Monipuolinen ja vastuullinen leivinpaperi säästää ravintolahenkilökunnan aikaa

Kespron blogissa Julia Laaksonen: ”Kesä on erityisen kiireistä aikaa ravintoloissa, jolloin mitään ei kannata jättää sattuman varaan. Leivinpaperissa säästäminen ammattikeittiössä saattaakin polttaa näpit – myös kirjaimellisesti.”

Julkaistu

Teksti

Julia Laaksonen

Blogi on tuotettu kaupallisessa yhteistyössä.

Leivinpaperi on suomalaisessa ammattikeittiössä päivittäinen käyttötuote, joka kuuluu perusvarustukseen. Mutta tiesitkö, että leivinpaperi onkin nimenomaan suomalainen keksintö, jonka mahtavat käyttöominaisuudet mahdollistaa pohjoinen metsä, josta nämäkin tuotteet ovat peräisin.

Mäntän tehdas alkoi edelläkävijänä valmistaa ruoan säilömiseen sopivaa paperia jo vuonna 1918. Leivinpaperin valmistus aloitettiin 1960-luvulla. Leivinpaperin tärkeimmät käyttöominaisuudet ovat maallikkokielellä tarttumattomuus ja lämmönkesto. Leivinpaperia voi käyttää uunissa ja grillissä, eivätkä ruoka tai leivonnaiset tartu siihen kiinni. Ilman leivinpaperia nykyaikainen keittiötyöskentely olisi miltei mahdotonta.

Ammattilaiskielellä ilmaistuna rasvatiivis ruoanlaittopaperi saa erityisominaisuutensa laadukkaasta pitkäkuituisesta puusta. Kuitumatosta voidaan tehdä niin tiivis, että paperin huokoset eivät päästä rasvaa läpi. Puukuidulla on myös luonnostaan korkea lämmönkesto. Tarttumattomuus perustuu korkealuokkaiseen pintakäsittelyyn.

Leivinpaperin hyödyt kokkaamisessa ovat monipuoliset. Leivinpaperilla vähennetään keittiöissä niin sotkua kuin hävikkiäkin. Kun käyttää leivinpaperia grillissä tai pannulla, helposti hajoavat grillattavat kuten kalat tai juustot säilyvät ehjinä. Leivinpaperi estää myös makuja tarttumasta, joten samassa grillissä voi huoletta grillata sekä pääruoan että jälkiruoan, kun vain vaihtaa paperin välissä. Grilli tai paistoastia säilyy myös puhtaampana. Parilalla grillatessa leivinpaperi riittää yksinään, mutta ritilän päällä kannattaa käyttää foliosta ja leivinpaperista taiteltua grillipeltiä. Vuokavalmistuksessa paperi estää ruokaa palamasta kiinni astiaan. Tämä vähentää sekä hävikkiä, keittiöhenkilökunnan työtä että tiskaamiseen käytettävien pesuaineen ja veden kulutusta.

Lopuksi vastuullisuuskulma, jota ei tule arjessa juurikaan ajateltua. Nimittäin ruskea leivinpaperi ei peittoa valkoista ympäristöystävällisyydessä. Leivinpaperin väri voi hämätä, sillä usein ei-valkoinen tuote saatetaan mieltää vastuullisemmaksi. Tosiasiassa ruskean paperin valmistaminen vie enemmän energiaa. Ruskeassa leivinpaperissa on valkoista enemmän puuperäisiä ainesosia, mikä hidastaa tuotantoa. Suomalaiset leivinpaperit ovat myös täysin biohajoavia.

Ammattikeittiöissä leivinpaperina kannattaa hyödyntää valkoista leivinpaperia. Ammattikeittiön korkeiden hygieniavaatimusten valvonta helpottuu, kun mahdolliset epäpuhtaudet huomaa valkoisesta leivinpaperista ruskeaa helpommin. Myös tasalaatuisuuden valvominen on parempaa, sillä tuotteet erottuvat valkoisesta alustusta selkeämmin, jolloin niitä on helpompi verrata toisiinsa.

Kesä on erityisen kiireistä aikaa ravintoloissa, jolloin mitään ei kannata jättää sattuman varaan. Leivinpaperissa säästäminen ammattikeittiössä saattaakin polttaa näpit – myös kirjaimellisesti.

Julia Laaksonen 150x150_2

Julia Laaksonen
Marketing Manager
Metsä Tissue

Leivinpapereita valmistama Metsä Tissuen tiivispaperiliiketoiminta on pieni erikoistunut yksikkönsä, joka eriytettiin vuonna 2021 juridisesti omaksi yhtiökseen. Metsä Greaseproof Papers Oy jalostaa lopputuotteita omalla SAGA-tuotemerkillään ja tiivispapereita myydään Eurooppaan, Venäjälle, Pohjois-Amerikkaan ja Aasiaan.

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä