Ravintolakolmion hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskisen haastattelu

Ravintola-alan herrasmies, Ravintolakolmion hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen uskoo avoimuuteen.

Julkaistu

Teksti

Jari F. Lampén

Kuvat

Jari F. Lampén

"Innovaattoriksi en ihan suoraan itseäni miellä, sillä se on enemmänkin muiden antama luonnehdinta. Mutta tarkemmin ajatellen olenhan minä tehnyt yhtä sun toista sellaista, mikä ei omana aikanaan ollut lainkaan tyypillistä.

1970-luvulla ammattitaitoisesta ravintolahenkilökunnasta oli suuri pula, ja minä olin ravintolapäällikkönä Vanhassa Maestrossa. Rupesin kouluttamaan nissetytöistä ja -pojista tarjoilijoita. Kävimme läpi alkoholilainsäädäntöä sekä tarjoilutekniikkaa. Myöhemmin olen kouluttanut muun muassa kaikille Ravintolakolmion esimiehille laskentatointa, sillä minun mielestäni ei riitä, että ylin johto ymmärtää lukuja, vaan koko henkilökunnalla pitää olla idea siitä, millainen tekeminen on kannattavaa. Muutama meillä töissä ollut vuoropäällikkö on tullut uuteen paikkaan siirryttyään kertomaan, että hän ymmärtää luvuista enemmän kuin nykyisen työpaikan omistajat.

20 vuotta sitten, edellisen laman aikaan perinteinen ravintolatoiminta oli vaikeuksissa, joten kehittelin franchice-malliin perustuvan keskiolutravintola-konseptin, jota palvelemaan perustimme oman tilitoimiston. Sen ansiosta esimiehillä on aina pääsy ajan tasalla oleviin lukuihin.

Yksi innovaationi on ollut avainhenkilöiden sitouttaminen omasta ravintolasta vastaavan yhtiön partnereiksi. Monet muutkin ovat partnerimallia kokeilleet, mutta varsin moni on siitä myös luopunut. Se on edellyttänyt meiltä omistajilta tietoista väistymistä taka-alalle, sillä partnerilla on oltava todellista vaikutusvaltaa yhtiössään. Ravintolakolmiossa on keskushallinnossa töissä vain neljä henkeä, muuten yksiköt päättävät itse omista asioistaan. Se tekee asioista helpompia, kun päätöksenteko on nopeaa ja tapahtuu lähellä.

Numeromiehenä olen osallistunut paljon alan yleiseen keskusteluun ja edunvalvontaan, ja vaikkei harmaan talouden torjuntaa ihan suoraan voikaan pitää kovin innovatiivisena, olen kuitenkin pitänyt sitä tärkeänä. Koulutin muun muassa valtaosan maamme verotarkastajista käytössä oleviin kassajärjestelmiin, kun kukaan niiden valmistajista ei siihen uskaltautunut. Nykyään pidän Viron alkoholituontia alan suurimpana ongelmana, sillä se vie lähiöravintoloiden myynnistä jopa neljänneksen.

Politiikkaan en ole koskaan lähtenyt, mutta olen halunnut aina pitää poliitikoiden kanssa hyvät keskusteluyhteydet. Ravintolakolmio on onnistunut toimimaan Helsingin työväenyhdistyksen ravintoloitsijana Hakaniemessä jo reilut parikymmentä vuotta, ja samana aikana HTY:n toimitusjohtaja on vaihtunut jo kahdesti. Meidän yhteistyömme perustuu täydelliseen avoimuuteen.

Aikoinaan hahmottelin Juttutuvalle terassin, jonka kulma ulottui Hakaniemenlahden ylle. Idea toteutui vajaat 15 vuotta myöhemmin hieman kehittyneemmässä muodossa Meripaviljonkina. Ensi kesänä Meripaviljonki saa vierelleen terassin.”

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä