Milloin olet viimeksi huoltanut veitsesi?

Kaikki veitset tarvitsevat huoltoa ja teroitusta, myös huippuluokan veitset. Terävä veitsi takaa leikkauksen tarkkuuden ja edistää työturvallisuutta keittiössä.

Julkaistu

Teksti

Chef's Choice

Kuvat

Chef's Choice

Tylsä veitsi lipsahtaa helpommin leikattavasta tuotteesta ja leikkuuseen käytetään enemmän voimaa kuin terävällä veitsellä. Vahingon sattuessa tylsällä veitsellä haaveri on usein huomattavasti suurempi. On siis tärkeää, että veitsen terää huolletaan säännöllisesti. Terävän veitsen ansiosta työskentely on paitsi turvallisempaa myös nautinnollisempaa.

Veitsen teroitus voidaan jakaa karkeasti kahteen eri toimintoon, terän ylläpitoon (hoonaus) ja uuden teräkulman hiomiseen. Ylläpidon voi tehdä niin puikolla tai hiomakivellä kuin moottori- tai käsiteroittimellakin. Kun veitsi kaipaa perusteellisempaa huoltoa, uuden teräkulman hiomiseen suositellaan moottoriteroitinta.

Chef's Choice veitsi teroitus

Chef’s Choice -moottoriteroitin sopii niin terän ylläpitoon kuin uuden teräkulman hiomiseen.

Milloin ja kuinka usein?

Milloin ja kuinka usein terä vaatii ylläpitoa tai perusteellista huoltoa, riippuu leikattavasta tuotteesta, käytön määrästä, veitsen teräkulmasta sekä teräksen laadusta. Huonolaatuisesta teräksestä valmistettua veistä ei välttämättä saa pysymään terävänä lainkaan. Hyvä tapa testata terävyyttä on tehdä paperin leikkuutesti, jossa tavallisesta A4-arkista pitäisi saada aikaan kapeita suikaleita. Mikäli veitsi ei vuole paperia helposti, on aika ottaa teroitin esiin. Terän ylläpitoa voi suositella tehtäväksi säännöllisesti esimerkiksi viikoittain, ammattikeittiössä päivittäin.

Kaikessa teroittamisessa on aina hyvä tietää veitsen alkuperäinen leikkaava teräkulma. Eurooppalais-tyylisissä kokkiveitsissä, leipä- ja lihaveitsissä teräkulma voi vaihdella 20-40 asteen välillä, kun taas kalafiletit ja japanilaistyyliset santoku-veitset ovat teroitettu noin 15 asteeseen. Mitä pienempi on leikkaava teräkulma, sitä terävämpi veitsi on, mutta myös tylsyy nopeammin.

Chef's Choice veitsi Chef’s Choice ProntoPro käsiteroitin soveltuu sekä 15 että 20 asteen teräkulmassa oleville veitsille.

Miten?

Harjaantuneimmat kokit ja keittiöammattilaiset ylläpitävät veitsiään puikolla. Puikkoja on saatavilla useilla eri materiaaleilla, mutta terän hoonaukseen paras on teräksinen puikko. Puikon tarkoitus on suoristaa leikkaava terä, jolloin alkuperäinen terävyys saadaan takaisin. Teroituskulman tulee olla tarkalleen sama koko terän matkalta, mikä vaatii tarkkaa kättä ja rutiinia. Jos puikko ei pysy vakaana kädessä tai ei ole varma mitä on tekemässä, kannattaa teroitukseen valita laadukas moottori- tai käsiteroitin, joilla teroitettaessa teräkulma pysyy samana koko terän matkalta.

Jos veitsen terään on tullut lommoja, halkeamia tai ylläpidolla ei saavuteta riittävää terävyyttä, on edessä perusteellisempi teroitus ja teräkulmien uudelleenhionta. Timantti- ja keraaminen puikko ovat tehokkaampia kuin teräspuikko, jolla voi tehdä pienitöistä terän kunnostamista. Huonokuntoisen terän kunnostamiseen suositellaan kuitenkin muita välineitä kuin puikkoa. Helpoin tapa terän kunnostamiseen on tehdä se moottoriteroittimilla. Erityisen hyviä ovat teroittimet, joissa on kaksi tai kolme erilaista karkeustasoa. Näin veitseen saadaan kaksi tai kolme toisistaan poikkeavaa teräkulmaa, minkä etu on siinä, että terä kestää paremmin kulutusta kuin yhdellä teräkulmalla. Riippumatta teroitusvälineestä, terä pitää perusteellisemman teroituksen jälkeen aina hoonata käyttämällä teräspuikkoa tai moottoriteroittimen viimeistelylaikkaa.


Kaikkia keittiössä käytettäviä veitsiä kannattaa huoltaa säännöllisesti, jotta ne pysyvät terävinä mahdollisimman pitkään. Chef’s Choice on amerikkalainen moottori- ja käsiteroittimiin erikoistunut teroitinvalmistaja, jonka laajasta valikoimasta löytyy oikea ratkaisu jokaisen keittiön teroitustarpeisiin.

Katso Kespron valikoima täältä.

Lisätietoa eri teroittimista ja niiden ominaisuuksista saatavissa täältä.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä