Ravintolat keksivät uutta liiketoimintaa haastavassa tilanteessa

Koronaviruksesta johtuva poikkeuksellinen tilanne ravintola-alalla on asettanut ravitsemusliikkeet erittäin suuren haasteen eteen. Millä tehdä uudenlaista liiketoimintaa, kun asiakkaat pysyttelevät kotona ja ravintolat sulkevat oviansa?

Julkaistu

Teksti

Otto Heinonen

Ruokailun loppuminen ravintoloissa ja kahviloissa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi muuttaa nopeasti suomalaista ulkona syömisen markkinaa ja käytäntöjä. Kun ravintolassa ei saa enää syödä, monet ravintoloitsijat ovat keksineet vaihtoehtoisia tapoja harjoittaa liiketoimintaansa ja näin pitämään ravintolan pyörät pyörimässä. Monet ovat vauhdilla kehittäneet omat take away -käytäntönsä, liittyneet mukaan verkkotoimituksiin tai solmineet yhteistyötä toisten paikallisten yrittäjien kanssa.

Muutaman viikon varrelta suomalaisessa mediassa on keskusteltu mm. näistä poikkeusolojen ravintola- ja kahvilainnovaatioista.

Linko PizzaBar ja K-Market Töölöntori innovoivat uuden myyntikäytännön

Töölöntorin K-Market myy lähialueiden ravintoloiden annoksia auttaakseen ravintoloitsijoita. Kauppias Olli Piekkalan mukaan ravintola-annokset ovat tervetullut lisä kaupan valikoimaan. Annosten suosio on yllättänyt kaikki. Yhteistyö syttyi keskusteluista helsinkiläisen Linko PizzaBarin ja K-Marketin kauppiaan kanssa ja konseptia on lähdetty kokeilemaan myös toisissa K-kaupoissa ympäri Suomen.

Lähde HS, Saga Sinisalo.

Lahden Roux myy annoksiaan paikallisen K-kaupan kautta

Lahden K-Citymarketit alkavat myydä ravintola Rouxin valmistamia keittoja - mukaan myös muita ravintoloita ja kauppoja. Itse ravintola on toistaiseksi suljettu koronaepidemian vuoksi. Rouxin keitot pakataan litran astioihin ja myydään kaupan kylmäkalusteista.

Lahden K-Citymarketit myyvät myös Kaapinlähteen kievarin valmistamia ruokia, esimerkiksi jauhelihapihvejä, broileria ja chili con carnea.

Lähde ESS, Janne Nieminen.

Penèlope avaa uudelleen nouto- ja kotiinkuljetuspalvelulla

Keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki avaa Helsingissä sijaitsevan Penèlope-ravintolansa palvelemaan nouto- ja kuljetuspalveluasiakkaita. Kahden viikon ajan jo suljettuna ollut ravintolatoiminta avataan uudelleen, sillä Välimäki halusi luoda lomautettuna olevalle henkilökunnalleen työtä ja mielekästä tekemistä myös ravintola-alaa kurittavassa epidemiatilanteessa. Menu vaihtelee päivittäin ja ravintolan tarkoituksena on tarjota kotiruokailijoille erinomaisia ruokaelämyksiä, mutta myös henkilökunnalle mahdollisimman normaaleja töitä.

Lähde Aromi-lehti, Jussi Ratilainen.

Ravintola Villd palkkaa lisäväkeä uuden toimitustavan myötä

Vegaaniseen villiruokaan erikoistunut Villd muutti konseptinsa täysin uuden tilanteen myötä. Villd sulki ovensa jo koronakriisin alkuvaiheessa, mutta ravintoloitsija Ossi Paloneva lähti tekemään yhteistyötä lihankorvikevalmistajan Vönerin kanssa. Tällä hetkellä fine dining -ravintola palvelee kotiinkuljetuskeittiönä, jossa muun muassa ravintolapäällikkö kuskaa annoksia koteihin. Suur-Kallion alueelle toimittavalle Villdille pakon edessä tapahtunut uusi alku oli onnistunut. Henkilökuntaa ei jouduttu lomauttamaan vaan ravintolaan jouduttiin palkkaamaan jopa hätäapua.

Lähde City-lehti, Panu Jansson.

Kahvila-konditoria Rönttösrouva leipoo wc-kakun

Helsingissä ja Järvenpäässä toimiva kahvila-konditoria Rönttösrouva päätti ottaa valikoimiinsa erittäin ajankohtaisen herkun. Jos vessapaperi sen perinteisessä muodossa alkaa jo kyllästyttää, tai sitä ei syystä tai toisesta nyt kotoa löydy, voi aina syödä vessapaperin muotoon pyöräytetty kakkua.

Lähde MTV, Petra Tuominen.

Karjalanpaistia kotiinkuljetuksella

Ravintola Finnjävelissä on ryhdytty valmistamaan lohturuokaa, jota voi tilata kotiinkuljetuksella WhatsApp-numeron kautta. Tällä viikolla ravintolasta on voinut hakea muun muassa Michelin-kokki Tommi Tuomisen tekemää karjalanpaistia. Autourheilija Emma Kimiläinen kuljettaa tilaukset Porschella helsinkiläisille mallilla "Suomen nopeinta karjalanpaistia".

Alénin ravintoloissa on myös otettu käyttöön niin sanotut tukilahjakortit. Jos nyt ei ole halukas menemään ravintolaan syömään, voi ostaa lahjakortin ja tehdä pöytävarauksen tilanteen rauhoituttua.

Lähteet MTV, Petra Tuominen, artikkeli 1 ja artikkeli 2.

Naughty BRGR vie burgerin mukana vessapaperirullan

Burgeriketju Naughty BRGR:n perustaja kokki Akseli Herlevin hampurilaisketjussa otettiin käyttöön annosten kotiinkuljetusmahdollisuus. Lisäksi ravintola houkuttelee asiakkaita humoristisella kampanjalla: kun tilaa burgerin kotiin, saa kaupan päälle vessapaperirullan.

Lähde MTV, Petra Tuominen.

Gastrobar B/P - nyt kaikkea mukaan kotiin ja työpaikalle

Kuopiolaisessa Teemu Purasen Gastrobar B/P -ravintolassa muun muassa tehdään nyt ennen kaikkea helposti mukaan otettavia ruokia valmiiksi. Tarjolla on mm. lasagnea ja tuoretta leipää. Etukäteistilauksella ravintola toimittaa itse lounasta kotiin ja yrityksille.

Lähde MTV, Petra Tuominen.

Ravintola Ora muuttui sushitehtaaksi

Helsinkiläisen Sasu Laukkosen Michelin-ravintola Ora muuttui fine diningista sushitehtaaksi. Sushia valmistetaan ravintolan keittiössä ja sitä tarjoillaan sushilaatikoissa take away -mallilla. Uudenlainen konsepti saavutti heti asiakkaidensa suosion.

Lähde MTV, Petra Tuominen

Me Kesprossa autamme kaiken kokoisia asiakkaitamme menestymään sekä kehittämään liikeideaansa. Meiltä saat palvelua niin henkilökohtaisesti kuin digitaalisissa kanavissa.

Tule asiakkaaksi

Asiakkaanamme käytössäsi on Suomen laajin tukkuvalikoima Kespronet-verkkopalvelun kautta. Logistiikka - ja jakeluverkostomme kattaa koko Suomen.

Tilaa Kespronetistä