Poikkeusolot vahvistavat ravintolatrendejä ja luovat uutta

Covid-19 pakotti ravintola-alan kekseliäisyyteen niin Suomessa kuin maailmalla. Monet ilmiöistä jäävät todennäköisesti elämään myös pandemian jälkeen.

Julkaistu

Teksti

Lasse Pakarinen

Terassit

Ulkoilmassa korona ei tartu aivan sisätilojen tapaan, joten ravintolat ovat laajentaneet ulos. Helsingin jättiterassit Senaatintorilla ja tänä vuonna Kasarmitorilla ovat tuttu esimerkki, mutta kaupunkitilaa on annettu ravintoloille muuallakin.

Lontoo ei ole ollut varsinaisesti mikään terassikaupunki, mutta Covidin myötä katuja vallattiin paitsi pyöräilijöille myös ravintoloiden ulkopöydille. Etenkin monet Sohon kaupunginosan baari- ja ravintolakadut suljettiin autoilijoilta keväästä alkaen jo toista kesää peräkkäin.

Hampurilaiset

ML 4 21 Trendit 2

Laatuhampurilaiset ovat olleet pinnalla jo pitkään. Koronarajoitusten myötä myös huippukokit alkoivat valmistaa rentoa ruokaa, kun ruokalistaa piti muokata take away- ja toimitusystävälliseen suuntaan. Muun muassa Kööpenhaminan Noma avasi burgeri-pop-upin.

Asialla on ollut muitakin, esimerkiksi Manchesterin ainoan tähtiravintolan Manan Simon Martin alkoi valmistaa take away -hampurilaisia. Chicagossa kolmen Michelin-tähden Curtis Daffy puolestaan pisti pystyyn Rêve Burger -haamukeittiön.

Terveysturvallisuus

ML 4 21 Trendit 3

Maskit, käsidesit ja turvavälit ovat tuttu juttu. Monissa maissa ravintoloille asetettiin uudelleenavaamisen jälkeen vaateita myös asiakkaiden tunnistamiseen ja jopa koronastatuksen tarkistamiseen.

Britanniassa asiakkaiden on jätettävä yhteystietonsa tartuntojen jäljittämiseksi, mikä onnistuu helpoiten skannaamalla ravintolan QR-koodi maan NHS-terveydenhuoltojärjestelmän sovellukseen.

Myös Itävallassa yhteystiedot pitää kysyä, minkä lisäksi ravintoloiden avattua toukokuussa niiden piti alkaa tarkistaa, että asiakkailla on todistus joko rokotteesta, negatiivisesta testistä tai alle kuuden kuukauden sisällä sairastetusta taudista.

Myös Suomessa joissakin ravintoloissa esimerkiksi hiihtokeskuksissa sai vapaaehtoisesti jättää yhteystietonsa tartuntojen jäljittämiseksi.

Laadukas take away

ML 4 21 Trendit 4

Take away- ja toimitusruoan merkitys on räjähtänyt pandemian myötä. Joskus ravintolan normaali menu on saanut vaihtua edullisempaan suuntaan, mutta myös muita esimerkkejä on.

Wienissä moni ravintola alkoi tarjota kekseliäitä huokeita vaihtoehtoja, mutta kaupungin instituutioihin lukeutuva Plachutta valitsi asiakkaille tutun tuotteen ja laadun.

Ravintola ei tinkinyt linjastaan edes ravintolasulun aikaan, vaan myi mukaan otettaviksi esimerkiksi legendaarisia tafelspitz-annoksiaan normaalilla hinnalla, samoista laadukkaista raaka-aineista. Ravintola panosti myös korkealaatuiseen pakkaukseen.

Huippuruokaa ruokakärrystä

ML 4 21 Trendit 5

Koronan myötä myös Michelin-kokit ovat löytäneet ruokakärryt, ja samalla street foodin käsite on laajentunut fine diningin suuntaan.

Ranskan tuorein kolmen Michelin-tähden chef, Marseillessa AM-ravintolaa pyörittävä Alexandre Mazzia tarjoili maan ravintolasulun aikana vaunustaan jalokiviksi kutsumiaan annoksia. Toukokuun alussa hän yhdisti voimansa chef Mauro Colagrecon kanssa, joka johtaa Etelä-Ranskan Mentonissa sijaitsevaa niin ikään kolmen tähden Mirazuria.

Kärrystä tarjoiltiin yhden sunnuntain ajan huippuluokan brunssia. Pitkään merelliseen kokonaisuuteen sisältyi esimerkiksi tapioca-sipsejä ja kalatartaria, täytettyjä huhtasieniä sekä hummerisalaattia.

Lähteet

squaremeal.co.uk, findininglovers.com, bbc.co.uk, france24.com, foodandsens.com, plachutta.at, austria.info

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä