiin löytyi Saksasta.

”Berliinissä tulee käytyä monta kertaa vuodessa. Tästähän väitellään, missä döner on keksitty. Onko se enemmän itse asiassa berliiniläinen kuin turkkilainen ruoka? Saksassa ja esimerkiksi Berliinin Kreuzbergissä on valtavasti turkkilaisia.”

Herlevin mukaan kebabkulttuuri kehittyy Saksassa vauhdilla, sillä siellä on niin kova kilpailu. Suomi saa kilpailun sadosta osansa. Myös DIF Dönerin lihat tulevat sieltä.

”Voi sanoa, että DIF Dönerissä tarjoillaan Suomen berliiniläisintä kebabia. Haluamme tarjota mahdollisimman aitoa, maukasta ja mehukasta kebabia. Maun täytyy sopia suomalaiseen suuhun.”

Herleville laatu ja yksityiskohdat ovat tärkeitä.

”Laatu tulee lihasta ja kastikkeesta, siitä, että leipä suussa rasahtaa oikealla tavalla. Yksittäinen nyanssi saattaa olla kokemuksessa hyvinkin tärkeä.”

ML 2 23 70 Premium case HKScan 2 Kebabin alkuperämaissa kebab voi tarkoittaa mitä tahansa paahdettua naudan- tai lampaanlihaa tai kanaa.

Muutakin kuin vartaita

Suomessa kebabina tunnettu döner tarkoittaa yleensä isossa vartaassa kypsyvää lihaa, josta vuollaan lastuja annokseen. Kebabin alkuperämaissa kebab voi kuitenkin tarkoittaa mitä tahansa paahdettua naudan- tai lampaanlihaa tai kanaa. Se voi olla esimerkiksi lihakuutioista tai lihapaloista vartaassa kypsytettyä lihaa kuten kreikkalainen souvlaki. Kreikassa döner-kebabia muistuttava ruokalaji on nimeltään gyros.

Maailmalla matkaavat asiakkaat osaavat vaatia kebabiltaan enemmän. Kebabissa on paljon mahdollisuuksia muuntamiseen ja laajentamiseen. Siitä voi luoda laajan skaalan eri tyylisiä ja erilaisia makumaailmoja.

HKScan onkin kehittänyt Kespron kanssa tuotevalikoiman, jolla buustataan kebabilmiötä ja vastataan kasvavaan kysyntään.

”Pystymme yhdessä Kespron kanssa tarjoamaan kattavan tuotevalikoiman kebabbisnekseen. Meillä on lihat, mausteet ja kasvikset, Kesprolla esimerkiksi take away -paperit ja rasiat. Ravintolatoimijan on helppo lähteä mukaan kebabbisnekseen, kun yhdeltä luukulta saa kaiken mitä tarvitsee”, HKScanin kehityspäällikkö Tom Tapper sanoo.

Sen lisäksi, että tavarantoimittajalta saa tarvitsemassa skaalassa kaikki raaka-aineet, toimitusaikojen ja pakkauskokojen täytyy olla kohdillaan. Laatu tarkoittaa myös tekemisen laatua.

”On tärkeää saada pienet palaset kohdilleen, jotta kokonaisuudesta tulee järkevä. Olemme tunnistaneet kebabin nousevana asiana ja haluamme Kespron kanssa olla mukana ilmiössä."

ML 2 23 70 Premium case HKScan 4 Kanakebab ja bulguria.

HKScan

  • Pohjoiseurooppalaisella ruokatalolla on yli sadan vuoden historia.
  • Yritys työllistää noin 7 000 ammattilaista.
  • Kotimarkkinoita ovat Suomi, Ruotsi ja Tanska.
  • Tuotemerkkejä ovat mm. HK®, Kariniemen® ja Via®.

HKScan-kebabtuotteita


Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä