Kala-Lapin ainutlaatuiset kylmäsavutuotteet

Pienempikin määrä riittää, kun tuote on hyvä ja maku intensiivinen. Kala-Lapin kylmäsavutuotteiden paras ominaisuus on ainutlaatuisuus.

Julkaistu

Teksti

Tuija Holttinen

Kuvat

Markus Aspegren

Kala-Lapin toimitusjohtaja Vesa Lappi sanoo omaavansa syntymälahjaksi saadun intohimon kalaan, kalastukseen ja kalan valmistamiseen. Isoisän luona syötiin kalaa, isän luona syötiin kalaa – reseptit ja valmistusmenetelmät kulkivat suvussa.

Intohimosta elinkeinoksi

Kalastus on aina ollut Vesa Lapille intohimon kohde ja rakas harrastus. Toimeentulo tuli koneista. Vuonna 1992 perustettu Kone-Lappi suunnitteli kallioporalaitteita, joita toimitusjohtaja kiersi markkinoimassa pitkin maailmaa.

Vuonna 2007 toiminta myytiin, ja kuusi vuotta myöhemmin Vesa Lappi vapautui yrityksen palveluksesta ja vietti ensimmäisen kerran elämässään kunnon vapaa-aikaa.

"Kahdeksan kuukautta olin sapatilla. Kalastelin ja latasin akkuja, ja mietin mitä sitä isona tekisi. Siinä sitten valkeni että, kun kerran rakastan kaikkea kalaan liittyvää, minäpä teen tästä intohimosta liiketoiminnan ja elinkeinon itselleni", Vesa Lappi kertoo.

Kala-Lapin toimitusjohtaja Vesa Lappi esittelee lohifilettä

Tarkat konseptit

Kala-Lappi aloitti suvun menetelmiä ja parhaita reseptejä hyödyntäen. Vesa Lappi oli hurahtanut kylmäsavustamiseen jo 1990-luvulla, ja ryhtyi nyt tekemään sille toimivaa konseptia.

"Meillä oli kokeiluissa monia erilaisia kylmäkaappeja, joita testasin ja säädin. Valvoin öitä, säätelin venttiileitä auki ja kiinni ja pidin kaikesta tarkkaa kirjanpitoa. Lisäsin savua ja vähensin savua, onnistuin ja epäonnistuin. Tein jatkokehitystyötä suvun menetelmiin vuosien ajan. Lopulta olin siinä pisteessä, että olin tyytyväinen. Oikea menetelmä oli löytynyt – ja nyt se on käytössä."

Oikean menetelmän löytymisen jälkeen rakennettiin koneet ja laitteistot ja niihin tietokoneohjelmat, jotka valvovat prosessia. Toimitusjohtaja saa nykyään nukkua yönsä, kun automaatio hoitaa säädöt ja laitteiden toiminnan.

Uudenlainen makumaailma

Vesa Lappi tiivistää yrityksensä liikeidean uniikiksi. Tuotteet halutaan tehdä eri tavalla kuin muut tekevät. Kala-Lapissa on luotu täysin uudenlainen makumaailma, jossa käsityöllä on iso rooli.

"Sen lisäksi, että tuotteet ovat ainutlaatuisia, myös valmistusmenetelmämme ovat täysin erilaisia kuin kellään muulla. Me teemme tuotannossa paljon käsityötä; suolaamme ja maustamme ja otamme kalatuotteista nestettä pois. Kaikki koneet ja laitteet on myös tehty itse. Automaatio otetaan apuun siinä vaiheessa kun tuote on valmis siivutettavaksi, pakattavaksi ja hinnoiteltavaksi. Toiminnanohjausjärjestelmämme on erittäin laaja."

Salaisuus säilyy

Tuotteiden salaisuus on tietenkin viimeiseen asti viilatut valmistusmenetelmät. Lappi lupaa paljastaa kyselijöille kylmäsäilytysajan ja suolausajan. Lopulliset määrät ja tarkat määritykset ovat hänen lisäkseen ainoastaan yhdellä henkilöllä.

Kala-Lapin tuotteiden korkea laatu on huomattu myös ruoka-alan kilpailuissa.

"Ohjelma on salaisessa paikassa ja varjeltuna kuin Roope Ankan kultakolikko", Lappi nauraa.

Kala-Lapin tuotteilla on jo vahva jalansija vähittäiskaupoissa ja horeca-asiakkaitakin on ollut toimituslistoilla toiminnan alusta asti.

Laatua tuotteissa ja kumppanuudessa

"Yhteistyö Kespron kanssa on kuitenkin meille se tärkeä linkki, jota tarvitsemme ravintoloiden kanssa toimimiseen. Horeca-bisnes kasvaa ja kehittyy, ja Kespro on siinä meille erittäin vahva ja hyvä kumppani. Haluamme aina ajatella asiakkaitamme ja helpottaa heidän työtään. Siksi on fiksua, että muun tilauksen yhteydessä he voivat tilata myös meidän tuotteemme samaan kuormaan."

Mitä asiakkaat ovat pitäneet Kala-Lapin tuotteista? Vesa Lappi kertoo tehneensä pienimuotoista asiakaskyselyä horeca-ammattilaisten keskuudessa. Miksi keittiömestarit haluavat ostaa kalavalikoimasta, jonka tuotteet ovat hintakategorian yläpäässä?

"Kaikilta tuli vastaus, että meidän tuotteita riittää vähempikin määrä ylivertaisen maun saamiseen. Meidän valmistusmenetelmämme saavat aikaan sen viipyilevän syvän makumaailman, joka jättää unohtumattoman jäljen makumuistiin. Laatua arvostetaan."

Lohifileitä riippumassa Kala-Lapin tuotantotilassa

Monet kalalajit hyötykäyttöön

Suurin osa Kala-Lapin käyttämistä kaloista on lähtöisin Turun saaristosta. Tuorein uutuus sisältää myös järvikalaa, haukea Kuopion ympäristöstä. Lappi kertoo ilahtuneena huomanneensa suomalaisen kalan arvostuksen jatkuvan lisääntymisen.

"Tällä hetkellä hauesta on jopa pulaa. Vielä vähän aikaa sitten hauki ei tahtonut kelvata kenelläkään. On hienoa, että eri kalalajeja on alettu hyödyntää."

Tunnustusta ja hallittua kasvua

Kala-Lapin tuotteet ovat saaneet myös menestystä, korkea laatu on huomattu. Lapin Tulisavu voitti keväällä artesaaniruoan SM-kisoissa kultamitalin, ja Lapin Graavi oli finaalissa Brysselissä pidetyissä Seafood-tapahtumassa. Tuotevalikoimaa kasvatetaan ja tuotteita kehitetään oman keittiömestarin Jari Mäkisen toimesta suvun reseptiikkaa edelleen hyödyntämällä ja asiakkaita kuunnellen. Hallitusti ja hillitysti, kuten toimitusjohtaja kuvailee. Rauhaa hän hakee itse – mistäs muualta kuin – kalavesiltä.

"Kalastelen täällä Kuopion ympäristössä. Välillä käyn uistelemassa lohta Ahvenanmaalla ja pohjoisessakin tulee käytyä joka vuosi. Vuodenajalla ja kelillä ei ole kalastamisessa minkäänlaista väliä. Kalassa ollessa kaikki muu unohtuu. On vain se rauha."

Pientuottaja-yhteistyön edut Kespron asiakkaalle

  • tarjoaa mahdollisuuden edistää alueellista ruokatuotantoa
  • antaa tilaisuuden tukea paikallista yrittäjyyttä ja työllisyyttä
  • antaa tuotteille kasvot ja
  • tarjoaa niille tarinat
  • tarjoaa tarkempaa tietoa tuotteen alkuperästä ja mahdollistaa
  • yhteyden suoraan tuottajaan
  • lisää valinnanvapautta

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä