Lihavinkki: 5 x Iberico-possu – pientä luksusta lautaselle tuo Familia by César Nieton Iberico

Iberico-porsaan liha eroaa merkittävästi tavallisesta possusta. Se muistuttaa rakenteeltaan ja väriltään jopa enemmän nautaa kuin possua. Kespron valikoimista löydät viisi eri leikkuuta ravintolan tarpeisiin.

Julkaistu

Teksti

Kaupallinen yhteistyö: PNM Gourmet

Kuvat

Adobe Stock

Espanjalaisen Iberico-porsaan liha on mureaa, hienosti marmoroitunutta ja erottuu näin tavanomaisesta porsaanlihasta. Rakenteeltaan ja väriltään Iberico-porsas muistuttaa enemmän nautaa kuin porsasta. Se saa intensiivisen syvän makunsa rasvasta ja saamastaan ravinnosta.

Kasvatusprosessi määrittelee porsaan ruokavalion

Kesprolle laadukkaat Familia by César Nieton Iberico -tuotteet toimittaa PNM Gourmet. César Nieton tila on tuottanut Ibericoa viiden sukupolven ajan. Tuotantoprosessi on tarkkaan hiottu ja kontrolloitu, joten lopputulos on aina ensiluokkainen.

César Nieto Iberico -porsaiden kasvatuksen vaiheet voidaan jakaa pääpiirteittäin porsasaikaan, kasvuaikaan ja lihotukseen. Tämä prosessi määrittää myös porsaiden pääasiallisen ruokavalion.

Eläimet elävät täysin vapaina ja ruokavalio perustuu montaneraan, eli eläinten lihotuskauteen, ja vapaana laiduntamiseen. Porsas syö tammenterhoja tai niittyheinää, jos se aiotaan teurastaa helmi-maaliskuussa (Acorn Fed Bellota), ja viljalla, jos se aiotaan teurastaa muuhun aikaan vuodesta (Grain Fed Cebu Ibericon).

Samettisen pehmeä, marmoroitunut Iberico-porsaan liha kypsyy hetkessä mehukkaaksi pannulla tai grillissä, ja pidemmän kaavan mukaan savustettuna tai haudutettuna. Naudanlihan valmistustavat ja tarjoilu roseena sopivat hyvin Iberico-porsaalle.

Valitse viidestä vaihtoehdosta

Kespron valikoimissa on viisi erilaista Iberico-possun leikkuuta, jotka eroavat toisistaan rakenteeltaan. Jokaisella on ominaispiirteensä ja liha kannattaakin valita käyttötarkoituksen mukaan. Kaikki Iberico-porsaanlihat toimitetaan Lihatukku Kesproon pakasteena, joten tuoreus on taattu.

1 – NISKA

Iberian porsaan luuton niska eli cabecero, italiaksi coppa, löytyy arvatenkin possun pään ja hartioiden välistä. Porsaan niskalihas on ruhon kolmanneksi suurin lihas.

Cabeceroa käytetään paljon savustettuna ja makkaran valmistuksessa. Se on loistava lihapala, joka voidaan kypsentää samaan tapaan kuin perinteinen paahdettu porsaan lapa. Porsaanniska sopii myös grillaukseen ja siitä tulee maistuva pulled pork eli nyhtöpossu. Paahdettu porsaanniska vaatii mausteikseen vain suolan ja pippurin. Sen sisälämpötilan suositus on 57 astetta.

2 – POSKI

Kuten kaikki Iberico-porsaan osat, myös porsaan poski on suussa sulavan mehukas herkku, jossa on herkkä pähkinäinen maku. Posket mielletään rasvaisiksi ja jopa mauttomiksi ruhonosiksi, mutta ne ovat hyvin lihaisia ja niissä on samanlaista marmoroitunutta rasvaa kuin muissakin Iberico-possun osissa.

Iberico porsaan posket kypsennetään useimmiten hitaasti ja tarjoillaan muhennoksena tai paistina, mutta ne taipuvat hyvin esimerkiksi pulled pork -tyyliin hampurilaisiksi. Myös savustamista kannattaa kokeilla.

3 – SISÄFILEE

Iberico-possun sisäfilee tunnetaan myös nimellä solomillo. Sisäfileen rakenne on pehmeä ja sileä, joten se on yksi pidetyimmistä possunlihoista.

Iberico-porsaan sisäfileen vivahteikasta makua ei kannata peittää liialla maustamisella ja paistamisenkin kanssa kannattaa olla kohtuullinen: parhaimmillaan se on mediumina tarjoiltuna.

4 – PRESA

Presa tarkoittaa kylkiluiden lähellä olevaa karetta, joka ihan tavallisessakin possussa on yksi sen maukkaimmista osista. Kun tähän lisätään Iberico-porsaan ainutlaatuinen maku, voi sen kareen maukkauden kuvitella.

Marmoroitunut presa ei kaipaa suolan lisäksi muita mausteita. Liha soveltuu erinomaisesti grillaukseen, mutta sen voi myös paistaa pannulla. Täydellinen sisälämpötila on 65 astetta.

5 – SECRETO

Secreto, joka tarkoittaa salaisuutta, on runsaan sentin paksuinen lihas, joka sijaitsee nimensä mukaisesti piilossa, syvällä olkapään ja niskan taitekohdassa. Se on niin marmoroitunut ja mehukas, ettei sitä voi juuri verrata muihin lihoihin, vaan se kannattaa maistaa itse.

Lihan luonnollista makua kannattaa korostaa suolalla, mutta muita mausteita ei tarvita. Iberico-porsaan secreton voi grillata tai paistaa molemmin puolin. Täydellinen sisälämpötila secretolle on noin 70 astetta.

Kiinnostuitko? Lisää Familia by César Nieton Iberico-possu listalle tarjotaksesi palan luksusta ja paljon tarinoita ravintolasi asiakkaille:

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä